Fostul şef ANAF, Gelu Diaconu va ataca la CCR split-ul TVA

0
1143

Fostul președinte al ANAF din perioadă 2012-2016, Gelu Diaconu, a anunțat că va atacă la Curtea Constitutională măsura privinf TVA, în cazul în care Guvernul nu renuntă la ea.
“De ce voi atacă la CCR introducerea SPLIT TVA, dacă această va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018? SPLIT TVA este un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidităti pentru că întregul rulaj lunar al tva-ului NU ESTE AL STATULUI, așa cum ritos ne anunța dl. prim ministru Tudose (sfătuit, presupun, de “specialistul” Mișa). Îi anunț pe această cale că a statului este doar diferență dintre colectat și deductibil, care în toate situațiile este mai mică decât rulajul colectatului. Sunt agenți economici, mai ales cei care derulează investiții importante, a căror TVA deductibil este o mare perioadă de timp mai mare decât TVA colectat!
Există un principiu constituțional sacrosanct al inviolabilității proprietății, care am crezut că ne-a desprins definitiv de perioadă comunistoida! Nu poate statul să îți blocheze accesul la proprii bani!
Pe lângă aspectul neconstituțional, vreau să reiterez principalele carențe ale acestui sistem asupra cărora au căzut de acord inițiații din domeniul fiscal: sarcină administrativă împovărătoare atât pentru plătitorii de tva (modificare sistem informatic, documentație suplimentară, predare zilnică numerar defalcat, personal suplimentar, etc.) cât și pentru ANAF (în special inspecția fiscală), ineficiența totală în reducerea evaziunii, sancțiunile disproporționat de mari prevăzute în sarcină agenților economici sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.
De departe însă cea mai gravă consecință o va avea blocarea utilizării de către plătitorii de tva a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor. După ce v-am prevenit în mod repetat că bazaconii precum impozitul pe gospodărie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifră de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse în România, chiar nu mă așteptăm să ne trezim cu încă două calamități, anunțate cu surle și trâmbițe de către guvernanții teldrumisti. Ambele în premieră cel puțin europeană, dacă nu chiar mondială: trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcină angajatului și plată split TVA! Ambele au reușit performanță rarisima că să întrunească opoziția unanimă a mediului de afaceri. Ambele sunt susținute doar de președintele Dragnea și yesmanii din jurul sau, alintați în interiorul PSD cu apelativul “teldrumistii”.
După ce și-au burdușit buzunarele cu salariile din Parlament și din administrația centrală și locală a statului și după ce au dat pensii speciale la tot soiul de învârtiți (nu includ aici personalul militar), de câteva luni încoace teldrumistii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar și ultima urmă de predictibilitate a cadrului legislativ în care contribuabilii își desfășoară activitatea”, scrie Gelu Diaconu pe Facebook.

Comentarii: