Secretarul de stat Mircea Duşa a purtat discuţii oficiale cu ambasadorii Regatului Hașemit al Iordaniei şi Republicii Libaneze în România

0
590

Secretarul de stat Mircea Duşa, șeful Departamentului pentru politica de apărare și planificare, a avut astăzi, 5 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o serie de discuţii oficiale cu ambasadorii Regatului Hașemit al Iordaniei şi Republicii Libaneze în România.

Mircea Duşa a subliniat că atât Iordania, cât şi Libanul, sunt parteneri valoroşi şi de încredere în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult cu cât mediul de securitate internațional a fost serios afectat de criza din regiune.

Discuţiile cu Saker Malkawi, ambasadorul Iordaniei, s-au axat pe proiectele concrete de cooperare în domenii precum lupta împotriva terorismului, managementul resurselor umane şi medicina militară, precizându-se că un rol deosebit îl are Comitetul militar mixt româno – iordanian, care se întruneşte anual, următoarea reuniune fiind în această toamnă la Bucureşti.

Mircea Duşa a exprimat convingerea că relaţiile dintre România și Iordania se vor intensifica în viitorul apropiat în baza acordului interguvernamental privind cooperarea militară.

Cea de-a doua întâlnire, cu ambasadorul Libanului, Rana Mokaddem, a fost axată pe încheierea ,,Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Liban privind cooperarea în domeniul militar”. Detaliile prevăzute în document au fost negociate şi în cadrul vizitei oficiale pe care Mircea Duşa a efectuat-o în Liban în luna mai a acestui an. Au fost reiterate discuţiile purtate cu ministrul libanez al apărării, în cadrul cărora au fost stabilite domeniile cu potențial ridicat de cooperare, cum ar fi planificarea apărării, pregătirea şi educaţia personalului militar, cooperarea în domeniul tehnico – militar.

Repectivul acord va fi semnat după ce vor fi îndeplinite procedurile guvernamentale de avizare şi, ulterior, se va obţine aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

La finalul ambelor discuţii, oficialii prezenţi au apreciat contribuţia ţării noastre la lupta împotriva terorismului.

România s-a angajat să participe la eforturile Coaliţiei Internaţionale cu instructori militari şi consilieri. În privinţa misiunii aliate Resolute Support, țara noastră va rămâne în topul statelor contributoare şi în anul 2018, cu o prezenţă de aproape 700 de militari.

loading...

Comentarii: