VIDEO: Primarul Mihai Chirica, “salvat” de social-democraţii municipali

0
1663

Social-democraţii „municipali” fac scut în jurul lui Mihai Chirica, primarul Iaşului, a lui Gabriel Harabagiu, vicele de la municipiului, dar îşi arată susţinerea şi pentru Paul Boişteanu, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD, Sorin Iacoban, preşedintele executiv al structurii, şi Gabriel Teodorescu, secretarul de partid, după ce Comisia de Etică a PSD a decis că toţi cei enumeraţi mai sus sunt pasibili de sancţiuni disciplinare.

„S-a supus la vot dacă Biroul Municipal şi Organizaţia Municipală sunt de acord cu excluderea mea, a domnului Iacoban şi a domnului Harabagiu din partid şi votul a fost împotriva acestei decizii şi, desigur, împotriva deciziilor de sancţionare a domnilor Boişteanu şi Teodorescu”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Acesta a precizat că pesediştii de la municipiu vor trimite colegilor din Organizaţia Judeţeană a PSD o rezoluţie prin care să-şi arate susţinerea faţă de cei care ar urma să fie „executaţi” de Comisia de Etică. Mai mult, edilul consideră că are de partea sa statutul PSD care îi împiedică pe social-democraţii de la judeţ să ducă la bun sfârşit penalizarea „vorbăreţilor”.

Tot la statut face trimitere şi preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Iaşi, Maricel Popa, care susţine că unii activişti de partid au uitat că au obligaţia de a respecta deciziile luate în forurile de conducere. „Aşa cum am precizat în nenumărate rânduri, PSD este un partid viu, în care fiecare membru poate sa-şi spună părerea, poate veni cu viziuni noi asupra unor probleme, însa fiecare dintre noi avem şi obligaţia de a respecta statutul şi deciziile luate în forurile de conducere.

În ceea ce priveşte analiza Comisiei de Etică, voi face declaraţii pe această speţă după ce hotărârea acestei structuri va fi prezentată, dezbătută şi votată de forurile Organizaţiei Judeţene a PSD”, a declarat Popa, făcând trimitere la cei cinci social-democraţi vizaţi de corecţii disciplinare.

În aceste condiţii, soarta celor cinci membri ai Organizaţiei Municipale va fi tranşată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Judeţean de astăzi, fiind solicitată, totodată, şi părerea membrilor Comitetului Executiv Judeţean al PSD pe acestă speţă.

Reacţia PSD

“Biroul Municipal al Organizației Municipale Iași a PSD, cu participarea președinților Organizațiilor Locale din Municipiul Iași și a consilierilor locali municipali Iași întrunit în ședința extraordinară de astăzi, 7 februarie 2018, a luat la cunoștință din presă despre decizia Comisiei de Etică, Integritate și Arbitraj de la nivelul Organizației Județene a PSD Iași, prin care s-a decis excluderea din partid a domnilor Mihai Chirica – primarul Municipiului Iaşi, Gabriel Harabagiu – viceprimar al Municipiului Iași, Sorin Iacoban – președinte executiv al Organizației Municipale a PSD Iași, precum și sancționarea cu „avertisment” a domnilor Paul Corneliu Boișteanu – președintele Organizației Municipale a PSD Iași și Gabriel Teodorescu – secretar executiv al Organizației Municipale a PSD Iași.

În primul rând, Biroul Municipal al Organizației Municipale Iași a PSD consideră că nu au fost întrunite condițiile prevăzute de statutul partidului pentru luarea deciziilor respective.

De asemenea, Biroul Municipal al Organizației Municipale Iași a PSD apreciază că sancțiunile sunt neoportune și nedrepte.

Domnul Mihai Chirica în calitatea sa de președinte al Organizației Municipale a PSD Iași a câștigat de o manieră zdrobitoare alegerile pentru Primăria Iași, obținând cel mai mare scor din istoria partidului. În plus, prin coordonarea alegerilor locale din 2016, domnul Mihai Chirica a contribuit decisiv la asigurarea unei majorități atât în Consiliul Local, cât și în Consiliul Județean. Mai mult, în decembrie 2016, și datorită prestației excelente a domnului Mihai Chirica, PSD Iași a obținut, la alegerile parlamentare, cel mai mare număr de senatori și deputați din istorie, cu toate că, în acel moment, partidul încă traversa o criză majoră de imagine.

De-a lungul ultimilor ani, domnul Mihai Chirica s-a implicat activ în viața de partid, depunând eforturi uriașe pentru reformarea partidului și refacerea încrederii cetățenilor în PSD Iași. Astfel, domnul Mihai Chirica a reintrodus dezbaterile interne sincere și a redeschis porțile partidului către personalități ale orașului.

Considerăm că excluderea domnului Mihai Chirica din partid reprezintă un risc absolut gratuit pentru PSD pentru că face imposibilă o viitoare victorie a acestui partid la alegerile locale din 2020 pentru Primăria Iași. PSD Iași nu-și permite să piardă primăria celui de-al doilea oraș al României. De asemenea, excluderea domnului Mihai Chirica transmite un semnal extrem de negativ atât la nivel regional cât și pe plan local membrilor și simpatizanților de partid, inoculând ideea că oricine își permite să aibă inițiativă poate fi oricând scos pe ușa din dos a PSD. Acest lucru va produce dezamăgire și confuzie în rândul tuturor celor care iubesc acest mare partid. Nu în ultimul rând, prin excluderea domnului Mihai Chirica, dezvoltarea Iașului și administrația însăși vor avea de suferit, multe dintre proiectele orașului fiind puse în pericol.

La rândul său, domnul viceprimar Gabriel Harabagiu nu merită să fie exclus din partidul în care activează de peste 15 de ani. O asemenea decizie este cu atât mai nedreaptă cu cât domnul Gabriel Harabagiu nu a fost niciodată sancționat pe linie de partid, fiind întotdeauna un membru de partid loial și disciplinat. Ca și în cazul domnului primar Mihai Chirica este total nepotrivit pentru PSD Iași să renunțe la funcția de viceprimar într-un moment în care Iașul este considerat unul dintre cele mai dinamice și mai ofertante orașe ale României.

Cât îl privește pe domnul Sorin Iacoban, acestuia nu i se poate imputa decât faptul de a fi unul dintre cei mai activi și implicați membri de partid. Ca deputat de Iași, domnul Sorin Iacoban s-a dovedit un excelent comunicator al partidului și al Iașului, făcând cunoscute problemele orașului și județului în plenul Parlamentului și căutând soluții pentru rezolvarea lor. Ne permitem să dăm afară astfel de oameni?

Biroul Municipal al Organizației Municipale Iași a PSD nu este de acord nici cu sancționarea cu avertisment a domnilor Paul Corneliu Boișteanu – președintele Organizației Municipale a PSD Iași și Gabriel Teodorescu – secretar executiv al Organizației Municipale a PSD Iași. Atât domnul Paul Corneliu Boișteanu cât și domnul Gabriel Teodorescu au o imagine deosebit de bună atât în cadrul partidului cât și în interiorul comunității ieșene. A sancționa astfel de oameni înseamnă a pedepsi tot ce are mai de calitate PSD Iași.

Având in vedere toate aspectele de mai sus

Biroul Municipal al Organizației Municipale Iași a PSD, cu participarea președinților Organizațiilor Locale din Municipiul Iași și a consilierilor locali municipali Iași întrunit în ședința extraordinară de astăzi, 7 februarie 2018, solicită în numele membrilor și simpatizanților de partid respingerea recomandărilor Comisiei de Etică, Integritate și Arbitraj de la nivelul Organizației Județene a PSD, revenirea la un dialog onest si constructiv între toate organizațiile partidului, precum și o mai strânsă colaborare între toate organizațiile PSD Iași pentru a duce la bun sfârșit marile proiecte ale municipiului Iași și județului Iași”.

loading...

Comentarii: