Evenimentele săptămânii 26 martie – 01 aprilie 2018 la Ateneul din Iași

0
640

17 Aprilie – 18 Aprilie 2018, de la ora 11.00 – Concurs județean „Prin Teatru, spre Educație”, ISJ Iași
Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Ateneul din Iași, organizează, în perioada 17-18 aprilie 2018, a doua ediție a Concursului județean de teatru Prin Teatru, spre Educație. Concursul face parte din Calendarul Activităților Educative al ISJ Iași și se va desfășura la Ateneul din Iași.
Într-o epocă cu puternice tendințe tehnologice care transformă generații de adolescenți în captivi ai internetului, teatrul poate fi o alternativă pentru experimentarea exercițiului de realitate cu rol terapeutic, educativ, creativ, recreativ și de autocunoaștere. Deoarece în peste 70% din școlile județului Iași există trupe sau cercuri de teatru, este important să oferim elevilor din școlile județului o scenă de manifestare, care să valorifice preocupările lor în acest domeniu. Acest concurs inedit aduce mai multe elemente de noutate: educația – subiect al reprezentațiilor scenice; interpretarea în premieră a momentului artistic de către trupa participantă;evoluarea alături de elevi a părinților, a profesorilor sau a altor adulți, în cadrul secțiunii elev-adult.
La concurs vor participa trupe de teatru din unitățile de învățământ ale judeţului Iaşi, din care fac parte elevi de la ciclul primar, gimnazial, liceal din mediul urban și rural, având oportunitatea de a-și manifesta creativitatea, originalitatea și de a-și pune în valoare potențialul artistic.
Juriul va fi format din personalităţi de artă şi cultură ale oraşului Iaşi: actori, regizori, critici de teatru, cadre didactice din învăţământul vocațional teatral postuniversitar şi universitar.
Premiile vor accentua caracterul educațional al concursului, constând în cărți, diplome şi menţiuni pentru locurile I,II,III, iar cea mai bună trupa va câștiga trofeul Concursului, pentru reprezentația teatrală optimă.
Sub deviza Educația este cartea de vizită pe care elevii o vor purta și o vor prezenta toată viața, invităm elevii, părinții și pe toți cei fascinați de lumea teatrului, să petreacă 2 zile alături de cei mai talentați elevi și adulți din județul nostru.

17 aprilie 2018, de la ora 19.00 – „Un tramvai numit Dorință”, regia Andrei Ciobanu
Spectacolul – eveniment „Un tramvai numit Dorință” este o dramă cu puternice accente comice sau o comedie a Destinului. Este un spectacol cu și despre oameni cu ochii larg deschişi, pentru care fericirea e doar un cuvânt ca toate celelalte, pentru că nu există fericire deplină, ci doar drumul către ea!
Piesa urmărește evoluția personajelor, pe care Destinul le aduce în aceeași arenă a vieții cu titlul unui destin comun: ratarea! Veți face cunoștință cu America anilor 40’, unde se va desfășura povestea febrilă a decesului mental și emoțional patetic al unei doamne din sudul Americii, determinată, fragilă și delicată (Blanche), născută într-o familie înstărită.
Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu
Distribuția:
Ramona Dorneanu- Blanche
Daniel Onoae- Stanley
Irina Frunză- Stella
Codrin Dănilă- Mitch
Ana Hegyi -Eunice
Arun Cotic – Steve
Dragoș Maftei – Vatmanul
Luca Afrisinei – Stanley Jr.
Scenografia: Cătălin Târziu
Light design: Lucian Țurcanu
Ateneul din Iași vă invită la Spectacolul de teatru „Un tramvai numit Dorință”, marți, 17 aprilie 2018, ora 19.00.
Nerecomandat copiilor sub 16 ani.
Durata spectacolului – 2h.

18 aprilie 2018, de la ora 19.00 – Muzicienii români cântă ACASĂ, ediția a II a
Proiectul Muzicienii români cântă ACASĂ, la cea de a II a ediție!
VLAD – RĂZVAN BACIU
A obținut titlul de Doctor în Muzică, specializarea compoziție (2016) în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, cu prof. univ. dr. D.H.C. Dan Dediu. Tot în cadrul UNMB, a absolvit Masterul în dirijat orchestră (2015) cu maestrul Horia Andreescu și
Masterul în compoziție clasică (2013), sub îndrumarea maestrului Dan Dediu. La vârsta de 15 ani a fost admis la Conservatorul „Katerina Maska” din Atena, secția interpretare pian, absolvindu-l cu distincția arista pampsifi (άριστα παμψηφεί). De-a lungul studiilor, a obținut numeroase burse naționale și internaționale în Germania, Olanda, Estonia, Grecia și Bulgaria.
A dirijat Orchestra Națională Simfonică a Companiei Teleradio-Moldova din Chișinău, Orchestra UNMB, Ansamblul SonoMania, Corul HEART-CORE, precum și Orchestra OXIGEN înființată de însuși Vlad R. Baciu. Cu ocazia Jocurilor Olimpice din Grecia, a pregătit și dirijat Corul de Cameră AMADEUS, concert difuzat de Televiziunea BBC. Lucrările lui sunt interpretate de tineri virtuoși și de ansambluri renumite, precum:
Orchestra Filarmonicii din Bacău, Corul Filarmonicii din Craiova, Astra Choir, Ansamblul Profil, Ansamblul SonoMania, ș.a.
Lucrarea CARMIN pentru orchestră de cameră a fost inclusă în Fonoteca de Aur a Radioului Național, iar compoziția STRIGĂTUL KOGAIONULUI, bocet simfonic pentru
big band și orchestră simfonică, scrisă în amintirea Regelui Mihai I, a obținut premiul I la Concursul „Carl von Ossietzky” în Germania. A participat la multe concursuri naționale și internaționale de compoziție, pian și pictură, unde a obținut numeroase premii. Din anul 2010 este președintele Asociației Culturale HEART-CORE, asociație implicată în diverse proiecte
culturale, în special promovarea muzicii contemporane.
Miercuri, 18 aprilie 2018, ora 19.00, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

19 aprilie 2018, de la ora 17.00 – Dezbatere: „Femeile din România în Primul Război Mondial”
Istoricul Alin Ciupală la Ateneul din Iaşi: Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial

Joi, 19 aprilie, ora 17.00, în Foaierul Ateneului din Iaşi (Str. Ion Creangă nr. 14), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală, apărut la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.
Invitate, alături de autor: Cătălina Mihalache, Irina Stratulat
Intrarea liberă
Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase în Bucureşti, marcînd practic eşecul campaniei militare române începute la 27 august. Capitala fusese părăsită de autorităţi încă de la sfîrşitul lunii noiembrie, valul de refugiaţi în Moldova fiind întîmpinat de o populaţie locală îngrijorată.
Cartea lui Alin Ciupală prezintă implicarea României în desfăşurarea Marelui Război din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării. Sînt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase personalităţi feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare şi conducătoare ale unor societăţi implicate în organizarea spitalelor de campanie şi a trenurilor sanitare, înfiinţarea de grădiniţe de copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluţii pentru uşurarea vieţii prizonierilor români din lagărele din străinătate şi a răniţilor din spitale.
Un loc aparte îi este rezervat reginei Maria, care încă din perioada neutralităţii României a iniţiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical şi logistic, fiind unul dintre cei mai activi susţinători (prin acţiuni publice sau în cadrul familiei regale) ai intrării ţării în război alături de puterile Antantei. Autorul prezintă şi aspecte legate de viaţa socială a femeilor din perioada respectivă, arătînd cum activitatea desfăşurată de ele în timpul Primului Război Mondial a determinat modificarea statutului lor în societatea epocii.
„În lung alai, femei şi copii ne cară sus proiectile şi focoase lucitoare, întorcîndu-se la vale cu tuburile trase şi înnegrite […]. Nici nu-şi dau seama că îndeplinesc vreun lucru deosebit, vreo faptă vitejească. Cum se duceau seara la fîntînă, cu doniţele pe umeri, tot astfel ne aduc şi acum hrana gurilor flămînde de oţel […]. Ca o nouă friză a Panateneelor, şirul lor ridică, deasupra slăbiciunilor trecătoare şi a şovăielilor omeneşti, întruchiparea Patriei veşnice, săpată în trupuri şi în suflete, în ţărînă şi în văzduh, mai trainic decît chiar în stînca slăvită a Acropolei.” (Gh.I. Brătianu)
„Într-o zi în spital s-a produs o mare vînzoleală. Venise în vizită Regina Maria. A mers din salon în salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare rănit în parte. După un sistem al ei, avea în mîna stîngă o hîrtie cît o carte poştală pe care notase detalii despre fiecare – dacă era căsătorit, dacă soţia sa era în Moldova sau în Muntenia sau dacă avea copii. Rămîneau toţi uimiţi că le ştia numele şi uneori avea şi veşti de la familiile lor.” (Dan Dimăncescu)

Alin Ciupală este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. De acelaşi autor: Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public şi privat (2003); Studii moderne (2009). A coordonat volumele: Ipostaze ale modernităţii în Vechiul Regat, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; împreună cu Ion Bulei), Despre femei şi istoria lor în România (2004), Orizonturi şi direcţii în cunoaşterea istorică (2009; împreună cu Laurenţiu Constantiniu), Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries (2011; împreună cu Constantin Bărbulescu).

19 aprilie 2018, de la ora 18.00 „Cvartet literar”, Trupa de teatru Thalienii senior
Clubul de teatru Trupa Thalienii senior prezintă:
„NAPASTA” – I.L.Caragiale
„CAREUL DE DAME”- Ghe Braescu
„MENAJERIA DE STICLA”-fragment-
-Tennesse Williams
„CASA BERNARDEI ALBA”- fragment-
– F.G.Lorca.
Joi, 19 aprilie 2018, ora 18.00, Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iași.

19 aprilie 2018, de la ora 19.00 – Comedia „Asta-i ultima dată” , regia Adrian Bradu
Ateneul din Iași în colaborare cu Teatrul 18 prezintă „Asta-i Ultima Dată!”, o comedie în 3 acte, adaptare după un text de Neil Simon, joi , 19 aprilie 2018, ora 19:00.
Cu titlul original „Last of the Red Hot Lovers”, piesa lui Neil Simon a fost prima oară ecranizată în 1972. Barney Cashman, un patron de restaurant pescăresc, invită pe rând trei femei diferite acasă la
mama sa, din dorința de a-și condimenta viața sa monotonă cu o aventură. În scenă apar pe rând Elaine Navazio, „o femeie atrăgătoare, cu poftă de pește”, Bobbi Michelle, o actriță și cântăreață debutantă ce așteaptă să fie descoperită, și Jeanette, o femeie măritată ce trece prin aceeași criză conjugală ca protagonistul nostru.
Piesa este o meditație asupra singurătății în doi și a riscurilor pe care unii și le asumă pentru a-și satisface setea de comunicare și contact uman. Oricine se poate regăsi în Elaine, Bobbi, Jeanette sau Barney și în poveștile lor pe care le puteți afla dând curs invitației noastre la o seară de teatru viu și vesel, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Un spectacol recomandat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.
Distributia: Elaine: Camelia Duda, Bobbi: Andreea Diac, Jeanette: Cezara Fantu. Regia: Adrian Bradu.

20 aprilie 2018, de la ora 18.00 – Sit Down Comedy cu Andrei Ciobanu
Vineri, 20 aprilie 2018, ora 18.00, în Sala Mică a Ateneului din Iași, va avea loc spectacolul Sit Down Comedy cu Andrey Ciobanu!

Vă invităm la un comic one man show, fără limbaj licenţios, fără politicieni, fără gesturi obscene, dar cu mult bun gust!
Andrei Ciobanu este un tânăr actor, născut la Iaşi în 1983. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi la secţia actorie. Are un masterat în arta spectacolului, iar în prezent este doctorand la aceeaşi universitate. A fost actor trei ani la Teatrul din Bârlad, și colaborează de mulți ani cu Teatrul Luceafarul şi din anul 2016 este actor în trupa de teatru a Ateneului din Iași.

21 aprilie 2018, de la ora 10.00 – Spectacol pentru copii „Rapunzel”, Marionnette Show
Pe prințesa cu cel mai lung și frumos păr o știe toată lumea! Rapunzel, după numele ei, trăiește o aventură încă de când era bebeluș iar falsa ei mamă dorește să o țină captivă pentru tot restul vieții în turn. Vrăjitoarea nu este deloc una înfricoșătoare, din contră, este foarte comică și foarte vorbăreață! Dacă prințesa Rapunzel va reuși să scape din turn sau nu, dacă vrăjitoarea va deveni mai bună și dacă prințesa își va cunoaște adevărații părinți și se va întâlni cu prințul, puteți vedea sâmbătă 21 aprilie 2018, la ora 10:00, în sala mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași!
La sfârșitul spectacolului copiii își vor da seama că o minciună duce la alte minciuni și că nu este bine să fim mincinoși, că nu este bine să fim egoiști, că nu trebuie să impunem celui de lângă noi cum să fie și ce să facă, că adevărul mereu iese la iveală, că iubirea poate schimba orice situație nefavorabilă și că fericirea ta construită pe tristețea și necazul altei persoane nu duce niciodată la o fericire de durată.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Rapunzel”, ce va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, sâmbătă 21 aprilie 2018, ora 10.00.

21 aprilie 2018, de la ora 18.00 – Spectacol de teatru „Angajare de clovn”, SO TRUPA
Un spectacol despre acceptare, compasiune, echipă, o UȘĂ și nevoia de a primi o a doua șansă!
Un spectacol despre bucuria de a fi pe scenă și a lucra în echipă.
Un anunț, ,,Angajăm clovn bătrân”, aduce la interviu zece clovni pensionați. Angajatorul se lasă așteptat, iar clovnii își dau seama că se cunosc, că au fost cu toții colegi la circ, în “tinerețe”. La un moment dat, se aud pași, iar clovnii sunt emoționați și speriați de apariția angajatorului, însă cel e intră în sală nu este cel așteptat, ci este cineva cu care clovnii nu se gândeau că se vor mai întâlni vreodată.
Ușa magică se va deschide? Poți afla doar venind la spectacol!
Un spectacol de Ana Hegyi și So Trupa de la Palatul Copiilor Iași, după un text de Matei Vișniec.
Ditribuția:
Clovnii: Andreea Ghiorghiță, Medeea Varvara, Daria Mavriș, Antonia Andreescu, Anne Marie Macovei, Diana Mălăncuș, Maia Mălăncuș, Ioana Popa, Mara Popa, Andrei Mineață
Popino: Mattei Alan Thundiparambil
Sâmbătă, 21 aprilie 2018, ora 18.00, Sala Mică de Spectacole a Ateneului.

21 aprilie 2018, de la ora 19.00 – Recital de Jazz „Bienvenue à Paris! ”
Conceptul evenimentului „Bienvenue a Paris” va invita intr-un cadru de poveste unde veti fi martorii unei idile intre muzica si suflet. Am pregatit special pentru voi un top al celor mai frumoase melodii in limba franceza, melodii nemuritoare, melodii ale eternului frumos care au invins in lupta cu timpul. O limba armonioasa, o limba care exprima cel mai frumos limbajul iubirii, al bucuriei de a trai si un cadou muzical pentru minunate femei din viata noastra fie că e iubita, soția, mama, bunica, că există un grad de rudenie între noi și ele sau nu.
Interpreta vocală Ecaterina Luculescu, pianistul Tudor Scripcariu, chitaristul Ciprian Pop și percuționistul Paul Luculescu vor interpreta piese semnate de compozitori precum Gus Viseur, Hubert Giraud, Ángel Cabral sau Charles Dumont, sâmbătă, 21 aprilie 2018, ora 19.00.

22 aprilie 2018, de la ora 10.00 – Spectacol pentru copii „ De ziua lui Pinocchio”,Marionnette Show
Pe cunoscutul și îndrăgitul Pinocchio îl vor cunoaște copiii așa cum este el : ca o marionetă. Vor face cunoștință cu acest tip de păpușă, dar și cu celelalte personaje care le vor atrage atenția cu siguranță. Bătrânul Gepeto reușește, alături de Zâna cea bună, să îi dea naștere lui Pinocchio ; și cum altfel ar putea sărbători minunea asta decât prin a-i organiza micuțului o petrecere de ziua lui?
Vă invităm, așadar, la ziua micuțului Pinicchio să ne distrăm împreună și să îl sărbătorim așa cum se cuvine!
Din spectacolul nostru copiii vor învăța că minciuna nu îi ajută cu nimic, din contră, ea le poate încurca acțiunile, că atunci când continui să spui minciuni și nu îți recunoști greșelile situația se poate agrava și iertarea din partea celor mințiți vine mai greu, că este bine întotdeauna să alegem să spunem adevărul oricât de greu ne-ar fi și că dacă îți recunoști greșelile, ești pe jumătate iertat.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „De ziua lui Pinocchio, duminică 22 aprilie 2018. ora 10.00.

22 aprilie 2018, de la ora 18.00 – Spectacol de teatru „Eu sunt fata”, regia Iuliana Moraru
“Dimineața îi mint pe copii ce frumoasă este lumea, iar seara le spun adevărul tăticilor lor”.Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a reuși să supraviețuim? Care ne sunt limitele și ce compromisuri suntem capabili să facem pentru a reuși? Drama unei femei ce alege să se prostitueze pentru a-și permite un trai decent.O poveste despre ororile vieții de noapte din mahalale și cartiere obscure,dar și despre speranța și curajul unei educatoare,despre o lume dură de unde puțini pot ieși sunt concentrate într-un spectacol de 50 de minute.
Spectacolul „Eu sunt fata” ne prezintă realitatea dură în care trăim și pe care adesea ne facem că nu o vedem. Adevăruri spuse cu voce tare,care dor, pentru că adesea ne mințim pentru a putea supraviețui…”Norocul nostru că Ăl de Sus ne-a făcut gândurile mute. Dacă ne-ar fi dat darul să ne auzim unul altuia gândurile,mamă,ce-ar fi fost”.”Eu sunt vulgară cu glas tare. Asta-i diferența.” „Doar noi și nebunii spunem ce gândim. Suntem cele mai sincere făpturi de pe lume”.În spatele fetei vulgare se ascunde un suflet pur care are nevoie de ajutor. Mii de femei cad pradă iluziei că o viață lipsită de nevoi materiale este tot ceea ce contează.. Și de fiecare dată se dovedește că nu este așa… V-am făcut curioși? Haideți să descoperim împreună destinul educatoarei. Oare va avea norocul frumușicăi din celebrul film „Pretty women” sau…
16+
Duminică, 22 aprilie 2018, ora 18.00, Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iași.

22 aprilie 2018, de la ora 19.00 – Contemporary Jazz Dance- – elements of life
Contemporary Jazz Dance – elements of life
Atelier de improvizatie
Spectacol intr-un singur act, cinci tablouri.
In cel de al cincilea tablou, rostim numai despre suflet!
Elementele primordiale ale vietii – Pamant, Apa, Aer, Foc – au fost, sunt si vor fi subiect de inspiratie pentru artisti.
De ce improvizatie?
Arta improvizatiei inseamna zborul pasarii, vibratia pamantului, o pala de vant, spuma marii, traiectul unui fulger, itr-un cuvant: LIBERTATE.
Vlad Marculescu si prietenii sai, va invita la o calatorie plastica in aceasta lume.
Sa poti
Sa vrei
Sa doresti
Sa fii
Liber
Veniti sa fiti liberi cu noi!
Spectacol interzis celor care nu au implinit varsta de a fi liberi!
Vă așteptăm la Ateneu să ne bucurăm împreună de unire prin cultură!


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: