Iași: Funcționar cercetat sub control judiciar pentru luare de mită

0
1869

În baza propunerii procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de un funcționar din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Iaşi, care a primit printr-un intermediar suma de 1.500 lei, oferită cu titlu de mită. Banii primiți aveau ca scop remiterea unui număr de 205 paşapoarte pentru ecvidee, despre care existau suspiciuni că ar fi fost întocmite în fals de funcţionar, pentru a asigura aparenţa de legalitate în vederea sacrificării animalelor la două abatoare de pe raza judeţelor Harghita şi Suceava.

În fapt, în ziua de 14.02.2018, echipa operativă constituită din lucrători ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Iaşi şi Centrului Operaţional 1 Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, auorganizat şi realizat acţiunea de prindere în flagrant a funcţionarului din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Iaşi, în timp ce primea printr-un intermediar de la o altă persoană cu preocupări privind comerţul şi sacrificarea de cabaline,suma menționată.

Cauza penalăvizează o grupare infracţională constituită pe raza judeţelor Iaşi, Suceava şi Harghita având ca scop procurarea de documente false care să permită sacrificarea de animale viiîn abatoare specializatesau comercializarea acestora cu sprijinul funcţionarilor din cadrul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Iaşi, în condiţiile în care o parte din animale ar proveni din furt sau nu ar îndeplini condiţiile de sănătate în vederea sacrificării.

Dosarul penal este instrumentat în comun cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale care, după realizarea infracţiunii flagrante, au pus în executare un număr de 7 mandate de percheziţii domiciliare,dintre care două la abatoarele de pe raza judeţelor Suceava şi Harghita şi una la o instituţie publică de pe raza judeţului Iaşi.

În cauză a fost începută urmărirea penală împotriva funcționarului public pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar față decelelalte două persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mitășicomplicitate la dare de mită.
La activități s-a beneficiat de suportul tehnic şi operativ din partea D.O.S. – Brigada Operaţiuni Speciale Iaşi.

Comentarii: