ANCOM avertizează: Verificați existența marcajului pe telefoanele fixe wireless!

0
681

ANCOM continuă campania de informare cu privire la deținerea, punerea în funcțiune și utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcajul (Conformitate Europeană). Echipamentele fără marcaj, care provin de regulă din afara Uniunii Europene și nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile, iar utilizarea lor poate fi sancționată conform legii.

Acțiunile de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidențiat o creștere semnificativă a cazurilor de interferențe cu serviciile de comunicații mobile (telefonie și internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcaj de către utilizatori persoane fizice. Doar în prima jumătate a acestui an numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile a crescut cu mai mult de 50% față de numărul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizării în aceste țări.
În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

De ce produc interferențe

Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Ce se întâmplă când se produc interferențe

Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.
În cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgență 112Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean.

De reținut

Utilizatorii care dețin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existența marcajului pe aparat. În cazul în care acesta nu există, utilizatorii trebuie să scoată imediat aparatul din funcțiune (atât terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cât și stația de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj pot produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice în momentul în care sunt conectate la sursa de energie.

Și alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobilă atunci când nu au marcajul: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc. Și unele echipamente non-radio pot cauza interferențe în lipsa marcajului : corpuri de iluminat, întrerupătoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infraroșu etc.

Sancțiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt încălcate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancționată cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: