Experienţe europene ale cadrelor didactice de la Liceul Teoretic Miron Costin

0
960

La Liceul Teoretic „Miron Costinˮ, din Iași se derulează în perioada 1 august 2016 – 31 decembrie 2017 un proiect Erasmus+ K1 – Educație școlară intitulat „Înnoirea practicilor pedagogice ale profesorilor de ştiinţe umaniste în era digitalăˮ. Acest tip de proiect Erasmus+ se adresează cadrelor didactice interesate de dezvoltare personală, schimb de experientă și bune practici și permite participarea la mobilități de formare continuă în Europa.

În vacanța de vară, 4 cadre didactice au participat la programe de formare în Marea Britanie și Franța.

Cursurile intitulate Using Technology in Teaching English, la care au participat profesorii Daniela Ciubotariu, în perioada 10-21 iulie și Alina Stancu, în perioada 14-25 august, s-au desfășurat la St. Michael’s College din Cardiff, Țara Galilor și au avut ca obiectiv principal utilizarea tehnologiei la orele de limba engleză. Cursul de formare, furnizat de International Study Programmes, a îmbinat armonios orele de teorie a utilizării tehnologiei informației și comunicării în procesul didactic și activități practice: descoperirea aplicațiilor Animoto, Voice Thread, Quizlet, 4 Pics 1 Word, RQ codes, etc. Programul de studiu a mai cuprins o prezentare a istoriei, culturii și tradițiilor galeze, o prelegere urmată de discuții despre sistemele educaționale din Țara Galilor, Marea Britanie și alte țări europene prezente, un seminar de limba engleză avansată pentru pedagogi, vizite culturale (muzee, castele, catedrale, galerii de artă), excursii (Swansea, Gower Peninsula, St. Fagans) și nu în ultimul rînd o zi petrecută integral într-o școală pentru a intra in contact direct cu sistemul de educație galez. Participanții la cele două cursuri au fost din diferite țări europene: Portugalia, Polonia, Spania, Germania, Austria, Italia, Bulgaria, Cehia și România.

În Franţa, s-au derulat, de asemenea două stagii de formare la care au participat profesorii Anca Bucuci şi Diana Mazga. Primul dintre acestea s-a desfăşurat în perioada 3-14 iulie 2017, sub denumirea Stage pédagogique pour professeurs de français, la Ciel de Bretagne, în Franța şi a cuprins două module: Noi tehnologii în predarea limbilor străine și Didactica limbii franceze. Atelierele la care au participat cursanți din Franța, Spania, Elveția, Ungaria, Serbia și Statele Unite au avut următoarele teme: conceperea de activități pedagogice online sau în rețea folosind programe open-source dezvoltate de formatorii de la Ciel de Bretagne, descoperirea platformelor gratuite pentru a gestiona și difuza documente pedagogice, crearea unei biblioteci virtuale, descoperirea oportunităților de a dezvolta proiecte pedagogice, integrarea activităților ludice la orele de limbi străine. Stagiul a fost o ocazie pentru a cunoaște evoluția societății franceze și schimbările culturale, politice și economice în context european și a descoperi o regiune cu un patrimoniu cultural impresionant.

Cel de-al doilea stagiu desfășurat în Franța, Tu l’dis comment toi?, a avut loc la Cannes în perioada 10 – 17 iulie 2017. Stagiul a avut ca obiectiv principal familiarizarea cursanţilor cu franceza vorbită, prin dobândirea unui vocabular şi a unor turnuri din franceza familiară şi argotică, cu ajutorul unor materiale autentice ca: scheciuri, filme, cântece, ziare, benzi desenate, etc. şi a unor metode interactive. Formatoarea Christine Pruna a creat o atmosfera de lucru eficientă şi agreabilă pentru cursanţii din Brazilia, Spania, Italia şi România. În afara activităţilor didactice special concepute pentru îndeplinirea obiectivelor principale ale cursului, formatoarea şi cursanţii au alocat timp şi au creat contexte favorabile şi pentru discuţii pe teme interculturale, dezbateri referitoare la soarta limbii franceze ca limbă străină la nivel european şi mondial, importanţa educaţiei peste tot în lume, schimbările de mentalitate şi comportament din societatea modernă, etc.

În perioada 23 septembrie- 1 octombrie a avut loc ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, de ea beneficiind prof. Alina Munteanu. Programul de formare, intitulat “1 Week Course for European Teachers”, a fost furnizat tot de International Study Programmes, dar a avut loc la Southampton, în Anglia. Cursul a vizat în principal familiarizarea participanților cu idei si metode de folosire a tehnicilor dramatice în predarea limbilor și utilizarea unor activități creative specifice domeniului teatral la orele de limba engleză, oferind în același timp cadrul necesar pentru un foarte util schimb de experiență și stabilirea unor contacte de durată între profesorii participanți (România, Franța, Spania, Italia, Polonia și Ungaria). Mobilitatea a inclus și vizite la două instituții de învățământ din Southampton (Cantell și Bitterne Park), o excursie cu tematică culturală la Winchester și vizionarea unei piese de teatru la Globe Theatre din Londra.

„Stagiile au fost experiențe utile, chiar unice, în urma cărora participanții la mobilități și-au dezvoltat tehnicile și strategiile de predare, întorcîndu-se cu informații și practici noi, moderne, axate în special pe tehnologia informației, ce vor fi aplicate în timpul orelor de curs în speranța că vor atrage, stimula și motiva mai mult generația erei digitale.ˮ Daniela Ciubotariu, coordonator proiect

Echipa de proiect

1. Reprezentant legal: director, prof. Viorica Dobre
2. Coordonator proiect: prof. Daniela Ciubotariu
3. Responsabil finaciar: Ec. Carolina Huțanu
4. Membri: – responsabil diseminare mass-media: Larisa Elena Târzianu
– responsabil diseminare online: Anca Cristina Bucuci
– responsabil monitorizare: Alina Elena Munteanu
– responsabil evaluare: Diana Mihaela Mazga
– responsabil pregătire culturală: Ioan Lucian Podaru

loading...

Comentarii: