UPDATE: Percheziţii de amploare în trei judeţe. Acţiunea vizează comiterea fracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete

0
1260

UPDATE 12:23: În continuarea cercetărilor din prezenta cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor ( primii 5 fac parte din grupul din Elveţia-Germania, iar ceilalţi doi din grupul din Marea Britanie): Bloju Alexandru- Florentin, Scarlat Ionuţ-Răzvan, Florescu Ion Elen, Moiș Gheorghe Daniel, Tismănaru Marius-Claudiu, Grigore Cristian Bogdan şi Oprescu Gabriel Costinel pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2009, membrii a 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere in eroare /determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzacţii în suma de circa 5 milioane de euro.

Pentru destructurarea celor 4 grupuri infracţionale, acțiunea s-a înscris intr-o serie mai ampla de activitati desfășurate in cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita între autoritatile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional si financiar necesar constituirii si desfasurarii activitatilor operationale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elvetia, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil în Romania pe durata acțiunii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobila de Jandarmi Fratii Buzesti Craiova, BSIJ Vlad Tepes Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dambovita şi IJJ Prahova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

În aceasta dimineaţă, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul D.G.P.M.B.  efectuează un număr de 18  percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii mai 2016, un număr de 4 suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit şi alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracţiunii de şantaj.

Începând cu toamna anului 2016, în cadrul grupului au fost atrase şi alte persoane care au sprijinit activitatea grupării, prin contribuţii permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului,  fiecare membru având sarcini complementare în realizarea activităţii infracţionale, roluri prestabilite în cadrul grupului şi reguli de comportare specifice unei unităţi structurate. Corelativ atragerii de noi membrii, liderul grupării a început planificarea comiterii unor noi infracţiuni (contrabandă, contrabandă asimilată şi trafic de migranţi), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria şi România a mai multor persoane, precum şi procurarea şi comercializarea de ţigări provenite din contrabandă. Sub acest aspect, membrii grupării au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le deţin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violenţă fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deţinute în mod nelegal.

Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulţi cetăţeni români şi străini (de origine bulgară, ucrainiană şi sârbă).

Concomitent, pentru a-şi asigura mijloacele financiare necesare finanţării şi stimulării membrilor grupării, liderul grupului a planificat şi coordonat comiterea de către “locotenenţii” săi a unor alte infracţiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înşelăciune) recrutând, şi în acest caz, noi membri, ale căror calităţi şi “specializări” erau necesare pentru a asigura reuşita deplină a planurilor sale infracţionale, minuţios concepute.

Cercetările efectuate au relevat că gruparea infracţională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracţiuni aparţinând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanţii la săvârşirea faptei şi rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei.

În acest scop, la indicaţiile liderului, membrii grupării organizau veritabile acţiuni de cunoaştere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaşte obiceiurile, familia şi locurile frecventate. Informaţiile astfel obţinute erau utilizate fie pentru şantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretenţiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecinţe păgubitoare), fie pentru cunoaşterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracţiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă – în cazul infracţiunii de furt; a locului unde se aflau victimele – în cazul infracţiunii de tâlhărie).

Prejudiciul cauzat din săvârşirea infracţiunilor, până la acest moment, este în sumă de aproximativ 150.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413584{main}( ).../index.php:0
20.0003415056require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.663066287152require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.677666332800include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
51.393869192568locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
61.393869192664load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
71.394069203120require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
81.411669269288td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
91.411969285880td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.440669379632td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii: