Fost director al Poştei Române, reţinut pentru luare de mită

0
690

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 octombrie 2017, a inculpaților:
PRISECARI OVIDIU și CONSTANTINESCU GEORGETA, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul TOADER DAN-MIHAI, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptelor director general al C.N. Poșta Română S.A., sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– complicitate la spălare de bani.

Inculpatul Toader Dan-Mihai, în calitate de director general al Poștei Române a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziție publică.

De menționat este faptul că programele informatice vândute de firma respectivă către C.N. Poșta Română S.A. cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro.

Din suma respectivă firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveția de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta.

De aici, cei doi inculpați au transferat 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poștei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro au fost transferați în conturile din Elveția a altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta.

Din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul Toader Dan-Mihai, a ordonat administratorului societății respective efectuarea mai multor plăți, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziționarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de școlarizare pentru copii săi, etc.

La data de 03 octombrie 2017, inculpații Prisecari Ovidiu și Constantinescu Georgeta sunt prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Amintim că, în anul 2015, Toader Dan-Mihai, alături de alți trei angajați cu funcții de conducere din CN Poșta Română SA, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție produse software.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii: