S-a modificat legea: Firmele pot fi supuse concomitent inspecției fiscale și controlului inopinat

0
812

Începând cu această săptămâna, Fiscul are posibilitatea să desfășoare la o firmă, în același timp, o inspecție fiscală și un control inopinat. Măsura este prevăzută de un act normativ ce a modificat recent regulile de procedură fiscală. Până zilele trecute, o asemenea suprapunere în verificările la companii nu era permisă, nici chiar în situațiile excepționale. În orice caz, este bine de știut că diferența majoră între o inspecție fiscală și un control inopinat este că, în primul caz, autoritățile sunt obligate să-și anunțe acțiunea în prealabil.
Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, prin care Executivul a adus modificări majore la Codul de procedură fiscală, se aplică deja si prevede, printre altele, că inspecția fiscală și controlul inopinat pot fi desfășurate concomitent la aceeași companie, însă doar într-o anumită situație.
Concret, se păstrează în continuare regula potrivit căreia suprapunerea celor două tipuri de verificări nu este permisă. „Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil”, stabilește Codul de procedură fiscală.
Totuși, acest paragraf de lege a fost completat, astfel încât să se adauge că suprapunerea este permisă dacă pentru alte proceduri ale Fiscului sunt necesare constatări în legătură cu ce se verifică la un moment dat la o firmă prin inspecție fiscală.
„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatării în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat”, dispune ordonanța Executivului.
Practic, autoritățile au vrut această excepție tocmai pentru a-și ușura munca desfășurată în alte inspecții fiscale. „În prezent (…), pe perioada derulării unei inspecții fiscale nu se poate derula concomitent și un control inopinat pentru aceleași operațiuni și obligații supuse inspecției fiscale potrivit avizului de inspecție fiscală. Cu toate acestea, pot fi situații în care în alte proceduri (de exemplu, inspecție fiscală la alți contribuabili) să se pună problema efectuării unor constatări necesare finalizării procedurii respective, constatări care pot fi efectuate prin procedura controlului inopinat (de exemplu, efectuarea unui control încrucișat)”, se arăta în nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 30/2017.
Așadar, în cazurile în care inspecția fiscală și controlul inopinat se desfășoară concomitent la aceeași firmă, se încheie un proces-verbal la finele verificării inopinate. Totuși, durata controlului inopinat nu este inclusă în durata inspecției fiscale deja desfășurate de inspectorii de stat.

De principiu, durata unei inspecții fiscale este stabilită de autorități, dar aceasta nu poate fi mai mare de 180 de zile (contribuabilii mari și cei cu sedii secundare, indiferent de mărime), 90 de zile (contribuabilii mijlocii) sau 45 de zile (ceilalți contribuabili). Referitor la controlul inopinat, durata acestuia nu poate depași 30 de zile.(sursa Avocatnet)


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: