Comisia Europeana confirmă excelența în strategia de resurse umane pentru cercetători la UAIC

0
597

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit reconfirmarea excelenței în implementarea strategiei de resurse umane pentru cercetători din partea Comisiei Europene, Direcția Generală Cercetare și Inovare, la data de 7 aprilie 2018.

UAIC este singura universitate publică din România care a obținut recunoașterea excelenței în implementarea strategiei de resurse umane pentru cercetători, alături de alte 412 universități și instituții de cercetare din 30 de țări europene (Albania, Austria, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia) și Israel. În prezent, prima instituție de învățământ superior din România are peste 820 de cadre didactice și cercetători titulari.

Premiul „HR Excellence in Research” reprezintă o recunoaștere internațională acordată instituțiilor de cercetare care au făcut progrese în alinierea politicilor de resurse umane la principiile stabilite în Carta Europeană a Cercetătorilor și Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor, iar politicile și practicile de recrutare și evaluare a angajaților acestor instituții sunt echitabile și transparente.

Echipa de lucru care gestionează strategia de resurse umane este coordonată de Prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu – Prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe, Conf. univ. dr. Romeo Asiminei – Directorul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Conf. univ. dr. Ruxandra Ciulu de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Elena Felice – Șeful Departamentului de Cercetare și Managementul Proiectelor și Marina Sârbu – Director Resurse Umane.

Prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu a subliniat faptul că „implementarea Cartei Europene a Cercetătorilor și Codului de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor de către instituțiile de învățământ superior și de cercetare le face mai atractive pentru resursa umană înalt calificată. Acest premiu reprezintă pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași modalitatea în care comunică comunității științifice internaționale angajamentul de implementare a unui cadru de excelență în recrutarea și dezvoltarea carierei cadrelor didactice și cercetătorilor, precum și preocuparea pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Obținerea acestei recunoașteri contribuie la creșterea atractivității universității și adaugă valoare cererilor de finanțare pentru proiecte de cercetare la care universitatea aplică.”

„Mobilitatea fără precedent a resurselor umane, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ superior, este o expresie a unui amplu proces de internaționalizare. Internaționalizarea universităților europene este nu doar un efect direct al globalizării, ci și un răspuns instituțional oferit competiției globale. Necesitatea oferirii unor răspunsuri articulate oportunităților și imperativelor globalizării determină Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să elaboreze politici care să conducă la creșterea competitivității în sectorul educațional. Alinierea la principiile cuprinse în Carta și Codul cercetătorilor europeni urmărește să asigure drepturi și obligații comparabile cercetătorilor și cadrelor didactice din instituțiile de cercetare și învățământ european.” a declarat Conf. univ. dr. Romeo Asiminei, Directorul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.

În data de 29 martie 2011, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a semnat Declarația de Aderare la Carta Europeană a Cercetătorilor și Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor. Ca urmare a Declarației de Aderare, Universitatea a început un proces de implementare a Cartei și Codului cercetătorilor sub îndrumarea Comisiei Europene. La data de 10 aprilie 2014, Universitatea a primit din partea Comisiei Europene premiul „HR Excellence in Research”. În urma analizei raportului transmis de universitate în noiembrie 2017, Comisia Europeană reconfirmă alinierea politicilor și practicilor de recrutare și evaluare a angajaților cu principiile europene și concluzionează că universitatea implementează strategia de resurse umane într-un mod robust și sistematic.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: