UPDATE: De Crăciun, copiii s-au mutat în cele 2 camere finalizate. UPDATE : S-au pus geamurile și ușile. Șase copii au nevoie de sprijinul dumneavoastră!

0
2705

Reporterii Jurnalului Ieșean au găsit, în satul Gârbești, comuna Țibana,(jud. Iaşi) un caz cu 5 copii abandonați de tată, crescuți de o mamă gravidă în 9 luni, care au nevoie urgentă de ajutor.

01.02.2018: Deocamdata este nevoie de ajutor pentru plata facturii emise de EON pentru a racorda cele 2 camere la energie electrica. Suma: 3200 ron. O suma foarte mare pentru aceasta mama.

UPDATE: În Ajunul Crăciunului, meseriașii au reușit finalizarea a 2 camere din cele 4, astfel copiii s-au mutat, existînd o sobă in camera si o canapea cu 2 fotolii primite de la donatori, in continuare fiind nevoie de un dulap măcar.
UPDATE: Andreea a născut un băiețel, așadar acum sunt 6 copii care au nevoie de ajutor.

Iniţial, familia a trăit în localitatea Răsboieni, comuna Țibăneşti, însă la un moment dat, soacra Andreei, mama celor 5 copii, nu a mai vrut să-i țină în casa ei şi efectiv i-a scos în drum. Tatăl nu s-a implicat, preferând să plece din țară, lăsându-și de izbeliște micuţii, dar şi nevasta gravidă, fără să mai dea vreun semn. Polițiștii comunei au intervenit şi, cum nu au reușit să se facă înţeleși în fața soacrei, au luat mama și copiii și i-au dus la casa (dacă se poate numi casă) unei mătuși, în satul Gârbești. Aici, într-o… bojdeucă stau acum o fetiță şi patru băieței, cu vârste cuprinse între 2 şi 8 ani, mama şi mătușa. Încăperea nu e racordată la energie electrică, dar prin bunăvoinţa unei vecine de alături au adus un cablu şi un bec.

Ce am găsit în curte la prima vizită și ne-am hotărât să dăm o mână de ajutor?!

O casă din lut, paie si leațuri tronează în ogradă. Acesta ar trebui sa fie căminul acestei familii bătută de soartă. Locuinţa a fost începută de câțiva ani și, după ce a fost acoperită cu tablă, a fost lăsată de izbelişte din lipsa banilor. Acum, reporterii Jurnalului Ieşean (www.jri.ro) s-au gândit să continue lucrările la această construcție, astfel ca până la sosirea iernii, micuţii să se poată bucura de un cămin călduţ. Planurile au fost făcute, iar cu sprijinul unei doamne din Canada, care a dorit să întindă o mână de ajutor acestor micuţi şi s-a implicat financiar, s-a reuşit achiziţionarea unor materiale necesare lucrărilor, dar proiectul s-a împotmolit tot din lipsa resurselor financiare,dar si a meseriasilor.

În sat mai toţi se pricep la construit case din chirpici, iar câțiva care au „furat” meserie de prin alte părți, cer sume fabuloase de 5.000-6.000 lei pentru a da o mână de ajutor semenilor. Reporterii JRI.RO au apelat şi la bunăvoința primarului comunei Țibana, Gheorghiţă Rotaru, care a dat câteva telefoane la meseriașii satului, dar prețul cerut de aceștia nu a diferit prea mult faţă de discuția făcută cu o zi în urmă.

Doar un electrician recomandat de primar s-a arătat dispus sa mai reducă prețul, uitându-se, probabil, la micuții ce zburdau prin curte. Primarul Rotaru a precizat că în satele comunei sunt foarte multe familii sărace, că dacă le-ar aduna pe toate la un loc ar mai face un sat, așa încât nici nu știe pe care să ajute mai întâi. Până una-alta, ajutorul pentru Andreea, mama celor cinci copilaşi, a rămas la stadiul de discuții cu administrația locală.

În demersul nostru, l-am contactat şi pe deputatul Perică Movilă, om al locurilor, însă până acum nu am primit nici un mesaj. Cât privește copiii, Alexandru, Andrei şi Georgiana, aceştia merg la școală, Emanuel la gradiniță, iar cel mai mic, Darius (2 ani) stă acasă cu mama. Fiecare dintre ei a fost echipat pentru școală cu cele necesare, au deocamdată alimente ce sunt ținute în frigiderul vecinei, însă, urgența este terminarea locuinţei pănă la venirea zăpezii.

Pe această cale îi așteptăm alături în demersul nostru pe toţi cei interesaţi să ajute această familie bătută de soartă. Viața în condiții decente a celor 5 copii (în curând și al 6-lea) este mult mai importantă ca discuțiile privind inconștiența părinților. E târziu pentru așa ceva!

UPDATE:S-a executat instalația electrică!
Prin bunăvoinţa și ajutorul dat de Romeo Toma de la Electricall Iaşi, a fost executată instalatia electrică in toate încăperile, astfel că de-acum incolo ar trebui să inceapă cimentuirea pereților.

UPDATE:La sfârşitul lunii septembrie, Andreea a născut un băietel, care a fost adus si el lângă fraţii lui.
(Relații suplimentare puteţi obţine trimiţând e-mail pe adresa: [email protected])
UPDATE: Astăzi, 1 decembrie, s-au montat geamurile și ușile și urmează rigipsul pe pod în 2 camere.

Sperăm să-i ajutăm să se mute până dă zăpada.

UPDATE: În Ajunul Crăciunului, meseriașii au reușit finalizarea a 2 camere din cele 4, astfel copiii s-au mutat, existînd o sobă in camera si o canapea cu 2 fotolii primite de la donatori, in continuare fiind nevoie de un dulap măcar.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: