Ataşat de turism, noua funcţie reglementată prin lege

0
803

Printr-un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute, a fost reglementată noua funcţie de ataşat de turism, în cadrul structurii de specialitate din Ministerul Turismului. Ataşatul de turism este definit ca persoana angajată în cadrul autorității publice centrale responsabilă în domeniul turismului care asigură reprezentarea României atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în țările terțe, în domeniul politicii turismului și promovării produselor și serviciilor turistice, precum și a formelor de turism autohtone.

Prin OG nr. 17/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România se stabileşte că posturile aferente funcțiilor de atașat de turism pot fi ocupate prin concurs sau examen, potrivit legii, de angajați ai Ministerului Turismului, ai instituțiilor subordonate acestuia și de personalul detașat în minister.

Criteriile de selecție și modalitatea de organizare a concursului urmează să se aprobe print-un act normativ separat, care va include și prevederi cu privire la locul de desfășurare a activității atașatului de turism.

Pe perioada exercitării funcției de atașat de turism, persoanelor care ocupă această funcție li se suspendă de drept raportul de serviciu/contractul individual de muncă, în condițiile legii, fiindu-le aplicabile dispozițiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate.

Sumele necesare pentru plata cheltuielilor ocazionate de trimiterea în misiune în străinătate a personalului se asigură din bugetul aprobat Ministerului Turismului, în conformitate cu prevederile legale privind drepturile în valută și în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate.

Ataşatul de turism este supus autorității șefului misiunii diplomatice din care face parte și acționează sub îndrumarea acestuia pentru îndeplinirea atribuțiilor aferente domeniilor specifice de activitate stabilite de autoritatea trimițătoare.

În ceea ce priveşte drepturile salariale, OG nr. 17/2017 de turism stabileşte că:

  • cele pentru funcţia de ataşat de turism clasa I se stabilesc prin asimilare cu drepturile salariale pentru funcția de consilier diplomatic clasa I din cadrul Ministerului Afacerilor Externe;
  • cele pentru funcția de atașat de turism clasa II se stabilesc prin asimilare cu drepturile salariale pentru funcția de consilier diplomatic clasa II din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.  (sursa:legestart)

Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: