Băcăuani reţinuţi pentru trafic de minori şi trafic de persoane

0
736

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor GREZCIUC BENONE, GREZCIUC MARIAN şi NEGREA IOAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane.

Ȋn cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai – iunie 2017 inculpaţii Grezciuc Benone, Grezciuc Marian împreună cu un alt suspect, au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, un număr de trei victime pe care ulterior le-au transportat şi transferat către inculpatul Negrea Ioan, în scopul exploatării.

Inculpatul Negrea Ioan a primit cele trei victime, pe care le-a adăpostit şi le-a exploatat, prin aservire şi supunerea la executarea, in mod forţat, de munci specifice în cadrul stânii pe care o deţine.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul Negrea Ioan este proprietarul unei stâni de oi situate în comuna Stânceni, jud. Mureş. Criza forţei de muncă în domeniul zootehnic l-a determinat pe acesta să apeleze la coinculpatul Grezciuc Benone, domiciliat în com. Gura Văii, jud. Bacău în scopul de a-i “procura” persoane pe care să le folosească la prestarea, în mod forţat şi gratuit, de munci specifice la stâna pe care o deţine.

Ȋn dimineaţa zilei de 10.06.2017, în jurul orei 08.00, persoana vătămată minora în vârstă de în vârsta de 12 ani se afla cu turma de oi în zona pădurii din apropierea stânii situată pe raza comunei Gura Văii, judeţul Bacău. Lângă pădure, pe islazul statului, s-a deplasat inculpatul Greszciuc Marian cu un autoturism , însoţit de către unchiul său, inculpatul Grezciuc Benone. Inculpatul Grezciuc Benone i-a solicitat minorului să plece de la stâna unchiului său şi să vină la stâna sa, urmând să îl plătească pentru munca pe care o va presta. Ȋntrucât victima a refuzat, inculpatul Grezciuc Benone l-a prins pe minor de haine şi, prin folosirea forţei, l-a urcat în autoturism. Totodată, inculpatul Grezciuc Benone l-a deposedat pe minor de telefonul mobil, din care a scos cartela telefonică. Ulterior inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian l-au transportat pe minor până în comuna Stânceni, judeţul Mureş, unde l-au predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână. Aici, minorul a desfăşurat activităţi specifice până la data de 15.06.2017, când a fost identificat şi preluat de către organele de politie.

Deşi minorul şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul Negrea Ioan nu a întreprins niciun demers în acest sens, profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână, datorită vârstei fragede şi datorită faptului că se afla într-o zona izolată de munte.

Ȋnainte ca minorul să fie predat organelor de poliţie, inculpatul Grezciuc Marian i-a restituit minorului telefonul mobil, solicitându-i să nu declare adevărul cu privire la împrejurările în care fusese adus la stâna inculpatului Negrea Ioan.

De asemenea, la data de 24.05.2017, o a doua persoană vătămată a fost contactată telefonic de către un consătean care i-a propus să meargă la cosit două zile, la inculpatul Grezciuc Benone, urmând a fi remunerat cu suma de 140 lei pentru munca prestată. Persoana vătămată a acceptat, iar în ziua de 25.05.2017 s-a întâlnit cu inculpatul Grezciuc Benone şi o altă persoană, ocazie cu care aceştia i-au oferit victimei, spre consum, băuturi alcoolice, după care au plecat împreună cu maşina, cu direcţia declarată către stâna inculpatului Grezciuc Benone, unde victima urma să cosească.

Ȋn autoturism, persoana vătămată a adormit, fiind transportată de către inculpatul Grezciuc Benone până în comuna Stânceni, jud. Mureş unde i l-a predat coinculpatului Negrea Ioan, proprietar de stână.

Ȋn momentul în care s-a trezit, victima a aflat de la inculpatul Negrea Ioan că fusese adus de către inculpatul Grezciuc Benone pentru a desfăşura activităţi specifice la stână. Ȋntrucât persoana vătămată şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul Negrea Ioan i-a cerut să lucreze pentru el două săptămăni însă în cursul aceleiaşi zile, profitând de plecarea inculpatului, victima a fugit de la stână. Persoana vătămată a mers pe jos, iniţial prin pădure, iar ulterior pe un drum comunal peste 13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru că nu avea bani asupra sa, victima a mai mers pe jos încă 17 kilometri, până în gara din localitatea Topliţa, unde a luat trenul către municipiul Oneşti iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, pană în localitatea de domiciliu.

De asemenea, s-a reţinut că în seara zilei de 22.06.2017, în jurul orei 20.30, o persoană vătămată în vârstă de 59 ani, cioban la o stână de pe raza judeţului Bacău, păzea turma de oi la o distanta de aproximativ 1 km fata de stână. La un moment-dat de victimă s-a apropiat o căruţă în care se aflau inculpatul Grezciuc Benone împreună cu un alt suspect. Inculpatul Grezciuc Benone i-a solicitat victimei să îl însoţească până într-un anumit loc pretextând că trebuie să îi înmâneze un pachet de ţigări din partea unei persoane. Ȋntrucât victima a refuzat să îi însoţească, inculpatul Grezciuc Benone l-a agresat fizic şi profitând de faptul că victima se ghemuise în timpul agresiunii, inculpatul Grezciuc Benone împreună cu un alt suspect i-au legat mainile, au urcat-o cu forţa în căruţă deposedând-o şi de telefonul mobil.
Ulterior, inculpaţii au transportat victima cu o căruţă, până într-un punct unde aştepta un autoturism în care se aflau trei persoane de sex masculin. Când au ajuns aproape de maşină, inculpatul Grezciuc Benone a dezlegat victima şi împreună cu celălalt suspect, l-au introdus in mod fortat în autovehicul. Ulterior, cele trei persoane au transportat victima la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, jud. Bacău iar în momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece aceasta a fost amenintată cu moartea .

Persoana vătămată a lucrat aproximativ o săptămână la respectiva stână, împotriva voinţei sale, fără a fi plătit şi fiind supravegheat permanent. După această perioadă, la stână şi-au făcut apariţia inculpaţii Grezciuc Benone, Grezciuc Marian împreună cu un alt suspect, ocazie cu care au determinat victima să urce în autovehicul, spunându-i că o vor duce acasă, după ce vor face o deplasare până în comuna Stânceni, jud. Mureş, la stâna coinculpatului Negrea Ioan.

După ce au ajuns la destinaţie, inculpaţii au lăsat victima sub autoritatea inculpatului Negrea Ioan şi întrucît aceasta a refuzat, suspectul a târât-o la o distanţă de câteva zeci de metri de autovehicul după care a fugit către maşină şi împreună cu inculpaţii Grezciuc Benone şi Grezciuc Marian, a părăsit stâna.

Persoana vătămată a lucrat la stâna inculpatului Negrea Ioan împotriva voinţei sale şi fără a fi plătit aproximativ trei săptămâni, timp în care a fost adusă în stare totală de aservire.

Ulterior, victima a fost transportată de către inculpaţi într-o altă stână de pe raza judeţului Sibiu unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpit şi supus la muncă in mod fortat iar aceasta aflând despre activitatea ilicită, l-a ajutat să revină la domiciliu.

La data de 05.10.2017 Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Acţiunea s-a realizat cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa Năsăud, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413296{main}( ).../index.php:0
20.0003414768require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.677166272744require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.691666318392include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.991268818216locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.991268818312load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.991468828768require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
81.009768875720td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
91.010168892312td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.037968936912td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii: