Proiect: Zilieri in restaurante

0
815

Noi domenii de activitate ar putea fi incluse în lista celor în care se poate presta muncă necalificată cu caracter ocazional, potrivit unui proiect de lege care propune ca zilierii să poată lucra, printre altele, şi în restaurante şi baruri.
Potrivit expunerii de motive, la baza acestei măsuri se află faptul că există perioade ale anului (precum sezonul estival) când activitatea sezonieră specifică implică şi folosirea forţei de muncă necalificate, îndeosebi în cadrul funcţionării teraselor, unităţilor hoteliere ori când au loc evenimente artistice. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, introduce la art. 13 alin. (1) următoarele noi domenii în care se poate presta muncă necalificată cu caracter ocazional:
hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare (cod CAEN 5510)
restaurante (cod CAEN 5610);
alte activităţi de alimentaţie (cod CAEN 5629);
baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (cod CAEN 5630).
“În felul acesta vor putea fi antrenaţi în activitatea sezonieră mai mulţi tineri, în mod deosebit elevi şi studenţi, în perioada vacanţelor acestora, atât pentru buna desfăşurare a activităţilor din cadrul unităţilor hoteliere, cât şi în organizarea unor evenimente sportive, caritabile etc.” precizează iniţiatorii proiectului de lege.

Detalierea noilor domenii de activitate
Cod CAEN 5510. Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare. Această clasă include servicii de cazare furnizate de hoteluri, hoteluri din stațiuni balneare, hoteluri cu apartamente, moteluri.
Cod CAEN 5610. Restaurante. Această clasă include activități din restaurante, bufete expres, restaurante fast-food, pizzerii, unități de alimentație care servesc pentru acasă, vânzători ambulanți la tonete de înghețată, cărucioare mobile care vând mâncare, prepararea hranei la standuri din piețe.
Cod CAEN 5629. Alte servicii de alimentație. Această clasă include furnizori de servicii de alimentație pentru contractori (de exemplu: companii de transport), activitatea unităților de alimentație concesionate în cadrul bazelor sportive și al unităților similare, activitatea cantinelor sau bufetelor (de exemplu pentru fabrici, birouri, spitale sau școli) pe bază de concesionare.
Cod CAEN 5630. Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Această clasă include baruri, bodegi, saloane de servit cocktail-uri, discoteci (unde servirea băuturilor este predominantă), berării, cafenele, baruri care servesc sucuri de fructe, standuri mobile de vânzare a băuturilor.

loading...

Comentarii: