Drumarii, pregătiți pentru ninsorile de martie. Harta detaliată a căderilor de precipitații în Moldova

0
660

Echipele DRDP Iași sunt pregătite sunt pregătite să înfrunte noul val de ninsori anunțat de meteorologi pentru acest sfârșit de săptămână.

Menționăm că Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 16 martie 2018, două avertizări Cod Galben de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare pentru zona Moldovei.

O primă avertizare vizează jumătatea nordică a regiunii – Suceava, Botoșani, Neamț și Iași – și este valabilă pentru intervalul 17 martie, ora 18:00 – 18 martie, ora 08:00.

Potrivit ANM, în jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali, vor fi precipitații la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local, se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-55 km/h, iar la munte de 70 km/h, viscolind temporar zăpada.

O a doua avertizare Cod galben a fost emisă pentru intervalul 18 martie, orele 08:00 – 23:00, de această dată fenomenele vizate fiind precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată a vremii, ce vor afecta atât Moldova, cât și Muntenia și arcul carpatic.

În intervalul menționat vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului. În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali, vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu precădere în cele de munte. Vremea se va răci accentuat, devenind chiar deosebit de rece pentru această perioadă. Se vor înregistra temperaturi cu 10-15 grade mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă.

Totodată, se vor înregistra diferențe abrupte între temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții, acestea ajungând și la 20 de grade.

Potrivit unei prognoze detaliate pe județe, vremea se va înrăutăți în zona Moldovei începând din seara zilei de sâmbătă, 17 martie, mai întâi în nordul regiunii, coborând apoi spre județele din sud, după cum urmează:

 

Suceava – ploi transformate în ninsoare sâmbătă după-amiaza, cu temperaturi de 10 grade pe timpul zilei; noaptea, temperaturile vor scădea până la -9 grade, cu depuneri de zăpadă în strat de 14 cm; duminică va ninge toată ziua, cu un nou strat de zăpadă de 16 cm;

 

Botoșani – precipitații sub formă de ploaie și lapoviță începând de sâmbătă după-amiaza, cu temperaturi de 6 grade; precipitațiile se vor transforma în ninsori pe timp de noapte, cu depuneri în strat de până la 12 cm și vânt ce va atinge viteza de 25-30 km/h; duminică, se vor înregistra ninsori pe tot parcursul zilei, cu strat de zăpadă de 14 cm;

 

Neamț – ninsorile își vor face apariția după ora 18, cu depuneri în start de 11 cm și  viteze ale vântului de 25 km/h; duminică se vor înregistra ninsori atât pe timpul zilei, cât și noaptea, cu strat de zăpadă de 21 cm;

 

Iași – ploaie ce se va transforma în ninsoare începând de sâmbătă noaptea, cu strat de zăpadă de 6 cm; ninsorile se vor accentua duminică, atât ziua, cât și noaptea, cu depuneri în strat de 19 cm și temperaturi cuprinse între -4 și -7 grade;

 

Bacău – ploile căzute pe timpul zilei de sâmbătă ar putea cauza polei și ghețuș pe timp de noapte, când se vor înregistra – 5 grade; ploile se vor transforma în ninsori mai abundente duminică, înregistrându-se depuneri în strat de 10 cm;

 

Vaslui – ploile din timpul zilei se vor transforma în lapoviță noaptea, cu variații de temperatură cuprinse între 14 și -4 grade; ninsorile își vor face apariția duminică, ziua și noaptea, cu depuneri în strat de 12 cm;

 

Galați – precipitațiile își vor face apariția abia duminică, sub formă de lapoviță, atât ziua cât și noaptea; ninsori slabe sunt așteptate începând de luni, 19 martie;

 

Vrancea – ploile de sâmbătă se vor transforma în ninsori duminică, atât pe timpul zilei, cât și noaptea, cu depuneri în strat de 14 cm și vânt cu viteze de 25-40 km/h.

Cu această ocazie, DRDP Iași recomandă prudență maximă participanților la trafic, echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru sezonul rece, precum și informarea cu privire la tronsoanele de drum național tranzitate. „Efectivele DRDP Iași vor fi mobilizate în regim de permanență în perioada avertizărilor meteo, în vederea asigurării unui carosabil circulabil pentru participanții la trafic. Suntem pregătiți să intervenim cu autoutilaje și am refăcut stocurile de sare din bazele noastre de deszăpezire, astfel încât să nu înregistrăm blocaje pe drumurile naționale. Sperăm ca experiența acumulată în această iarnă, dar și în sezoanele trecute, să își spună cuvântul și de această dată”, a declarat ing. Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic pentru orice informaţii despre starea drumurilor naţionale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său deschis în regim de permanenţă – tel. 0232/213168. Informaţii actualizate despre starea vremii şi a carosabilului pot fi obţinute şi de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum şi de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale.

loading...

Comentarii: