Zece octombrie, Ziua mondială a sănătății mintale

0
1006

Pe 10 octombrie se marchează, în fiecare an, Ziua mondială a sănătății mintale. Data a fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare în privința sănătății mintale.

Campania din 2017 are ca temă „Sănătatea mintală la locul de muncă” și propune promovarea sănătății mintale atât la nivelul angajatorilor, cât și la nivelul angajaților.

Potrivit unui studiu realizat de Silver Ribbon Singapore, 6 din 10 angajați care spun că suferă de depresie ascund, de fapt, condițiile improprii de la locul de muncă. Motivele principale sunt: teama de a rămâne fără loc de muncă (23,4%) și sentimentul că nu vor fi înțeleși de către angajatori (12,8%).


Statistici ale Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală:

– 10% din totalul populației angajate a lipsit de la serviciu din cauza depresiei,
– în medie, 36 de zile lucrătoare se pierd într-un an, pe angajat, din cauza episoadelor de depresie,
– 50% dintre cei care suferă de depresie nu urmează niciun tratament,
– numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut cu 18% între 2005 și 2015,
– se estimează că, în acest moment, 300 de milioane de oameni suferă de depresie (circa 4,4% din totalul populației),
– impactul economic global al pierderilor cauzate de bolile mintale va fi de 16,3 trilioane de dolari între 2011 și 2030, conform World Economic Forum/Harvard School of Public Health,
– s-a calculat că 1 dolar investit în tratarea depresiei și anxietății poate produce 4 dolari, prin îmbunătățirea stării de sănătate și abilității de a munci a angajaților,
– se estimează că în cazul a 6 persoane din 10, sănătatea mintală are un impact major asupra concentrării la locul de muncă,
– în Marea Britanie, în fiecare an se pierd 70 de milioane de zile de muncă din cauza problemelor de sănătate mintală ale angajaților.
„Tulburările psihice netratate, ale angajaților, dar și ale membrilor familiilor acestora, conduc la diminuarea productivității muncii, la creșterea accidentelor la locul de muncă, dar și la creșterea cheltuielilor pentru sănătate. În ceea ce ne privește, noi asigurăm toate condițiile necesare pentru ca angajații care prezintă simptomele unei boli mintale să beneficieze de servicii medicale de calitate și de acces la tratamente”, a declarat Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Simptome

Atât depresia, cât și anxietatea, două din bolile des întâlnite în cazul angajaților, au manifestări specifice, fapt care permite identificarea și tratarea lor.

Simptomele anxietății: neliniște, atacuri de panică însoțite de manifestări somatice (tremur, greață, palpitații, transpirație etc). În cazul anxietății generalizate, se manifestă o grijă permanentă față de evenimentele din viața de zi cu zi, fără motive evidente de preocupare. Persoanele cu anxietate generalizată simt și stări de oboseală, insomnie sau oboseală la trezirea din somn, neliniște, irascibilitate, iritabilitate, probleme de concentrare și memorie, dureri generalizate, încordare musculară.

Simptomele depresiei: dispoziție tristă, stimă de sine scăzută, lipsa interesului pentru activitățile care până atunci produceau plăcere, anxietate accentuată, tulburări de somn, scăderea sau creșterea bruscă a poftei de mâncare, plâns facil, lipsa comunicării, stare de izolare socială.

„Este foarte important ca de la primele simptome de depresie sau anxietate să ne adresăm medicului specialist, care va recomanda, în funcție de simptomatologie, medicație și/sau psihoterapie individuală”, a declarat Dr. Raluca Prepeliță, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.


Cauze și soluții

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor.
„Cauza principală a apariției bolilor psihice în rândul angajaților o constituie stresul la locul de muncă, care poate apărea sub forma stresului ocupațional sau a șomajului. În ceea ce privește stresul ocupațional, acesta apare ca urmare a suprasolicitării, a nerecunoașterii activității desfășurate sau a lipsei de apreciere pentru munca desfășurată din partea colegilor sau a superiorilor, dar și ca urmare a lipsei de informare și a lipsei unui control la locul de muncă”, a declarat Dr. Dan Lupu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
La fel de importantă în apariția depresiei sau a anxietății este și nesiguranța locului de muncă sau, mai bine zis, persistența ideii că angajatul poate intra oricând în șomaj.

Toate aceste situații au și soluții. Prima dintre ele este prevenirea apariției lor, iar cea de-a doua, care ține de situații deosebite, presupune intervenția medicului de medicina muncii. Capacitatea de recunoaștere a problemelor este foarte importantă, deoarece apar atât simptome somatice, cât și în plan cognitiv, emoțional sau modificări în comportamentul de ansamblu al individului (retragere, neliniște, creșterea consumului de tutun, incapacitate de relaxare, scăderea eficienței la locul de muncă). Tot la acest capitol al prevenirii, foarte importantă este crearea unui echilibru între sarcinile de lucru al angajatului și aptitudinile sale profesionale.

În situații deosebite se impune intervenția medicului de medicina muncii, care va decide conduita care trebuie urmată în funcție de fiecare situație în parte.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: