EXCLUSIV: Vă mai amintiți de mascota cu legitimație a stadionului? Credea că prin puterea sa poate influența soarta unui meci şi depunea acatiste la Mitropolie

0
2070

Vă mai amintiți de mascota cu legitimație a stadionului? Din două în două săptămâni, când juca Politehnica Iași pe stadionul din Dealul Copoului, inginerul Petrică Ciobanu își făcea apariția costumat în Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Charlie Chaplin, Napoleon ori Păcală. În valiză lui de butaforie încăpeau și Tudor Vladimirescu, Vlad Țepeș, Cuza Vodă, Tândala, Don Juan, țiganca, samuraiul și contele Dracula.

Nu de puține ori domn’ inginer își adapta ținuta în funcție de adversarii iesenilor. Spre exemplu, la un meci cu Oțelul Galați își lua șuba, cascheta, un colac de sârmă, era fix oțelar. Când venea “U” Craiova îl imita pe nea’ Marin Miliardar, iar la partidele cu Dinamo defila alături de o cățelușă pechinez.

Petrică Ciobanu credea că poate aduce noroc echipei de fotbal Poli Iași și prin puterea lui poate influența soarta unei partide. Scenariul era următorul: scria acatiste la Mitropolie pentru echipa ieșeană, în care menționa ora disputării meciului și adversarul, ruga chiar și voievozii să aducă victoria, însoțea echipa de la vestiare, dădea noroc cu jucătorii ieșeni și face turul gazonului, deghizat. Totuși, dincolo de spiritualitate, trebuia ca și echipa să știe un pic de fotbal.

Nea’ Petrică era miluit de club la fiecare meci cu câteva zeci de lei pentru tot acest “ritual”. E bine de știut că nu mergea niciodată în deplasări, pe motiv că de foarte multe ori se iau suporterii la bătaie, în fapt un motiv pueril.

Reamintim că mascota Petre Ciobanu s-a retras din “activitate” în aprilie 2016, la un meci CSMS Iași-ACS Poli Timișoara, când a împlinit vârsta de 80 de ani.

Comentarii: