Venim cu bani de acasă pentru muncă part-time

0
784

Modificările aduse de către Guvern la Codul Fiscal prin ordonanţa recent adoptată nu ţin cont şi de cele operate în cursul lunii iulie, la acelaşi Cod Fiscal, pe tema contribuţiilor care trebuie achitate pentru angajaţii part-time.
Astfel, o persoană care va dori să lucreze o singură oră pe zi va trebui ca din 2018 să aducă de acasă câte 262 de lei la sfârșitul fiecărei luni, pentru a reuşi să îşi plătească toate contribuţiile sociale.
În a doua parte a lunii iulie 2017, Guvernul actual a adoptat ordonanţa 4/2017, care impunea ca de la 1 august 2017, toate firmele trebuie să plătească pentru angajaţii cu normă parţială contribuţii sociale la nivelul salariului minim. Cu alte cuvinte, pentru un angajat cu 2 ore, firma trebuie să achite la bugetul de stat contribuţii sociale ca şi cum respectiva persoană este plătită cu salariul minim pe economie (1.450 de lei) . Excepţie de la această situaţie fac angajaţii care, din contractele part-time, însumează minim opt ore pe zi, elevii şi studenţii de până la 26 de ani, ucenicii, persoanele cu dizabilităţi sau pensionarii.

Odată cu adoptarea modificărilor la Codul fiscal, prevederile OG 4/2017 nu au fost schimbate,însă pentru că plata contribuţiilor sociale a fost trecută în sarcina angajatului, acesta va trebui să aducă bani de acasă dacă vrea să lucreze doar o oră sau două pe zi.

„S-a păstrat în noul Cod fiscal o plafonare în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale. Această plafonare prevede că angajatul datorează 25% din salariul minim brut pe economie, indiferent cât lucrează într-o lună. Acest plafon există şi în prezent şi pentru contribuţia la pensii şi pentru contribuţia la sănătate, dar în sarcina angajatorului, mărindu-i costurile. Contribuţiile acestea sunt acum mutate în sarcina angajatului, iar pentru contribuţia la pensii este menţinută limita minimă“, explică Mircea Coman, contabil expert în cadrul Acecont, cel care a descoperit în urmă cu câteva zile şi situaţia scăderii veniturilor celor din IT, în contextul noului Cod Fiscal.

Potrivit simulării realizată de Mircea Coman, de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile unui salariu minim pe economie de 1.900 de lei (după cum promit actualii guvernanţi) un angajat part-time cu o oră pe zi va avea la sfârşitul lunii un salariu brut de 238 de lei. Raportat la acest venit va trebui să plătească taxe de 499 de lei, la care se adaugă alţi cinci lei care vor trebui plătiţi de către angajator (aşa-numita taxă „de solidaritate“ de 2%).

În condiţiile unei norme de două ore pe zi, angajatul cu salariul minim de economie va avea de plătit taxe lunare de 523 de lei, la un venit de 475 de lei, prin urmare va trebui să aducă de acasă 48 de lei.

Munca part-time pe salariul minim pe economie va deveni cât de cât profitabilă doar pentru cei care vor lucra cu o normă de minim trei ore pe zi. Aceştia vor avea de plătit taxe de 546 de lei, raportat la un venit minim de 713 lei. În fine, cei care vor lucra cu o jumătate de normă pe un salariu negociat cu cel minim pe economie, vor mai primi la final de lună 380 de lei, după ce din venitul de 950 de lei angajatorul îi va fi reţinut toate contribuţiile sociale.
(Sursa:antreprenor.info)


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: