Concursurile școlare, o formă de a încuraja studiul limbilor străine

0
903

Un parteneriat de succes a făcut posibilă desfășurarea Concursului regional de limbă franceză pentru colegii tehnice și licee tehnologice N. I. Popă-singurul concurs de acest tip din zonă Moldovei.

Inspectoratul Școlar Județean Iași, Colegiul Tehnic Ioan C Ștefănescu și Asociația Română a Profesorilor de Limbă Franceză au semnat un parteneriat prin care Concursul regional de limbă franceză N. I. Popa va fi organizat anual în cadrul colegiului.
Directorul acestuia a declarat: „Suntem onorați să organizăm în școala noastră acest concurs care are o tradiție îndelungată în județul Iași și care reunește elevi pasionați de limbă franceză. În aceeași măsură ne deschidem porțile cu drag și pentru istorie sau matematică, întrucât suntem gazde și colaboratori pentru manifestări și concursuri organizate de Inspectoratul Școlar în această perioadă la aceste discipline”, a menţionat prof. Voinea Dolores, directorul Colegiului Tehnic IC Ştefănescu.

Peste 150 de participanți (elevi de liceu) din mai multe județe au demonstrat că limbă franceză este îndrăgită și studiată cu pasiune și în filiera tehnologică. Aceștia au susținut o probă scrisă cu durată de 1 oră, dar și o probă orală, în cadrul căreia și-au pus în valoare calitățile de orator-în limbă franceză.
În cursul zilei de ieri, 17 mai, la Colegiul Tehnic Ioan C Ștefănescu, franceza a fost „regină”. „Îmi place mult limba franceză, iar dna profesoară ne-a făcut să o îndrăgim și mai mult pentru că orele de curs sunt foarte bine organizate”, a declarat o concurentă. „Mereu aflăm ceva nou la orele de franceză! Noi am cerut d-nei profesor să ne înscrie la concursuri de acest gen! Vrem să ne măsurăm forțele cu elevii ieșeni!” a declarat adăugat o altă concurentă din județul Bacău.
Peste 20% dintre elevii participanți au obținut premii și mențiuni, evidențiindu-se mai ales elevii care au obținut premiul I, de la Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iași, de la Colegiul Economic Administrativ Iași, Colegiul Tehnic Ioan C Ștefănescu, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani, Liceul Economic Tehnologic de Turism, Liceul Tehnologic V. Madgearu, Colegiul Tehnic Gh. Marzescu, Colegiul Agricol V. Adamachi, Colegiul Unirea Pașcani sau Colegiul Economic Ion Ghica din Bacău.
„Încurajăm și pe această cale studiul limbilor străine, întrucât nu putem să vorbim despre o carieră de succes-oricare ar fi domeniul ales-fără cunoștințe solide în domeniul limbilor străine. Fie că este vorba de engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană, elevii au nevoie de contexte în care să își pună în valoare cunoștințele, au nevoie de provocări educaționale în acord cu tendințele și nevoile societății. În acest moment, cererea de pe piață muncii privind limbă franceză este în creștere, având în vederea numărul semnificativ al companiilor care angajează vorbitori de limbă franceză în Iași, cu sau fără studii superioare. Cunoașterea limbii franceze, precum și acumularea unui portofoliu bogat de diplome și certificate care atesta studiul acesteia sunt cu siguranță un atu în cursă pentru obținerea unui loc de muncă cu o salarizare tentantă. Aș merge chiar mai departe și aș recomanda tinerilor studiul limbii ruse, chineze sau arabe, întrucât există în țara noastră puțini cunoscători ai acestor limbi de largă circulație internațională, iar aceștia se pot integra cu ușurință pe piață muncii, în condiții financiare foarte avantajoase”, a susţinut prof. Sabina Manea, inspector școlar.

Menționam de asemenea că Inspectorul Școlar General, prof. Dr. Genoveva Farcaş și-a exprimat în numeroase rânduri susținerea pentru inițiativele care consolidează studiul limbilor străine, mai ales din perspectivă creșterii șanselor absolvenților de angajare pe piață muncii.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: