Deranj mare! O decizie a Curţii Europene va pune Fiscul pe jar

0
1545

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a soluționat un litigiu apărut între o firmă bistrițeană și Fisc, în condițiile în care acesta din urmă i-a refuzat celei dintâi dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) plătite pentru prestarea de servicii achiziționate de la un contribuabil declarat inactiv.
Astfel, decizia finală a Curții a păstrat concluziile avocatului general al instituției europene, cel care a apreciat că dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat doar pe motivul că vânzătorul fusese înscris în registrul inactivilor.

Curtea de Apel Cluj s-a adresat CJUE pentru soluționarea unui litigiu dintre societatea SC Paper Consult SRL și Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj‑Napoca, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bisitrița-Năsăud.

Concret, instituția europeană a răspuns la următoarea întrebare: poate fi refuzat dreptul de deducere a TVA-ului plătit de o firmă pentru prestarea de servicii achiziționate de la un contribuabil declarat inactiv și radiat din registrul persoanelor impozabile în scopuri de TVA?

Răspunsul este inclus în decizia finală a CJUE în Cauza C‑101/16, pronunțată în ședința publică de joi,19 octombrie 2017 din Luxemburg și care stabilește că dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat pentru motivul invocat mai sus. De altfel, aceasta era și concluzia formulată anterior de avocatul general al CJUE, opinie de care judecătorii au ținut cont.

Decizia este una cu implicații financiare serioase pentru Fiscul de la noi, în condițiile în care se aplică retroactiv din 2007.

Astfel, autoritățile fiscale din România nu pot cere contribuabilului să facă verificări care, în mod obiectiv, nu pot fi făcute de acesta, verificările fiind în sarcina autorităților fiscale. Cu alte cuvinte, este obligaţia administrației fiscale care a constatat neregularități comise de persoana care a emis factura să stabilească, în raport cu elemente obiective și fără a solicita din partea destinatarului facturii verificări a căror sarcină nu îi revine, că respectivul destinatar știa sau ar fi trebuit să știe că furnizorul său era declarat inactiv de ceva timp.

În motivarea demersului lor, reprezentanții firmei Paper Consult au arătat că, pentru a putea beneficia de dreptul de deducere a TVA‑ului, compania trebuie să dețină o factură, aspect reglementat de Directiva Europenă nr. 112/2006 și pe care l-au îndeplinit.

De partea cealaltă, Fiscul a făcut trimitere la registrul contribuabililor inactivi, disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), acolo unde trebuie verificați partenerii de afaceri, pentru a fi evitată evaziunea fiscală. Practic, ținând seama de declararea inactivității furnizorului, autoritățile fiscale române au concluzionat că Paper Consult nu putea să deducă suma de 45.680 de lei, reprezentând TVA‑ul plătit pentru prestarea serviciilor care făcuseră obiectul unui contract încheiat în 2011.

Având în vedere lipsa jurisprudenței referitoare la o astfel de împrejurare, Curtea de Apel Cluj a hotărât să suspende judecarea cauzei și să se adreseze CJUE.

Astfel, decizia CJUE respinge statului român solicitarea de a limita în timp efectele hotărârii, în condițiile în care Guvernul invocase consecințele financiare grave care ar surveni dacă, în urma hotărârii Curții, ar trebui să se acorde deducerea TVA‑ului tuturor operatorilor economici care au încheiat tranzacții cu operatori declarați inactivi începând din anul 2007.

„Prezenta hotărâre vine să contrazică practica judiciară națională care, până în prezent, a pronunțat în marea ei majoritate soluții de confirmare a măsurilor luate de organele fiscale în sensul respingerii dreptului de deducere a TVA în cazul beneficiarilor ce achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabili persoane impozabile după declararea acestora ca inactivi și înregistrarea în registrului contribuabililor inactivi”, a precizat Bogdan-Petre Ilie, avocat partener la Nicolescu Attorneys at Law.

La rândul lui, consultantul fiscal Cornel Grama se așteaptă ca multe firme românești cărora Fiscul le-a respins cererile de deducere a TVA să se îndrepte acum împotriva organului fiscal: „Prevăd un val de procese în instanțele române cu ANAF-ul ale acelor firme care au fost private de dreptul de deducere a taxei în urma achizițiilor de bunuri și servicii de la operatorii economici declarați inactivi”, a scris specialistul pe contul personal de Facebook.

E important să reamintim că soluțiile pe care le dă Curtea în astfel de cauze sunt importante pentru toate statele membre ale Uniunii, în special pentru toate instanțele naționale din aceste state..
Hhotârărea CJUE se aplică erga omnes (la orice cauză, speță, litigiu unde dreptul de deducere a fost încălcat pe motiv de inactivitate a furnizorului de bunuri și servicii) și se aplică retroactiv, începând cu anul 2007 (momentul intrării României în UE).Practic, decizia judecătorilor Curții a respins statului român solicitarea de a limita în timp efectele hotărârii, în condițiile în care Guvernul invocase consecințele financiare grave care ar surveni dacă ar trebui să se acorde deducerea TVA‑ului tuturor operatorilor economici care au încheiat tranzacții cu operatori declarați inactivi începând din anul 2007.

Iar dacă până acum Fiscul asocia tranzacțiile cu inactivi cu faptele de evaziune fiscală, de-acum încolo autoritățile se vor vedea în situația de a fi obligate să returneze sume importante. Tocmai de aceea, specialiștii așteaptă alte mecanisme de combatere a evaziunii fiscale, adaptate sistemului fiscal românesc și care să încurajeze mediul de business, și așa supus unor numeroase provocări în ultima vreme.
Specialiștii se așteaptă acum la un val de procese împotriva ANAF, prin care firmele cărora Fiscul le-a respins cererile de deducere a TVA să își recupereze banii. Mai mult, „contribuabilii afectați de aplicarea prevederilor neconforme vor putea să ceară înapoi sumele respective, plus dobânzi”, a declarat Gabriel Biriș, care vede decizia CJUE ca pe un „cutremur uriaș” pentru ANAF și cu impact chiar de miliarde de lei pentru bugetul statului.

De altfel, într-o speță asemănătoare de la final de 2015, în care erau vizate autoritățile fiscale poloneze, CJUE a decis că Fiscul nu poate refuza contribuabilului dreptul de a-şi deduce TVA-ul pentru tranzacțiile încheiate cu parteneri de afaceri inactivi din punct de vedere fiscal. De altfel, dreptul la dobândă este reglementat de Codul de procedură fiscală, care stabilește că, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul sau plătitorul are dreptul la dobândă. Desigur, trebuie ținut cont și de termenul de prescripție de cinci ani, stabilit prin Codul de procedură fiscală. În prezent, cuantumul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Am solicitat un punct de vedere si conducerii ANAF şi atunci când îl vom avea,îl vom publica.
Sursa: avocatnet


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003413296{main}( ).../index.php:0
20.0004414768require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
31.708166704776require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
41.724666748920include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
52.058569167656locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
62.058569167752load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
72.058769178208require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
82.078969218984td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
92.079269235576td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
102.112669430368td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii: