DNA Iasi are termen obligatoriu de solutionare a dosarului Ioan Leonte- Emilian Eva

0
1958


Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiţie (ICCJ) au obligat Structura Teritorială Iași a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) să soluționeze, în termen de opt luni de zile, dosarul penal privind un denunț formulat împotirva fostului procuror DNA, Emilian Eva. Denunțul a fost înaintat de un fost primar de localitate chiar şefei DNA de catre Ioan Leonte.fostul primar al comunei Gorban. Acesta a acționat, în data de 6 iulie 2017, în judecată Direcția Națională Anticorupție, contestând, la Înalta Curte de Casație și Justiție, durata procesului în care l-a acuzat pe fostul procuror DNA, Emilian Eva, de abuz în serviciu și cercetare abuzivă.
După 3 termene de judecată amânate,la data de 8 septembrie a.c, Înalta Curte a decis să admită contestația fostului primar Ioan Leonte și, printr-o decizie definitivă, a stabilit un termen de 8 luni în care procurorii DNA Iași să rezolve cauza privind Dosarul nr. 18/P/2017.

Încă din anul 2015, Ioan Leonte a înaintat o plângere Laurei Codruța Kovesi prin care îl acuza pe Emilian Eva de faptul că în timp ce îl ancheta într-un dosar privind achiziționarea, printr-o societate comercială – Pescăruș 2005 SRL, a unei suprafețe de 282,5 hectare de teren în localitatea Gorban, procurorul a făcut presiuni asupra lui pentru a-l determina să facă denunțuri penale împotriva fostului prefect de Iași, Dragomir Tomașeschi, dar și împotriva fostului președinte al Tribunalului Iași, Radu Tărniceru.
Pe de altă parte, fostul primar Leonte acuza procurorul că prin persoane apropiate a încercat să-l determine să vândă terenul din Gorban la prețuri modice în favoarea unor apropiati anchetatorului. Ulterior, după alegerile locale din anul 2012, Ioan Leonte a devenit comisar în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului – Regiunea Nord-Est Iași si, la un moment dat, a fost reținut pentru 24 de ore de către Emilian Eva.
În timpul petrecut în detenție, procurorul i-a transmis, prin intermediul apărătorului ales pe care inculpatul îl angajase în această cauză, să îi denunţe pe fostul prefect și pe fostul președinte al Tribunalului Iași. Leonte spună că, după acest episod, și-a înlocuit avocatul, lucru pe care Emilian Eva i l-a reproșat.
Fostul primar a precizat ca anchetarea sa de către Emilian Eva a fost una crâncenă, motiv pentru care firma pe care o administra Ioan Leonte a dat faliment,iar bunurile familiei, conturile de salariu și alte proprietăți au fost puse sub sechestru.
După plecarea lui Eva de la DNA la Parchetul Tribunalului Iași, dosarul lui Leonte a ajuns pe masa unui alt procuror de la DNA Iași care, în 2014, a finalizat cercetările și a trimis cauza la instanță. În acest dosar, Ioan Leonte a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență, iar fostul președinte al Tribunalului, Radu Tărniceru, pentru trafic de influență.
Dosarul penal în care Ioan Leonte îl acuză pe Emilian Eva de fapte deosebit de grave se afla la DNA Iași, in opinia lui Ioan Leonte nefiind motive de tergiversare.
Magistrații Instanţei supreme au dispus ca procurorii să rezolve cauza in termen deja stabilit.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: