Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu directorul general al Groupe Renault România

0
986

Vineri, 8 septembrie, după dezbaterea și conferința de presă organizate la Centrul de Sprijinire si Dezvoltare a Afacerilor IDEO, directorul general al Groupe Renault România, Yves Caracatzanis, a avut o întrevedere cu primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu.

În cadrul discuțiilor, primarul Mihai Chirica a făcut o scurtă prezentare a contextului economic ieșean, care cunoaște o dezvoltare deosebită în ultimii ani mai ales datorită investițiilor străine și sectorului IT, unde s-a înregistrat o creștere de la 5.000 angajați, în urmă cu trei ani, la circa 16.000 în prezent. Edilul-șef a prezentat și problema majoră pe care o ridică parcul excedentar de autovehicule vechi și poluante, care sunt neutilizate, dar ocupă locurile de parcare disponibile. În context, primarul a punctat faptul că, din cauza prevederilor Codului Fiscal, autoritățile locale se află în imposibilitatea acordării unor facilități fiscale / penalități în funcție de gradul de poluare.

Pornind de aici, edilul-șef a vorbit despre intenția Primăriei Municipiului Iași de a crea o rețea de alimentare electrică municipală care să deservească întregul oraș, în acest sens existând un studiu elaborat în urmă cu trei ani, precum și despre dorința de a corela acest demers cu proiecul de bike-sharing, care va fi înaintat pentru a beneficia de finanțare europeană. Oficialul Renault s-a arătat interesat să susțină cu experți ai companiei această inițiativă, inclusiv pentru actualizarea studiului existent și propunerea de soluții existențe la nivel european. Acesta a arătat că în prezent există câteva stații de încărcare în România, dar că este necesat un sistem unitar, dublat de alte facilități, precum parcările special rezervate, accesul în zone interzise traficului etc., un astfel de sistem integrat putând stimula interesul conducătorilor români pentru mașini electrice. De asemenea, reprezentantul Renault a promis că va păstra legătura cu edilul Iașului pentru a sprijini proiectele municipalității legate de infrastructura electrică și mobilitatea sustenabilă.

„Am discutat cu domnul Yves Caracatzanis și despre importanța capitală a infrastructurii rutiere din România, indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă a statului nostru și, în particular, a Regiunii Nord-Est. Ca și Domnia Sa, consider că printre prioritățile pe care trebuie să ni le asumăm se numără infrastructura, reducerea vechimii parcului auto, încurajarea pieții locale astfel încât autoritățile și instituțiile publice să utilizeze mașini din producția autohtonă, competitivitatea economică și educația de performanță”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reprezentanții Groupe Renault România vor reveni la Iași pe 4 octombrie pentru a participa la o dezbatere privind mobilitatea sustenabilă organizată la Palatul Roznovanu de Camera de Comerț Româno-Franceză. 

 

loading...

Comentarii: