Taxă dublă pentru firmele care nu angajează persoane cu handicap

0
792

Din septembrie 2017, firmele cu minim 50 de angajați care nu încadrează persoane cu handicap în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați sunt obligate, în baza unei ordonanțe aprobate de Guvern, să achite lunar la bugetul statului echivalentul unui salariu minim brut, înmulțit cu numărul de posturi în care nu au angajat astfel de persoane. Până în septembrie, suma de plată era de doar 50% din salariu. În comisia de buget a Senatului, noua regulă a fost propusă la amânare până în aprilie anul viitor, dar amendamentul a fost respins în comisia de muncă, iar plenul Senatului a mers pe mâna Guvernului.

La dezbaterile din Parlament, Comisia pentru buget din Senat a propus amânarea introducerii acestei obligații și păstrarea până la 1 aprilie 2018 a formei actuale a Legii 228/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.  În cele din urmă, însă, Comisia pentru muncă a întocmit un raport favorabil de adoptare a ordonanței emise de Guvern, fără a mai prelua și amendamentul Comisiei de buget sau alte amendamente formulate de parlamentarii opoziției. La votul în plen, în ciuda apelului opoziției privind măsura care afectează mai multe categorii de firme, majoritatea parlamentară nu a mai acceptat nicio modificare la ordonanța prin care Executivul a stabilit noile reglementări.
Proiectul de lege urmează a fi transmis și deputaților pentru dezbatere și vot.
Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap puteau opta până acum pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligații:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziționeze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.
De la această ultimă opțiune sunt exceptate unitățile protejate, înființate în cadrul organizațiilor persoanelor cu handicap, care pot desfășura și activități de vânzări/intermedieri, dacă minimum 75% din profitul obținut era destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizațiile respective.

Inspecția Muncii a constatat și situații în care angajatorii au optat pentru plăți la buget, dar nu au achitat contribuția sau nu au respectat integral angajamentul pentru achiziția de produse și servicii de la unități protejate. Astfel, anul trecut, în urma a aproximativ 3.000 de controale, Inspecția Muncii a sancționat 24 de angajatori, iar în primele opt luni din acest an, după circa 2.000 de controale, au fost sancționați 36 de angajatori. Pentru astfel de fapte sunt aplicate amenzi în cuantum cuprins între 15.000 lei și 20.000 lei.

loading...

Comentarii: