Lipsa medicamentelor, principala problemă cu care se confruntă pacienții cronici

0
826

Aproape jumătate (45%) dintre bolnavii cronici se confruntă cu lipsa medicamentelor, potrivit primelor rezultate ale studiului „Accesul la sistemul de sănătate pentru pacienții cu boli cronice”, inițiat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), realizat la începutul lunii decembrie.

Studiul face parte din campania ”Pledează pentru drepturile tale de pacient!”, derulată de COPAC, cu sprijinul Ambasadei Franței.

La întrebarea „Ce vă supără mai mult în relația cu sistemul de sănătate?”, alte probleme reclamate de respondenți au fost: atitudinea personalului medical, aglomerația, lipsa informațiilor și neînțelegerea limbajului folosit de personalul medical.

Ce vă supără mai mult în relația cu sistemul de sănătate?

Și în privința problemelor cu care s-au confruntat în ultimul an, mai mult de jumătate dintre pacienții cu afecțiuni cronice faptul că produsele noi pentru bolile de care suferă nu sunt disponibile și în România spre deosebire de alte țări europene.

 

Care sunt cele mai frecvente probleme legate de medicamente cu care v-ați confruntat în ultimul an?

Aproape 55% dintre respondenți au avut nevoie de internare în ultimul an și peste 40% au spus că nu au găsit medicamentele necesare în unitatea sanitară.

Același studiu relevă faptul că aproape 60% dintre pacienții cu afecțiuni cronice au fost nevoiți să se interneze într-un spital dintr-un alt oraș decât cel de domiciliu. 

V-ați putut opera în orașul în care locuiți sau a trebuit să transferați într-un oraș mare (București, Cluj, etc.)?

Printre motivele pentru care respondenții au fost nevoiți să meargă la un alt spital decât cel din localitate se numără:

  • Lipsa dotărilor
  • Lipsa specialiștilor
  • Spital închis/desființat

Problemele vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat autorităților. De asemenea, dorim să aflăm în ce măsură pacienții cronici doresc să se implice în mișcarea pacienților. Invităm toți pacienții care doresc să își facă publică povestea de pacient să ne scrie pe e-mailul copac@copac.ro.

Comentarii: