EXCLUSIV: Fost şef în Poliţia ieşeană, prins furând energie electrică

2
8144

Un fost şef din Poliţia ieşeană a fost prins furând energie electrică. Acesta a fost scos basma curată de superiori, dar furnizorul păgubit nu s-a lăsat intimidat şi l-a dat în judecată pe cale civilă pentru a-şi recupera prejudiciul.

În anul 2014, Gheorghe Onofrei, fost şef al Poliţiei Hîrlău în urmă cu 14 ani, consilier local la Primăria Hîrlău, din partea PRU şi actualmente proaspăt pensionar MAI, a fost depistat de către angajaţii S.C. E-ON Energie România S.A, furând energie electrică la locuinţa sa, din oraşul Hîrlău, strada Stejari. Potrivit anchetatorilor, acesta şi-a confecţionat o instalaţie electrică artizanală pe care a conectat-o la firida montată pe peretele casei sale, ocolind aparatul de măsură (contorul), alimentând astfel mai mulţi consumatori din gospodărie (calorifere electrice, maşină de spălat rufe, frigiderul şi combina frigorifică, diverse unelte ş.a). Angajaţii E-ON i-au stabilit lui Onofrei un prejudiciu în valoare de 1131,92 lei, reprezentând c/v curentului electric furat.

Totodată, firma E-ON a făcut sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău solicitînd tragerea la răspundere penală a fostului poliţist pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchet cu numărul 139/P/2015 şi înaintat la Poliţia oraşului Hîrlău pentru cercetări. Ancheta a fost făcută şi finalizată de către subcomisarul de poliţie Mihai Mihăilă, actualmente şef al Poliţiei oraşului Hîrlău. Acesta l-a scos basma curată pe fostul superior, trimiţând dosarul la Parchetul Hîrlău cu propunere de clasare, deşi existau suficiente probe de vinovăţie. Acea instalaţie clandestină de ocolire a contorului nu putea fi confecţionată decât de către Gheorghe Onofrei pentru a fura curent electric. Nu aveau cum să intre în curtea şi în casa lui alte persoane care să-i confecţioneze instalaţia de furat curent, iar consumatorii casnici nu puteau fi decât ai săi. Potrivit unor colegi din cadrul Poliţiei Hîrlău, care au cunoştinţă de mersul anchetei în cazul lui Onofrei, dosarul a fost muşamalizat de către subcomisarul Mihăilă şi a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău unde i s-a confirmat soluţia de nevinovăţie.

Partea vătămată, în speţă E-ON ENERGIE ROMÂNIA S.A, a fost nevoită să se adreseze pe latură civilă la Judecătoria Hîrlău pentru recuperarea prejudiciului în valoare de 1.131,92 lei, reprezentând curentul furat de Onofrei, existând în acest sens înregistrat dosarul cu nr. 15/239/2017, având termen de judecată data de 15 decembrie 2017. “E.ON Energie România a acţionat în judecată consumatorul pentru recuperarea prejudiciului reprezentând contravaloarea energiei electrice”, au confirmat reprezentanţii companiei. Acţiunea furnizorului de energie electrică a fost confirmată şi de magistraţii Judecătoriei Hîrlău. “Nu confirm că este înregistrat dosar penal cu privire la dl Gheorghe Onofrei pentru furt de energie electrică, dar confirm că este înregistrat un dosar civil având ca obiect PRETENŢII în care reclamant este E.On şi pârât este Gheorghe Onofrei. Dosarul civil a fost înregistrat pe data de 6 ianuarie 2017. Confirm că la Judecătoria Hîrlău s-au dat condamnări la persoanele prinse sustrăgând energie electrică pentru că aşa prevede legea”, a confirmat magistratul Daniel Chiriac, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Hîrlău. Dosarul penal a fost însă confirmat de reprezentanţii Poliţiei ieşene. “A fost întocmit un dosar penal în ceea ce priveşte această speţă la Poliţia oraşului Hîrlău. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău”, a menţionat subinspectorul Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Persoane condamnate pentru prejudicii mult mai mici

Interesant este faptul că unele persoane din Hîrlău, depistate furând curent electric prin aceeaşi modalitate folosită de Gheorghe Onofrei, chiar cu prejudicii mult mai mici, au fost trimise în judecată şi condamnate la închisoare.

Exemplificăm în acest sens, condamnări date de Judecătoria Hîrlău: Ciprian şi Maricica Hurdui – condamnaţi la 1 an şi 3 luni închisoare cu executare, respectiv la 9 luni închisoare cu suspendare (dosar nr. 2093/239/2012), Ioan Iftimia – condamnat la 1 an închisoare cu executare (dosar nr. 417/239/2013), Rodica Olteanu – condamnată la 7 luni închisoare (dosar nr. 450/239/2013), Ion Liviu Asofiei – condamnat la 1 a şi 2 luni închisoare – amânare executare pedeapsă (dosar nr. 1221/239/2015 şi Petru Sângeap – condamnat la 10 luni închisoare (dosar nr. 1704/239/2015).

Persoanele condamnate sunt sărace, nevoiaşe şi s-au conectat fraudulos la reţeaua electrică, la fel ca Onofrei, punând în funcţiune un radiator improvizat pentru a încălzi încăperile cu mulţi copii, pe timp de iarnă. Deşi prejudiciile au fost mici, aceştia au fost condamnaţi, unii au făcut şi închisoare, iar toţi au achitat contravaloarea consumului ilicit de energie electrică. Asta, pentru că nu au avut “relaţii” la Poliţie şi Parchet.

Verdicte date după bunul plac

Unii dintre poliţiştii oraşului Hîrlău susţin că verdictele în dosarele care ajung pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă judecătoria Hîrlău sunt date după preferinţe, în funcţie de ce relaţii are fiecare.

“La Parchetul Hîrlău calitatea de inculpat se acordă subiectiv, după preferinţe. De exemplu, numitul Mihai Aignătoaei, din comuna Deleni, a fost trimis în judecată pentru furt de curent electric, asta mai mult pentru că i-a reclamat de mai multe ori pe poliţişti şi procurori”, a susţinut un poliţist din cadrul Poliţiei oraşului Hîrlău.

Nu recunoaşte nimic

Constactat telefonic de reporterii Jurnalul Ieşean (www.jri.ro), Gheorghe Onofrei a negat toate acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, acesta a confundat fostul sau loc de muncă (Inspectoratul de Poliţie Judeţean) Iaşi (IPJ) cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ). “Nu am furat energie electrică, iar dacă grupul acela de cetăţeni nu are identitate, nu am ce discuta pe această speţă. Dumneavoastră ca ziarist purtaţi răspunderea pentru ceea ce scrieţi. Ma judec cu E. On-ul, dar nu pentru furt de energie. Dumneavoastră documentaţi-vă despre ce este vorba!Acţiunea aflată în instanţă la momentul de faţă nu este pentru furt de energie”, a declarat Gheorghe Onofrei. Întrebat despre dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău, Onofrei nu a oferit amănunte. “Dacă v-a pus cineva să faceţi un articol legat de persoana mea, eu va spun foarte sincer că acel individ a mai făcut asemenea demersuri. Dacă este o informaţie venită de la un anonim, nu o luaţi în calcul! Eu vă respect pe dumneavoastră, vă ştiu de când lucram la Iaşi, dar vă rog să nu cădeţi în plasa unor infractori cu un caracter mult mai josnic decât alţii. Dacă doriţi, putem discuta alte lucruri mult mai frumoase privind încălcarea legilor în Hîrlău. Totul este o înscenare la adresa mea, sunt obişnuit”, a mai afirmat Onofrei.

Bâlbe şi ameninţări

Întrebat concret dacă a fost sau nu prins cu mâţa-n sac, Onofrei a dar-o în bâlbâială. “Eu nu am spus că nu am fost prins sau altceva. Dumneavoastră aţi creat un articol general pentru presă. Eu nu infirm că nu am acţiune civilă cu E. On-ul. Domnule redactor, dacă dumneavoastră daţi acest articol în presă, vă asumaţi răspunderea. Dumneavoastră trebuie să scrieţi în articol cine anume v-a sesizat! Referitor la cele afirmate de dna Anca Vîjiac, vă spun că nu are nicio legătură cu acest dosar. Inspectoratul Şcolar (IPJ- n.r.) nu a avut nicio treabă cu… . Nu înţeleg ce să caute dna Vîjiac într-o… . Eu nu văd ce rol are IPJ să intre în viaţa mea personală după un an şi opt luni. Nu mai am ce discuta! Vă rog să ţineţi cont că aţi vorbit pe numărul meu de telefon, pe cheltuiala mea!”, a mai susţinut pe un ton ameninţător Gheorghe Onofrei, fost poliţist şi actualmente politician de Hîrlău, la adresa jurnaliştilor Jurnalul Ieşean.

Vom reveni cu noi informaţii INCENDIARE referitoare la activitatea defectuoasă pe care o practica angajaţii POLIŢIEI ORAŞULUI HÎRLĂU, dar şi cei de la PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA HÎRLĂU!

loading...

Comentarii:

2 COMENTARII

  1. ,,,mic salariu de militian,,,,,parca numai el greseste la militie,,,va rog ertatil numai are tara mitieni,cine ne mai bate,,,,bravo organu,,,,pensii speciale,,

Comments are closed.