Ornitofauna, în atenția specialiștilor la USAMV Iași

0
828

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași organizează vineri, 8 decembrie 2017, începând cu ora 09:30, conferința„Aspecte etologice și ecologice privind ornitofauna urbană din zona Moldovei” ce se va desfășura în Sala Verde a Universității (mansardă, corpul principal).

Scopul conferinței este de a crea transdisciplinaritate în studiile de conservare a mediului și reabilitare a faunei aviare amenințate cu extincția din Romania și Republica Moldova, dar și de a găsi soluții pentru proiecte comune în aceste direcții.

În cadrul conferinței vor fi abordate subiecte care fac referire la ornitologie, respectiv factori de mediu, legislație și patologie.

Un moment important în cadrul conferinței va fi lansarea enciclopediei intitulată „Păsările”, autor Tudor COZARI, profesor universitar (University of the Academy of Sciences of Moldova), specialist în domeniul zoologiei, ecologiei și etologiei. Autor a peste 150 de lucrări științifice, inclusiv a 14 monografii, enciclopedii de popularizare a științei, compendii didactice, manuale universitare și școlare, Tudor Cozari este fondator al școlii naționale de batracologie.

Moderatorii conferinței sunt: Prof.dr. Liviu MIRON – membru as. al Academiei Agricole și Silvice „Ion Ionescu Șisești”- București, prorector al USAMV Iași, Conf.univ.dr. Carmen GACHE – Facultatea de Biologie Iași, coordonator a Societății Ornitologice Române(S.O.R.) – sucursala Iași, Prof.dr. Tudor COZARI- Instituitul de Zoologie al Academiei Moldovei, expert național în biodiversitate.

„Ne bucură faptul că alături de problematica cotidiană încărcată la acest final de an, colegi din diferite domenii conexe și-au găsit timp să răspundă unei acțiuni interesante, care incită viața academică și deopotrivă viața științifică a tuturor. Dorim să ne cunoaștem, să constituim un grup alături de cei care iubesc viața și viețuitoarele, alături de cei care iubesc mediul înconjurător și le pasă de ceea ce se va întâmpla mâine cu acesta… Este un pas spre analiza durabilă în contextul unui viitor sustenabil printr-o strategie în continuă schimbare”, a precizatProf.dr. Liviu MIRON, prorectorcu activitatea de cercetare științifică, inovare, transfer tehnologic şi relații internaționale la USAMV Iași.

La eveniment vor participastudenți, cercetători, cadre didactice, și medici veterinari din România și din străinătate. Până acum și-au anunțat prezența membri ai S.O.R., Garda de Mediu (Iași, Neamț, Vrancea), DSV Iași, Universităților din Iași, Cluj, Universitatea din Tiraspol, Institutul de Zoologie al Academiei Chișinău și ONG-uri.

De precizat este faptul că Biroul Executiv al Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari a aprobat includerea conferinței în Programul de Dezvoltare Profesională Continuă, prin care participanții și organizatorii vor primi 25 de credite/zi, iar speaker-ul ce va susține o prezentare va primi câte 50 de credite/zi.

Evenimentul va continua și sâmbătă dimineața, când se va face o deplasare in Grădina Botanică „Anastasie Fătu” pentru observații de teren.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: