VIDEO: Mesajul primarului Mihai Chirica către ieșeni la sfârșitul anului 2017

0
815

Pprimarul Mihai Chirica a făcut un bilanţ al principalelor proiecte derulate în 2017 de municipalitatea ieşeană.

Cel mai important proiect cu finanţare nerambursabilă în curs de implementare îl reprezintă reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi, cu o valoare de circa 86,6 milioane de lei.

„Să nu uităm că Iaşul este singurul oraş din România unde am propus scăderea tarifului la gigacalorie cu 20 de lei”, a punctat primarul Mihai Chirica.

Un alt proiect important, al cărui contract de finanţare în valoare de 4,6 milioane de euro a fost semnat pe 22 septembrie, priveşte reabilitarea şi valorificarea potenţialului turistic şi cultural al ansamblului Mănăstirii Frumoasa, unde au fost deja demarate procedurile de licitaţie publică, ofertele urmând a fi deschise pe 9 ianuarie 2018.

Reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii Băii Turcești în vederea înfiinţării unui Centru Internaţional de Artă Contemporană, proiect în valoare de 21,86 milioane de lei, şi eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Recuperare, proiect valorând 19 milioane de lei, reprezintă alte două proiecte esenţiale pentru oraş obţinute de municipalitate

„În ceea ce priveşte reabilitarea Băii Turcești, am trecut toate etapele avizării acestui proiect, iar proiectul eficientizării energetice a Spitalului Clinic de Recuperare a trecut de toate etapele de conformitate şi evaluare tehnică”, a menţionat edilul Iaşului.

Proiecte importante pentru infrastructură și transportul public

În prezent, specialiştii municipalităţii lucrează la proiectele aferente Axei 4 a Programului Operațional Regional, proiecte incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, aici regăsindu-se cele care privesc mobilitatea urbană, revitalizarea urbană, regenerarea comunităţilor defavorizate și educaţia. Suma totală pusă la dispoziția municipalității ieșene pentru aceste proiecte este de 58,6 milioane de euro.

Dintre acestea fac parte reorganizarea circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu, reabilitarea infrastructurii de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, sistemul de e-ticketing pentru îmbunătăţirea mobilităţii în Zona Metropolitană Iaşi, sistemul alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii de închiriere a bicicletelor – Iaşi Velocity (62 de staţii de biciclete) și altele. Demn de subiniat este faptul că proiectele de reabilitare a infrastructurii includ și achiziționarea de tramvaie noi.

Pe lista de rezervă se află amenajarea unei parcări de tip park & ride la rondul Canta/rondul Dacia, modernizarea staţiilor de transport public ca puncte intermodale (rondurile Tehnopolis, Agronomie şi Canta), extinderea şi modernizarea depourilor Gară şi Dacia, ultimele două vizând şi achiziţionarea a 15 tramvaie.

Pentru revitalizare urbană, Municipiul Iaşi are în vedere dezvoltarea a două proiecte: „Oaza de verdeață din cartierul nostru – Program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni”. Primul vizează revitalizarea a cinci spații din zonele Dacia, Orientului, Bularga și Frumoasa, însumând o suprafață de aproape 15.700 metri pătrați, iar al doilea reabilitarea și modernizarea zonei de agrement C. A. Rosetti, cu o suprafață de 17.912 metri pătrați. Pe lista proiectelor aflate pe lista de rezervă se numără proiectul de amenajare a malului lacului CUG II, cu o suprafață de 17.912 metri pătrați, și un program de amenajare de spații verzi de mici dimensiuni (scuaruri / grădini) în zona centrală, cu o suprafață totală de 4.100 metri pătrați.

În domeniul regenerării comunităților defavorizate, municipalitatea intenționează să dezvolte un proiect integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei. Este vorba despre Centru multifuncțional „Cicoarei”, cu o suprafață de 1.900 metri pătrați. Pe lista de rezervă se află un alt proiect dedicat persoanelor care locuiesc în zona Cicoarei, mai precis un centru de educare sportivă pentru persoanele defavorizate.

În cadrul ultimelor obiective specifice, ambele vizând educaţia, Primăria va propune construirea câte unei grădiniţe în Dacia şi Bucium, respectiv, modernizarea campusului de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Pe lista de rezervă se află extinderea Grădinițelor cu program prelungit 13 și 14 și reabilitarea și modernizarea Grădinițelor cu program prelungit 12, 25 și 29, respectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea atelierelor și laboratoarelor de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări.

Proiectele cu fonduri locale ale municipaliăţii ieşene

În ceea ce priveşte proiectele proprii ale municipalităţii aflate în curs de derulare sau finalizate în 2017, lucrările sunt avansate în ceea ce privește amenajarea infrastructurii rutiere Splai Bahlui – Mal Drept, contractul având o valoare de 30,7 milioane lei. Un alt proiect, de 13,4 milioane de lei, vizează lucrări de infrastructură pe Str. Atelierului, str. Cazărmilor, str. Iancu Bacalu, str. Sf. Petru Movilă, str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Dealu Bucium, Fundac Bucium, Fundac Păun, Fundac Socola şi str. Plopii fără Soţ. Un proiect finalizat în 2017, în valoare de 2,36 milioane de lei, îl reprezintă cel de modernizare a bd. Dimitrie Cantemir şi str. Gheorghe Asachi. De asemenea, se lucrează sau urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor pe str. Smârdan, şos. Bârnova, str. Petre Vancea, bd. Primăverii, str. Moşu şi str.Ogorului.

De asemenea, modernizarea str. Mihail Kogălniceanu, str. Dimitrie Ralet și str. Theodor Pallady face obiectul unui contract semnat deja, în valoare de 1,86 milioane de lei.

În privinţa reabilitării a 93 de spaţii de joacă pentru copii, lucrările au început deja, valoarea proiectului fiind de 11,74 milioane de lei, acesta urmând a fi finalizat în 2019.

Un alt proiect aflat în derulare îl reprezintă amenajarea a 200.000 de metri pătraţi de alei şi trotuare, lucrările urmând să coste 19,18 milioane de lei, cu termen de încheiere în 2020.

Achiziţionarea a 88 de autobuze noi destinate transportului în comun a reprezentat, de asemenea, un proiect major al municipalităţii, cu o valoare de 80,3 milioane de lei.

De asemenea, reabilitarea Palatului Braunstein, în valoare de 17,6 milioane de lei, se află la stadiul de licitaţie, ofertele urmând a fi deschise pe 28 decembrie.

Nu în cele din urmă, preluarea cinematografelor şi reabilitarea acestora, precum şi a Casei Ghica – Calimachi, reprezintă proiecte deosebit de importante iniţiate de municipalitate în ceea ce priveşte conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: