Municipiul Iași, în elita administrațiilor publice locale care susțin guvernarea deschisă

0
704

Recunoscând și susținând rolul pe care entitățile municipale, citadine, metropolitane, statale, regionale și provinciale îl joacă în dezvoltarea guvernării deschise, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnerhip – OGP), o organizație non-profit internațională care militează pentru aducerea laolaltă a serviciilor publice și a cetățenilor, a inclus cinci noi administrații publice locale în Programul Local al OGP. Potrivit unui comunicat de presă emis de OGP luni, 9 aprilie, Municipiul Iași, Comunitatea Autonomă a Țării Bascilor – Spania, Departamentul Nariño – Columbia, Statul Kaduna – Nigeria și Provincia South Cotabato – Filipine s-au adăugat astfel unei comunități internaționale care reunește 75 de țări, 15 entități locale și mii de organizații civice care au aderat la OGP.

 

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este un acord internaţional care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise. OGP a fost lansat în mod oficial în luna septembrie 2011, când opt state (Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii) au semnat Declaraţia pentru o Guvernare Deschisă şi au prezentat planurile naţionale de acţiune în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse.

 

Programul Local al Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă recunoaște și susține rolul pe care entitățile locale îl joacă în dezvoltarea guvernării deschise, datorată imediatei proximități cu cetățenii și serviciile publice indispensabile pe care aceștia le oferă acestora. OGP a lansat un Program Pilot Subnațional în 2016 – numit ulterior Program Local -, cu 15 administrații subnaționale de pionerat care au înaintat și au implementat primul lor set de Planuri de acțiune 2016 – 2017. Informații suplimentare despre Programul Local sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.opengovpartnership.org/local.

 

Printre cele 15 administrații din prima etapă a Programului se numără Austin – Statele Unite ale Americii, São Paulo – Brazilia, Scoția – Marea Britanie, Buenos Aires – Argentina, Madrid – Spania, Seul – Coreea de Sud, Ontario – Canada, Paris – Franța etc., lista completă și actualizată putând fi consultată aici:

https://www.opengovpartnership.org/local/participants.

 

 

 

După încercarea pilot din anii 2016 – 2017, Comitetul Director (Steering Committe) al OGP a aprobat expansiunea Planului Local cu încă cinci entități. Pentru a fi eligibile, autoritățile locale și regionale trebuia: să aibă o populație de minim 250.000 de persoane; să demonstreze angajamentul liderului politic al entității de guvernare de a susţine măsurile de guvernare din Planul de acțiune OGP și să sprijine întru totul implementarea acestor tipuri de măsuri ca parte a componentei de guvernare locală; să aibă necesarul de resurse umane care își poate dedica timpul implicării în procesul OGP; să poată demonstra angajamentul față de guvernarea deschisă, de exemplu prin date deschise, angajament civic, liber acces la informații de interes public, transparență fiscală și bugetară, participarea la luarea deciziei publice etc.; să exprime interes în primirea de sprijin direct, instituțional de la OGP pentru a implementa măsurile și de susţine demersurile de reformare a guvernării deschise; să aibă experiență de lucru pozitivă cu societatea civilă locală, un angajament de sprijinire a sectorului civic şi implicarea constructivă a cetățenilor dincolo de  obligaţiile legale etc.

 

Fiecare dintre aplicanți a trebuit să prezinte, până pe 14 martie, o scrisoare de interes de maxim patru pagini, adresată membrilor Comitetului Director al OGP. Scrisoarea de intenție a fost semnată de un lider politic din administrația locală – de către primarul Mihai Chirica, în cazul Municipiului Iași – și să respecte criteriile enumerate mai sus. În plus, participanții a trebuit să depună scrisori de susținere din partea a una sau două organizații ale societății civile care au lucrat cu administraţia locală în reformele de guvernare deschisă sau care sunt interesate să participe în Programul Local OGP. Pe lângă sprijin în elaborarea scrisorii de intenție, Municipiul Iași a beneficiat de scrisori de susținere din partea Asociației CIVICA (Iași) și a Centrului pentru Inovare Publică (București), organizații cu care municipalitatea a organizat și derulează o serie de proiecte comune. Informații suplimentare despre procesul de selecție prin care a trecut și Municipiul Iași sunt disponibile aici: https://www.opengovpartnership.org/local/2018-call-for-proposals.

 

Pentru cele cinci locuri disponibile în etapa de expansiune a Planului Local al OGP au concurat 32 de entități administrative din întreaga lume, printre care Bogotá – Columbia, Cernăuți – Ucraina, Messina – Italia, Québec  – Canada, Rio de Janeiro – Brazilia, Santa Fe – Argentina, Tallinn – Estonia, Valencia – Spania, din România mai aplicând și municipalitățile din Cluj – Napoca și Timișoara. Lista completă a aplicanților poate fi consultată aici: https://drive.google.com/drive/folders/1CgA1l_gEnEUrkA0o7LXtG-vO078Kbgq9.

 

„Este o mare onoare pentru mine, ca primar, să mulțumesc, în numele comunității pe care o reprezint, membrilor Comitetului Director că au ales Municipiul Iași drept unul dintre cei cinci noi participanți la Programul Local al Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

 

Mulțumesc, de asemenea, partenerilor noștri de la Centrul pentru Inovare Publică și Asociația CIVICA, precum și societății civile, în general, pentru implicarea constantă în eforturile de modernizare și democratizare a administrației publice locale. Împreună cu societatea civilă și cu sprijinul Programului Local al Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, vom continua să dezvoltăm administrația publică în acord cu valorile democrației, transparenței, deschiderii și respectului autentic față de comunitatea ieșeană”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Seria mărită de 20 de administraţii locale va primi asistență și ghidaj de la Unitatea de Sprijin și Comitetul Director în timp ce, cu ajutorul partenerilor din societatea civilă, acestea creează și implementeză noi planuri de acțiune în perioada 2018 – 2020. Pentru o mai bună relație de colaborare Comitetul Director OGP va chema participanții actuali ai programului să se angajeze în sesiuni de învățare reciproce și în schimburi de activități de cunoaștere pentru a asista noii participanți de-a lungul procesului de aderare la programul OGP. O nouă serie a participanților locali OGP va fi recrutată pentru ciclul planului de acțiune din 2019 – 2021, care va va acorda o șansă pentru un număr mare de administraţii locale să se alăture în viitor.

 

Comunicatul de presă oficial al OGP este disponibil aici:

https://www.opengovpartnership.org/about/news-and-events/open-government-partnerships-adds-five-new-local-governments-its-local-program.

 

Scrisoarea de aplicație a Municipiului Iași, precum și scrisorile de susținere pot fi consultate / descărcate de aici:

https://drive.google.com/drive/folders/1l6gJ0QymMuFahhUZoIPQ1xA2YxthiRUQ.

 

Vizitați și site-ul oficial al OGP: https://www.opengovpartnership.org/.

loading...

Comentarii: