Workshop la Facultatea de Medicină Veterinară

0
1244

Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, a organizat la finalul lunii octombrie 2017, Worhshop-ul „Malaria și dirofilarioza”, desfășurat cu prilejul Zilelor USAMV Iași., în cadrul proiectului Erasmus + KA2 Strategic Partnerships for higher education, Zoonoses Online Education.

La eveniment au participat peste 30 de persoane, printre acestea, cercetători, cadre didactice și studenți, atât din România cât și din străinătate, din consorțiul universităților agronomice  și cadre didactice de la Facultatea de Medicină „Gr.T.Popa” Iași.

Principalele teme de discuție ale workshop-ului au fost legate de malarie și dirofilarioză, două boli transmisibile prin acțiunea vectorilor hematofagi – a țânțarilor. Aceste boli s-au răspândit și evoluat rapid, în România, și în zona noastră, a Moldovei odată cu încălzirea globală. Specialiștii prezenți la întâlnire au analizat epidemiologia acestor boli și au definit unele soluții pentru a preîntâmpina răspândirea lor, dar și pentru a veni în sprijinul pacienților. Una dintre acestea o reprezintă dezvoltarea unor programe naționale de supraveghere a bolilor vectoriale, care trebuie să fie ținute sub control prin diferite metode.

În cadrul celor  trei întâlniri pe proiect desfașurate până acum, am avut o relaționare științifică excelentă cu toți partenerii: în Iași, în noiembrie 2016 când am avut întâlnirea „de descoperire”, ulterior in Croația în luna mai 2017, unde partenerii croați au avut comunicări excelente privind implicarea în descrierea bolilor transmisibile de la animale la om,  iar recent in Italia, la Tereamo în luna octombrie am avut ocazia sa constatăm profesionalismul colegilor din Institutul Zooprofilactic care este si centru național de referință pentru unele boli transmisibile. Următoarea întâlnire va fi în Lituania, la începutul primăverii, unde vom avea deja creionat un capitol important din Handbook-ul  la care lucrăm împreună și care va fi publicat în șase limbi. Este important să menționăm că împreună cu medicii Universității ”Gr.T .Popa” vom elabora un curs de tip e-learning online pentru studenții facultăților de medicină a omului și medicină veterinară din țară și din Europa, privind subiectul acestui proiect”, a precizat directorul proiectului, prof. dr. Liviu MIRON, prorector  la USAMV Iași.

Cu numele de ZOE, [Zoonoses Online Education], proiectul presupune realizarea unei serii de cursuri online pentru domeniul comunicării medicale cu privire la prevenţia, diagnosticarea şi tratarea bolilor ce se pot transfera de la animale la oameni.

Proiectul Erasmus + KA2 Strategic Partnerships for higher education, lansat în luna noiembrie 2016 se desfășoară pe o perioadă de 30 de luni și are 10 parteneri, coordonați de USAMV Iași, dintre care 4 sunt din urbea noastră: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Fundația EuroEd. Printre partenerii străini sunt diferite universități, institute sau ONG-uri: Universitatea din Vilnius, Facultatea de Medicină Veterinară din Zagreb – Croația, Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Vilnius ( Lituania), Soros International House-Lituania,  Institutul Zooprofilactic experimental din Teramo (Italia) si alte două organizații cu profil IT din Florența și respectiv din Prato, ambele din Italia.   Proiectul a fost câștigat pe linia Erasmus+, având cel mai mare punctaj dintre toate proiectele propuse în România.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: