A revenit escrocheria din 2000. Mare atenţie că puteti rămâne fără bani!

0
2676

În ultima vreme, tot mai multe persoane sunt sunate la diverse ore, in special dupa 22:00, insa de cele mai multe ori este doar un bip sau apel nepreluat cand omul nu a fost pe langa telefon. Unii, din curiozitate suna la acele numere, chiar daca numarul le este necunoscut si cu destule cifre!
Atunci când numărul nu este ascuns se observă că apelul provine din țări precum Burundi, Malawi, Maroc, Pakistan, Belarus, Russia dar și alte tari, mai nou Franta si Italia.
Ideea principală este că avem de-a face cu un mod de escrocherie si nu este unul inventat acum. Nu trebuie sub nici o formă să răspundeți sau să sunați înapoi. Cu siguranta cineva dorește să vă păcălească și să vă fure banii. Dacă primiți un apel de la numere coduri de țară precum Burundi (+257), Malawi (+265), Pakistan (+92), Russia (+7), Nigeria (+234), Tunisia (+216), Belarus (+375), să nu răspundeți dacă numărul nu vă este cunoscut.

Aceste apeluri fac parte dintr-un mod de escrocherie care există încă de la începutul anilor 2000

Schema este originară din Japonia și se numește Wangiri. Cuvântul „wangiri” este japonez și înseamnă în traducere sună o dată și închide. Exact asta fac și cei care încearcă să vă păcălească. Ei închiriază un număr internațional cu un tarif premium de la o companie de telefonie. Ulterior, aceștia vă sună o dată și închid. Veți crede că ați ratat un apel important (mai ales că este din străinătate – așa e modul de gândire obișnuit al oamenilor) si o sa reapelati numarul, dar, de regulă nu o sa vorbiti cu cineva, la celalat telefon fiind muzica sau nu va conversa nimeni. Din experientele celor care au patit-o concluzionam ca au fost taxati cu o gramada de bani!
Uneori aceste numere redirecționeaza apelul la alte numere scumpe care oferă conținut pentru adulti. Cu cât stăm mai mult la telefon, cu atât taxarea este mai consistenta.

De asemenea, există cazuri când primiți mesaje SMS sau pe WhatsApp în care sunteți rugați să sunați înapoi urgent. Nu este indicat să nu dati curs solicitarii! În cazul în care vă lăsați păcăliți, atunci când veți verifica situația creditului, vă veți da seama că ați pierdut o sumă foarte mare de bani.

Poate vă întrebați ce câștigă atacatorii din această schemă de escrocherie. Se pare că acești atacatori primesc un comision de la companiile de telefonie de la care iau numerele de telefon ca să vă păcăleasca.
„Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon, ajungandu-se si la 60 de euro/min”, afirmă Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

„Foarte multă lume îşi pune număr de telefon pe reţele de socializare”, spune Liviu Arsene – specialist securitate cibernetică.

O altă soluţie: instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.

Din păcate, nu ne putem recupera banii deoarece deja am fost taxați pentru apelul făcut. Din punct de vedere tehnic, cei care vă sună nu sunt atacatorii în acest caz. Ei doar aruncă o momeală.
Astfel, companiile de telefonie vă taxeaza legal.

Lista prefixelor de avut în vedere:
+212 – Maroc
+221 – Senegal
+222 – Mauritania
+223 – Mali
+224 – Guinea
+225 – Côte d’Ivoire
+226 – Burkina Faso
+227 – Niger
+228 – Togo
+229 – Benin
+257 – Burundi
+265 – Malawi
+92 – Pakistan
+ 7 – Russia
+234 – Nigeria
+216 – Tunisia
+375 – Belarus
+39 – Italia
+33 – Franta

loading...

Comentarii: