Director de şcoală săltat de procurorii DNA pentru fraudă cu fonduri europene

0
819

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Doru Lozincă, la data faptelor director al Grupului Şcolar “Ion Ionescu de la Brad”, din comuna Horia, jud. Neamţ şi Liviu Iulian Ciubotaru, la data faptelor responsabil proiect. Lozincă este acuzat de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Ciubotaru pentru nerespectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, complicitate la tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că pe 22 octombrie 2010,  între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Grupul Şcolar Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, reprezentat de Lozincă Doru, a fost încheiat contractul de finanţare privind proiectul “ Mobilitate – Leonardo da Vinci” cu tema “Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor, pentru dezvoltarea durabilă a economiei din zona rurală”, cu o valoare totală eligibilă a proiectului de 194.408 euro, din care avansul a fost prevăzut la 80% (155.526,40 euro).

Proiectul a fost prevăzut să se desfășoare în perioada 27.10.2010 – 18.11.2011, la final beneficiarul urmând să prezinte un “Raport final” (considerat cererea de plată a soldului) în termen de 60 de zile calendaristice.

În acest context, inculpatul Lozincă Doru, beneficiind şi de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul de 155.526,40 euro pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării/dezvoltării profesionale a unui grup țintă constituit din elevi ai liceului pe care-l conducea (ce ar fi trebuit să fie selectați în baza unor criterii expres prevăzute – specializare, cunoștințe lingvistice), a utilizat banii contrar acestei destinații, în condițiile în care nu a avut loc o selecție propriu-zisă a participanților și nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică și culturală conform prevederilor contractului de finanțare.

Mai mult, o parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională din România și Franța și cheltuielile de masă) nu sunt reale, sumele avansate în acest scop fiind însușite de managerul de proiect sau de formatorii desemnați pentru pregătirea participanților.

În aceste condiţii, în vederea obţinerii restului de bani, în cuantum de 33.104,41 euro, inculpatul Lozincă Doru a întocmit două “Rapoarte finale” (din care unul la solicitarea expresă a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Grupul Şcolar), care au la bază mai multe înscrisuri ce conţin date false sau inexacte.

Această sumă de bani nu a mai fost aprobată de Autoritatea Contractantă, având în vedere cele menţionate mai sus.

 

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 147.402,78 euro la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: