5 semne că un student se află în dificultate. UAIC organizează un curs de oferire „prim-ajutor” destinat profesorilor și angajaților

0
673

Aproximativ unul din cinci studenți va trece, în timpul facultății, prin momente dificile, în special de ordin personal. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, pe 10 noiembrie 2017, un curs gratuit destinat profesorilor și angajaților din servicii suport prin care să îi ajute să recunoască semnele unor perioade problematice în viețile studenților, să deschidă un dialog și să facă primul pas în soluționarea unor probleme care ar putea să conducă la marginalizare, abandon școlar sau chiar probleme pe termen mai lung.

Cursul va fi susținut de consilierii în carieră ai Universității, specializați în oferirea de sprijin pentru depășirea situațiilor problematice la nivel personal sau profesional. „Intuitiv, cei care interacționează mai des cu studenții își pot da seama atunci când cineva trece printr-o perioadă mai grea. Câteva semne ar fi: absentarea de la școală, apatia, schimbări de comportament, lipsa de atenție, dezinteresul pentru aspectul fizic”, a precizat Irina Șubredu, psiholog în cadrul Departamentului Servicii pentru Studenți și Absolvenți.

În lipsa informațiilor sau a pregătirii de specialitate, atât colegii, cât și profesorii sau administratorii de cămin ezită să abordeze persoana afectată, mai ales că o abordare greșită poate provoca mai multă suferință. Cursul își propune să ofere câteva instrumente de bază pentru inițierea contactului cu studentul, informații despre care ar putea fi următorii pași, dar și o mai bună conștientizare a importanței de a interveni cât mai rapid în astfel de cazuri.

„Identificarea timpurie a oricăror dificultăți este esențială în a preveni situații mult mai grave, iar profesorii și angajații sunt cei mai importanți aliați ai noștri în preocuparea pentru starea de bine a studenților. Trei sferturi din dificultățile de sănătate mentală debutează înainte de 25 de ani, iar în loc să primească ajutor, tinerii sunt stigmatizați și izolați”, a precizat Irina Șubredu.

Cursul este organizat în cadrul proiectului PACT pentru incluziune: Peers, Administrativi, Consilieri, Tutori împreună pentru creșterea echității sociale, o inițiativă a UAIC ce vizează în special studenți din medii defavorizate, din mediul rural și din orașe mici. „Tinerii care provin din familii dezorganizate, din zone mai sărace sau mai izolate sunt de trei ori mai susceptibili să dezvolte probleme emoționale, ceea consecințele fiind apoi absenteismul școlar, acumularea restanțelor, scăderea performanței academice și, în final, abandonul școlar. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesar să acordăm mai multă atenție sănătății emoționale”, a declarat conf.univ.dr. Silviu Tiță, coordonatorul proiectului.

Întâlnirea inițială va avea loc vineri, 10 noiembrie, la ora 14.00 și va dura două ore. Sunt invitați să participe toți cei care și-ar fi dorit să îi ajute pe studenții aflați în situații dificile, dar nu au știut cum.

Înscrierea la curs se face la adresa de email silviu.tita@uaic.ro  până pe data de 8 noiembrie.

La o lună după întâlnirea inițială, va avea loc o a doua întâlnire cu persoanele participante la curs pentru a discuta aspecte practice și punctuale din situațiile pe care le-au sesizat.

PACT pentru incluziune este un proiect finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională și mai cuprinde activități precum: întâlniri și discuții cu elevi din mediul rural sau din orașe mici și formarea unei rețele de studenți voluntari (peer-suport) care să poată fi contactați confidențial de către studenți atunci când aceștia simt că au nevoie de ajutor.

Comentarii: