FOTO: Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu Excelența Sa Michele Ramis, Ambasadorul Franței în România

0
1272

Primarul Mihai Chirica a primit astăzi, 28 septembrie, la Palatul Roznovanu, vizita unei delegații a Ambasadei Franței în România, condusă de Excelența Sa doamna Ambasador Michele Ramis. La întrevederea organizată în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași au mai participat Mehmet Meydan, Consul al Franței pentru România și Republica Moldova, Vincent Lorenzini, directorul Institutului Francez Iași, Radu Grădinaru, Consul onorific al Franței la Iași, precum și viceprimarii Gabriel Harabagiu și Radu Botez.

Întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Iași a fost precedată de ceremonialul depunerii de coroane la statuia generalului Henri Mathias Berthelot din curtea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și un moment de reculegere la stejarul plantat de generalul Berthelot, stejar din care președintele Franței, Emmanuel Macron, a primit o parte simbolică la recenta vizită în România.

În cadrul discuțiilor de la Palatul Roznovanu primarul Mihai Chirica a trecut în revistă câteva elemente ale cooperării dintre Municipiul Iași și statul francez, printre care proiectul viitorului Centru Cultural European care va fi amenajat la Palatul Braunstein, importanța prezenței Institutului Francez la Iași, recenta vizită a directorului general Renault, Yves Caracatzanis, la Iași și parteneriatul Primăriei Municipiului Iași cu compania Veolia.

Doamna Ambasador s-a arătat deosebit de emoționată de primirea făcută și de ceremonia depunerii de coroane și a subliniat că Iașul este deosebit de important pentru Ambasada Franței atât în virtutea legăturilor istorice profunde, cât și, mai ales, în virtutea relațiilor prezente, concretizate și în prezența numeroasă a studenților francezi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (Iașul fiind al doilea pol ca număr de studenți francezi din România) și în parteneriatului economic franco-român existent deja la Iași și cu premise semnificative de extindere. În acest context, doamna Ambasador i-a mulțumit primarului și pentru implicarea activă în susținerea acțiunilor de promovare a orașelor durabile, inclusiv pentru participarea la dezbaterile organizate de Ambasada Franței pe această temă. Este de menționat faptul că pe 4 octombrie, de la ora 9.00, la Palatul Roznovanu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România va organiza conferința „Mobilitatea viitorului”, împreună cu partenerii săi: Groupe Renault, Groupama Asigurări, Holcim și ENGIE, pentru a dezbate viitorul mobilității și a propune alternative practicilor de mobilitate de zi cu zi.

Un subiect de maxim interes din perspectiva Ambasadei Franței este legat de organizarea Sezonului Cultural Franco-Român 2018 – 2019, care se dorește a fi un eveniment major nu doar din punct de vedere cultural, ci și economic, un cadru de programare care să contribuie la strângerea relațiilor franco-române.

Primarul Mihai Chirica a avansat propunerea inițierii unui seminar tehnic în limba franceză în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” în vederea atragerii de studenți francezi și francofoni și spre acest domeniu, reprezentantul Ambasadei arătându-și disponibilitatea de a oferi expertiza necesară pentru refacerea / adaptarea curriculei universitare în acest scop, având deja o bună experiență în acest sens la Brașov.

Doamna Ambasador a fost deosebit de interesată de proiectul viitorului Centru Cultural European de la Iași și a solicitat includerea în programul vizitei și a unei scurte vizite la Palatului Braunstein, vizită la care au participat, alături de primarul Mihai Chirica, și managerul de proiect și alți specialiști ai municipalității.

„Iașul este important pentru noi la trei niveluri: avem relații culturale, istorice și economice foarte importante. În această dimineață am adus un omagiu generalului Berthelot care a avut o contribuție importantă în istoria României. Avem o prezență francofonă puternică la Iași. Sunt câteva sute de studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie. Avem un Institut Francez care asigură promovarea culturii și limbii franceze, cu sprijinul autorităților locale. De asemenea, la Iași sunt firme franceze care funcționează de mai mult timp și care au o prezență foarte bună aici. Pentru noi Iașul este un pol foarte important. Sperăm ca Iașul să fie foarte bine reprezentat în cadrul Sezonului Cultural România – Franţa, care va avea loc în perioada 2018 – 2019. La Iași există o bogăție deosebită culturală, economică și, mai ales, umană, care trebuie reprezentată foarte bine în Sezonul franco-român”, a declarat Excelența Sa doamna Ambasador Michele Ramis.

„Este o vizită care ne onorează și datorită faptului că doamna Ambasador este la prima vizită oficială la Iași. Cu Franța avem relații istorice și cred că a fost statul care ne-a sprijinit cel mai mult de-a lungul istoriei. Din punct de vedere economic, cred că suntem într-o zonă favorizată de prezența unor firme franceze puternice, care probabil va crește pe parcursul anilor care vor veni. Noi rămânem deschiși la orice colaborare, cu atât mai mult cu cât avem una din cele mai mari comunități de studenți francezi și putem să legăm relații culturale pe termen lung. Îmi doresc să marcăm împreună cei 100 de ani de la Primul Război Mondial, când s-au făcut pașii pentru Marea Unire”, a afirmat și primarul Mihai Chirica.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: