Expoziție “Anticorupție prin artă” la ARCUB

0
734

Direcția Generală Anticorupție (DGA) deschide seria evenimentelor dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție – 9 Decembrie, cu o expoziție de creații artistice cu tematică anticorupție ale unor elevi bucureșteni ce se va desfășura la ARCUB, în perioada 04 – 09 decembrie a.c.. Evenimentul este derulat de DGA în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Inspectoratul Școlar al Municipiul București, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București (PROEDUS) și privește o expoziție de lucrări premiate în cadrul concursului de arte vizuale “Anticorupție prin artă”, desfășurat în Proiectul Lideri pentru Integritate.

Elevii din mai multe licee bucureștene vă așteaptă să admirați 36 lucrări premiate la cele două ediții ale Proiectului ”Lideri pentru integritate”, care au avut în vedere elaborarea unor creații de arte vizuale cu mesaj anticorupție. Finala concursului din acest an a avut loc în cadrul Taberei de Creație de la Predeal.

Proiectul de educație anticorupție ”Lideri pentru integritate” este la a doua ediție, fiind destinat tinerilor liceeni, în scopul educării tinerei generații în spiritul integrității și informării acesteia cu privire la ceea ce reprezintă infracțiunile de corupție, instrumentele de sesizare a acestor fapte și adoptarea unui comportament onest, proactiv și responsabil.

În ambele ediții, tineri din cadrul mai multor licee din București au participat la un concurs de dezbateri pe teme de integritate și concursuri de creație artistică. Proiectele cele mai bune au fost premiate în cadrul Galei integrității 2016 ce a avut loc în ajunul Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie 2016.

Și în acest an, activitatea va fi dedicată Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, premiile urmând să fie acordate la Gala Integrității – ediția a II-a ce va avea loc pe data de 7 decembrie.

Expoziția de creații artistice de la ARCUB deschide seria evenimentelor dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție – 9 Decembrie. De-a lungul acestei săptămâni, dar și în perioada următoare, vor fi organizate mese rotunde de dezbateri pe tematică anticorupție, activități de informare anticorupție, dar și Gala Integrității – ediția a doua, eveniment la care vor fi acordate premii organizatorilor și participanților la proiectele derulate în anul ce se apropie de sfârșit, precum și Drumul Integrității, eveniment de informare și conștientizare anticorupție a bucureștenilor, care se va deesfășura, pentru al doilea an consecutiv, în stațiile de metrou din centrul capitalei.

Evenimente similare vor fi organizate de structurile județene ale Direcției Generale Anticorupție în întreaga țară. Exemplificăm cu proiectul concurs de educație anticorupție derulat de Serviciul Județean Anticoruție Bacău 2Ǟ # Atitudine Anticorupție, care vineri, 7 decembrie, își anunță câștigătorii, precum și Sesiunea de comunicării științifice studențești cu tema “Etica și integritatea în societatea românească “, organizată de Serviciul Județean Anticorupție Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius.

Data de 9 decembrie a fost stabilită Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 14 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție organizează, pe parcursul aceste săptămâni dar și a celei ce va urma, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.

Comentarii: