A fost făcut primul pas in privinţa cheltuielilor băncilor

0
838

A venit si rândul băncilor să fie luate la palme, inclusiv de premier, nu numai de debitorii care fac coadă pe la Judecătorii in ultima vreme.

Astazi, Guvernul a intervenit în sectorul bancar stabilind, prin ordonanță adoptată deja, că băncile își vor putea deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate doar în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora, la care se adaugă cea a venitului realizat din înstrăinarea acestora.

În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli la calculul rezultatului fiscal, iar această prevedere a fost criticată de oficiali guvernamentali în ultima perioadă pentru că ar fi permis băncilor timp de mai mulți ani să evite plata de impozit pe profit.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat recent că o parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor.

Avocatul Gheorghe Piperea a precizat ca: „Doar un procent 30% din „costul” cu cesionarea creantelor bancare va fi considerat cheltuiala deductibila fiscal. De acum incolo, bancile vor avea mai multe motive de a negocia cu debitorul reduceri ale creantelor in loc de a le vinde cu 2 lei colectorilor de creante. Si mai putine modalitati de optimizare fiscala”.

Asa că, de acum inainte, sperăm ca băncile să reduca/elimine acele comisioane,taxe si alte sume percepute pentru ca ne duc creditele si depozitele la … toaletă, la o cafea, la discotecă, la shopping sau cine stie prin ce locuri, in fiecare lună.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: