Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

0
331

În cursul lunii noiembrie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 8.884 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare,  seminţelor, legumelor și fructelor.

 

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

 

            Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 103 amenzi contravenționale și 115 avertismente în valoare totală de 148.000 lei.

 

Neconformităţile constatate și sancționate au fost:

 

  • Alba, 2.400 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; ambalarea și  etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare;
  • Arad, 2.000 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare;
  • Bacău, 7.600 lei – nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind manipularea produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă;
  • Botoşani, 3.800 lei – manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Braşov, 7.600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor de igienă;
  • Brăila, 2.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Bucureşti, 6.000 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea spaţiilor destinate depozitării şi manipulării produselor alimentare; lipsa autorizaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Buzău, 2.400 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa echipamentului pentru personal;
  • Cluj, 15.700 lei – condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;
  • Dâmboviţa, 8.600 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare; lipsa documentelor de provenienţă a materiei prime; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunţarea începerii activităţii; ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Dolj, 7.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Galaţi, 4.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Gorj, 2.600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Hunedoara, 13.200 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nu s-a putut demonstra trasabilitatea unor produse alimentare;
  • Ialomiţa, 600 lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi utilajelor;
  • Ilfov, 8.000 lei – trasabilitatea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Maramureş, 600 lei – nerespectarea condiţiilor de igienă;
  • Mehedinţi, 2.600 lei – nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare ale produselor alimentare;
  • Mureş, 4.000 lei – spaţii insuficiente pentru depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare;
  • Neamţ, 2.000 lei – neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare;
  • Olt, 13.000 lei – manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Satu-Mare, 1.200 lei – etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Sibiu, 6.600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Suceava, 600 lei – igiena necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Timiş, 7.200 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiului de fabricare, de producţie şi depozitare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Vâlcea, 600 lei – neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiului de fabricare, de producţie şi depozitare;
  • Vrancea, 3.800 lei – funcţionarea unităţii de comercializare în spaţii neaprobate sanitar- veterinar; condiţii de depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;

 

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

loading...

Comentarii: