Lucrările din sediul PSD Iași nu respectă legislația în vigoare. Procurorii au intrat pe fir

0
988

La sfârșitul lunii ianuarie, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași a sesizat Primăria Municipiului Iași privind demararea unor lucrări într-o serie de monumente istorice aflate în zona centrală a orașului.

Toate sesizările au fost direcționat către Serviciul Urbanism din cadrul Poliției Locale, iar rezultatele fiecărei anchete, funcție de situația de pe teren, s-au comunicat instituțiilor abilitate în aplicarea legislației în vigoare. În cazul monumentelor istorice, legea stabilește foarte clar că orice intervenție neautorizată nu poate fi tratată ca o simplă contravenție, de aceea raportul a fost înaintat către celelalte instituții competente.

De subliniat este faptul că Primăria Municipiului Iași nu aplică legea discreționar, funcție de interese subiective, ci se asigură de respectarea reglementărilor în vigoare de către toți cetățenii și toate instituțiile din Iași. Municipalitatea a verificat dacă reprezentanții conducerii PSD Iași, respectiv domnii Maricel Popa (în calitate de președinte al PSD Iași) și Victorel Lupu (în calitate de președinte executiv al PSD Iași), au obținut aprobarea, pentru respectivele lucrări din interiorul clădirii-monument care adăpostește sediul partidului, de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași, dar din informațiile culese inclusiv de către Serviciul de Investigații Criminale a rezultat că nu a existat (și nu există nici în acest moment) o astfel de aprobare sau măcar o solicitare cu privire la lucrările efectuate.

„Vreau ca ieșenii să înțeleagă un lucru foarte clar: legea este aceeași pentru toți, de la cetățeanul obișnuit până la cei care dețin la un moment dat puterea decizie în orașul și în județul nostru. De fapt, tocmai aleșii ieșenilor trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să fie primii care respectă legea în această țară. Dacă instituțiile abilitate nu reacționează imediat la astfel de abuzuri, atunci mâine vom asista la o explozie de infracționalitate ce va fi tot mai greu de stăvilit. Felicit instituțiile care și-au făcut datoria în acest caz”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cazul a ajuns pe masa procurorilor. “Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a înregistrat dosarul penal cu numărul 1874/P/2018, având ca obiect sesizarea din data de 06.02.2018, a Serviciului Control Urbanism și Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași cu privire la efectuarea fără autorizație de construire a unor lucrări asupra monumentului istoric Administrația Finanțelor Publice Locale și sedii partide din mun. Iași, bld. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 13-15, jud. Iași.

La data de 07.02.2018 a fost începută în cauză urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute de lege, prev. de art. 24 lit. a din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, în data de 12.02.2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, spre competentă soluţionare, sesizarea având acelaşi obiect, formulată de către Primăria Municipiului Iaşi – Direcţia Exploatare Patrimoniu, aceasta fiind ataşată la dosarul deja înregistrat.

În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt, cu precizarea că, în conformitate cu prevederile cuprinse în art. 285 alin. (2) C.proc.pen., procedura în această fază a urmăririi penale este nepublică”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Comentarii: