Lege nouă pentru eliberarea deţinuţilor

0
871

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că de joi, 19 octombrie, intră în vigoare măsura legislativă ce va acordă deţinuţilor 12 zile la fiecare 60 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare.
De asemenea, tot de joi vor fi eliberate şi primele persoane încarcerate care se încadrează in aceste prevederi.

“Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut calculele. Mâine vor intra în libertate primii deţinuţi”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a spus că există în lucru şi o lege care prevede că o parte a pedepsei cu închisoarea – sau toată pedeapsa – poate fi executată cu supraveghere electronică.

Ministrul Justiţiei a declarat şi că “dinamica populaţiei în penitenciare din ultima vreme este una favorabilă, numărul de intrări este mai mic ca numărul de ieşiri. Acest cumul de măsuri ne creează convingerea că pe termen scurt vom rezolva problema din penitenciare”, a adăugat Toader.

“La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”, a explicat ministrul.

Comentarii: