Un pas esențial pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași

0
851

Ministerul Sănătății va prelua un teren de 120.000 de metri pătrați în municipiul Iași în scopul construirii Spitalului Regional de Urgență, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată în ședința de astăzi, 21 septembrie, și anunțată pe site-ul Executivului: http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/guvernul-asigura-terenul-pentru-constructia-spitalului-regional-de-urgenta-ia-i.

Terenul, aflat în domeniul public al municipiului Iași, a trecut în domeniul public al statului român în noiembrie 2016 printr-o hotărâre a Consiliului Local Iași. Proiectul de hotărâre inițiat atunci de executivul Primăriei Municipiului Iași a fost adoptat la limită, consilierii locali PNL opunându-se intenției ca viitorul Spital Regional de Urgență să fie construit în zona Moara de Vânt din municipiul Iași și militând public ca investiția să fie realizată în comuna Miroslava.

Ministerul Sănătății are printre obiectivele prioritare construirea a trei spitale regionale de urgență, la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, investiție pentru care există o finanțare alocată de 300 de milioane de euro prin Programul Regional Operațional (POR). De asemenea, în decembrie 2016 Ministerul Sănătății a încheiat un acord de asistență tehnică cu Banca Europeană de Investiții, în vederea întocmirii documentelor necesare aplicaţiei pentru finanţarea din fonduri structurale nerambursabile pentru construcţia celor trei spitale regionale de urgenţă.

„Salut decizia de astăzi a Guvernului României cu privire la construirea Spitalului Regional de Urgențe de la Iași. Vreau, de asemenea, să mulțumesc personal echipei de la Ministerul Sănătății pentru modul profesionist în care a tratat oportunitatea demarării investiției pe amplasamentul propus de Primăria Municipiului Iași. Faptul că suntem primul oraș, din cele trei în care se vor construi Spitale Regionale de Urgență, care beneficiază de o asemenea măsură din partea Guvernului denotă seriozitatea cu care am pregătit acest proiect. În același timp, nu pot să nu condamn actul de trădare al PNL Iași care a încercat de mai multe ori, cu o insistență demnă de o cauză mai bună, să mute amplasamentul în comuna Miroslava, urmărind niște interese de grup și nu pe cele ale orașului Iași. Primăria Municipiului Iași a sprijinit acest proiect încă de când s-a vorbit prima oară de această investiție uriașă în sistemul medical și va continua să se implice activ în ducerea proiectului la bun sfârșit. Ne dorim parcurgerea cu maximă rapiditate și seriozitate a tuturor etapelor acestui proiect fundamental pentru Iași, pentru Regiunea de Nord-Est, dar și pentru întreaga țară. Prin această investiție, Iașul își confirmă încă o dată statutul de centru medical de excelență”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit schiței calendarului proiectului Spitalului Regional de Urgență de la Iași, până la sfârșitul acestui an se va finaliza soluția tehnică, documentația va fi depusă spre finanțare la Comisia Europeană în primul trimestru al anului 2018, urmând ca, după aprobarea finanțării, lucrările să demareze la sfârșitul anului 2018, cel târziu la începutul anului 2019, astfel încât să fie finalizate în cursul anului 2022.

loading...

Comentarii: