S-a mai stins o STEA din învăţământul universitar ieşean!

0
848

Unul dintre cei mai reputaţi profesori şi inventatori ieşeni, profesorul universitar doctor inginer Boris Plahteanu, s-a stins din viaţă în cursul zilei de ieri, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost un senior al inventicii şi unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

S-a născut în anul 1941 la Chişinău, în Basarabia, activitatea sa concentrându-se pe activitatea de cercetare şi pe cea didactică la Facultatea de Construcţii de Maşini. Timp de 12 ani a condus Catedra de Maşini Unelte şi Scule, între anii 1979 şi 1985 şi între 2000 şi 2006. Boris Plahteanu a avut o activitate amplă de cercetare, fiind autor şi coautor a 24 de monografii, tratate şi cursuri. A publicat 204 lucrări ştiinţifice şi deţine 56 de brevete de inveţie. A coordonat 45 de proiecte, granturi, contracte de cercetare şi proiectare, fiind şi director al Institutului Naţional de Inventică.

„Profesorul Plahteanu a fost un mare profesor, a fost un creator de şcoală, a fost un mare om, un mare inventator. Este foarte greu de definit care a fost trăsătura lui esenţială. A fost caracterizat, în primul rând, de o mare căldură umană, a fost un om apropiat de toţi cei din jur, un om care a făcut numai bine, un om care a crezut în valoare umană în general. A fost un om care şi-a dedicat o mare parte din viaţă creativităţii, a înţeles, a ştiut foarte bine care este rolul creativităţii în dezvoltarea societăţii şi a depus eforturi foarte mari prin Institutul Naţional de Inventică pe care l-a condus o mare perioadă de timp. Este o mare pierdere pentru şcoala ieşeană de inventică, pentru unversitatea tehnică. El era printre ultimii profesori de modă veche, el venea dintr-o altă lume, dintr-o altă şcoală, era o persoană care aducea cu sine parfumul şi aerul vechii universităţi tehnice. L-am iubit cu toţii, l-am stimat şi, bineînţeles, îi vom păstra o amintire luminoasă, pe măsura binelui pe care l-a făcut atâtor generaţii de studenţi şi profesori din politehnica ieşeană“, a punctat prof.univ.dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector pe Activitate Didactică şi Asigurarea Calităţii la TUIAŞI.

Profesorul Plahteanu a primit la finalul anului trecut Premiul „Aurel Vlaicu“ în domeniul Ştiinţelor Tehnice, fiind una dintre cele mai înalte distincţii oferite de către Academia Română. Premiul a fost oferit pentru lucrarea „Fundamentele creaţiei tehnice“, realizată alături de prof.univ.dr. ing. Vitalie Belousov, fost rector al Politehnicii ieşene. Este membru fondator al Societăţii Inventatorilor din România, al Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice „Ştefan Lupaşcu“ şi al Societăţii Inventatorilor din România. În cariera sa a primit şapte distincţii de rang înalt, printre care şi Ordinul Naţional „Steaua României“, Crucea de comandor a Ordinului „Meritul Inventiv“ al Belgiei, Crucea de ofiţer al ordinului „Meritul Belgo-Spaniol“, dar şi Ordinul Renaşterea Ucrainei.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Comentarii: