Banca Transilvania semnează cumpărarea Bancpost

0
648

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat ieri perfectarea tranzacției pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, iar astăzi se semnează contractul.

In urma tranzacției, Banca Transilvania s-ar apropia de cota de piață după active a liderului pieței. La finele anului trecut, BCR deținea 16,28% din activele sistemului bancar româneasc. Banca Transilvania avea o cotă de 13,15%, iar Bancpost, ocupanta locului 9 în piață după active, de 2,96%. Împreună, BT și Bancpost însumau active de 63,436 miliarde de lei (cotă de piață de 16,21%) la distanță de nici 400 milioane de lei de cele 64,068 miliarde de lei ale Băncii Comerciale Române.

În cadrul tranzacției, Banca Transilvania preia și participații în capitalul social al societăților din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA. Banca Transilvania și Bancpost vor acționa că entități separate până la finalizarea tranzacției, urmând că doar după această dată să fie procesul de integrare a Bancpost în cadrul BT, inclusiv după îndeplinirea procedurilor legale și obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților. Avizele Băncii Naționale și Consiliului Concurenței sunt așteptate în următoarele luni. În ianuarie, Eurobank a anunțat că a angajat HSBC și Mediobanca pentru a ajuta la găsirea unui ”partener strategic” pentru subsidiara din România Bancpost. Pentru Bancpost a concurat și banca ungară OPT, dar care a bătut în retragere după ce a cumpărat Banca Românească. Alți cumpărători interesați au fost fondurile americane de investiții J.C. Flowers și Varde. Băncile mari din Grecia caută să își reducă expunerea externă și să își consolideze baza de capital, în cadrul acordului de susținere financiară convenit de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali. Bancpost, cu active totale de 2,5 miliarde de euro, are o rețea de 147 de sucursale în România și peste 1 milion de clienți, fiind una dintre cele mai mari piețe ale Eurobank în afara Greciei. Eurobank, a treia mare bancă din Grecia în funcție de active, mai este prezentă în Bulgaria, Serbia și Cipru. În Romania, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, precum și alte societăți financiare. Banca Transilvania, cu o cotă de piață de peste 13% și active totale în valoare de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde de euro), este a doua banca din România. BT are peste 7.000 de angajați, 2.2 milioane de clienți și aproximativ 500 de unități.

Sursa:profit.ro

Comentarii: