Criminalul din Podu Roş a fost condamnat

0
974

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au emis ieri o sentinţă în premieră, condamnând un şofer la aproape două decenii de puşcărie, după un accident mortal. „Instanţa a admis apelurile, a schimbat încadrările juridice stabilite la prima instanţă şi a dispus condamnarea inculpatului Paşnicu Claudiu Marian la pedeapsa rezultantă de 19 ani şi opt luni de închisoare, pentru omor calificat şi tentativă la omor calificat. Decizia este definitivă”, a declarat ieri judecătorul Diana Micu Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi.

Amintim că individul acuzat de producerea accidentului mortal din zona Podu Roş a fost condamnat iniţial de Tribunalul Iaşi la opt ani şi trei luni de închisoare, prin schimbarea încadrării juridice, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Impact devastator

În urmă cu câteva luni, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Marian Claudiu Paşnicu, pentru omor calificat şi tentativă la omor calificat. Conform anchetatorilor, pe 4 februarie 2017, la ora 13.09, Paşnicu, aflat la volanul unei maşini, a încălcat mai multe reguli de circulaţie, a circulat pe contrasens, a ignorat culoarea roşie a semaforului şi a pătruns cu viteză mare în intersecţia şoseaua Nicolina – Aleea Rozelor, unde a intrat în coliziune din lateral cu autoturismul marca Dacia Logan, care a fost proiectat în vehiculele aflate pe celălalt sens de mers, iar, în urma impactului, a rezultat decesul soţilor Eugen şi Liliana B., dar şi rănirea şi punerea în pericol a vieţii altor două persoane, Constantin M. şi Teodor P., „acţionând cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte”.

Iniţial, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, precum şi părăsirea locului accidentului. Prin ordonanţa de pe 13 martie 2017 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, s-a dispus preluarea dosarului şi, mai apoi, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Paşnicu în omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Paşnicu a avut discernământ

Anchetatorii au adăugat că, în perioada premergătoare accidentului, Paşnicu a trecut pe culoarea roşie a semaforului, cu viteză, circulând pe contrasens, aşa cum rezultă din vizionarea imaginilor surprinse de camerele de luat vederi.

Procurorii au mai spus că, având în vedere şi raportul de expertiză medico-legală psihiatrică, s-a constatat că Paşnicu a avut „capacitatea psihică de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele faptelor sale şi a acceptat producerea rezultatului (moartea a două persoane şi vătămarea altor două)”. În concluzie, procurorii au considerat că o persoană „care nu respectă numeroase semafoare, circulând cu viteză foarte mare, existând numeroase străzi laterale, de pe care pot apărea alte vehicule, îşi asumă comiterea unei fapte”.

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: