Instalarea tinerilor fermieri: Detalii pentru a obtine finantarea de 50.000 euro

0
1319

Instalarea tinerilor fermieri se numara printre cele mai populare submasuri de investitie cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Gratie acestei linii de finantare, mii de agricultori romani au reusit sa se instaleze in fruntea unei exploatatii si sa o modernizeze pentru a deveni mult mai competitivi pe piata.

Cu toate acestea, exista mai multe etape de trecut si o oarecare birocratie, pana cand un fermier reuseste sa primeasca banii, mai exact maximum 50.000 euro pe proiect (75% din suma la primirea deciziei de finantare).
Toate detaliile sunt oferite de Ghidului solicitantului, adica documentul oficial.
Iata cateva detalii:

1. Instalarea tinerilor fermieri: cine poate accesa banii europeni?
In primul rand, cei interesati trebuie sa se asigure ca sunt eligibili pentru a aplica la acest program de finantare. Pot face asta daca respecta definitia „tanarului fermier”, adica au varsta pana in 40 ani la momentul depunerii Cererii.
De asmenea, trebuie sa dețina si competențe și calificări profesionale in domeniul agricol.
Fondurile pot fi accesate si de o persoana juridica, daca in actionariat este un tânăr fermier care se va instala in fruntea exploatatiei si va exercita un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

2. Instalarea tinerilor fermieri: ce conditii trebuie sa indeplineasca exploatatia agricola?
O alta serie de conditii importante pentru obtinerea sprijinului se ofera si la exploatatia agricola. Aceasta trebuie sa aiba o dimensiune economica între 12.000 – 50.000 SO (SO – Standard Output)*, sa fie inregistrata ca microîntreprindere/ întreprindere mică si sa fie obligatoriu inregistrata în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.

3. Instalarea tinerilor fermieri: categoriile de solicitanti eligibili
Pentru a putea accesa sprijinul financiar, categoriile de solicitanti eligibili sunt: PFA, II, IF, ori asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, ori asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL.
Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/ sau arendă şi/ sau concesionare.

4. Instalarea tinerilor fermieri: cati membri ai familiei pot obtine fonduri europene prin tineri fermieri?
Potrivit normelor legale, in cadrul unei familii, doar unul dintre membri, sotul sau sotia, poate accesa sprijinul pentru tineri fermieri.

5. Instalarea tinerilor fermieri: nu trebuie sa fie redusa dimensiunea economica a fermei
Pe timpul desfasurarii proiectului, fermierul nu are voie sa reduca dimensiunea economică cu mai mult de 15% prevăzută la depunerea Cererii de finanțare a exploatației agricole.
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.

6. Instalarea tinerilor fermieri: un tanar fermier poate face parte si dintr-o cooperativa?
Raspunsul este da. Un tanar fermier, care deruleaza un proiect pe submasura 6.1 poate face parte dintr-o cooperativa agricola sau dintr-un grup de producatori.
De asemenea, se poate inscrie si ulterior. Conditia este doar sa ramana sef al propriei exploatatii.
Pe de alta parte, tanarul fermier nu trebuie sa detinta parti sociale sau alte actiuni la alte companii din domeniul agricol (cu exceptia cooperativelor si grupurilor de producatori).

7. Instalarea tinerilor fermieri: in ce conditii NU se poate accesa sprijinul?
In principal, daca exista datorii la AFIR.
De asemenea, daca tanarul fermier este beneficiarul masurilor 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inclusiv din zona ITI, submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” inclusiv din zona ITI din PNDR 2014-2020.
Totodata, nu este eligibil daca are proiecte nefinalizate (fără statut de proiect finalizat sau reziliat), in cadrul Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență ”, din PNDR 2007-2013 şi cele care au beneficiat de sprijin prin intermediul submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” inclusiv din zona ITI 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” inclusiv din zona ITI, din PNDR 2014-2020, indiferent dacă au finalizat sau nu proiectul.

8. Instalarea tinerilor fermieri: investitii non-agricole
Conform legislatiei, un tanar fermier poate accesa simultan submăsura 6.1 precum si submăsurii non-agricole 6.2/ 6.4, insa doar prin cereri de finantare diferite.

9. Instalarea tinerilor fermieri: etapa premergatoare depunerii cererii
Este necesara, in prima faza, inregistrarea tanarului fermier la Oficiul Registrului Comerțului ca microîntreprindere/întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii.
De asemenea, tanarul fermier se va înscrie la APIA şi/ sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/ DSVSA cu exploataţia deţinuta sub entitatea economică prin care solicită sprijin. Intre timp, fermierul trebuie sa pregateasca planul de afaceri. Aceasta etapa trebuie finalizata inaintea depunerii Cererii de finanțare.

10. Instalarea tinerilor fermieri: depunerea cererii
Cea de-a doua etapa a procesului de instalare a tanarului fermier debuteaza cu depunerea cererii de finantare si a tuturor celorlalte acte necesare. Important este ca implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
Pentru a primi cea de-a doua transa de bani, fermierul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.

11. Instalarea tinerilor fermieri: finalizarea procesului
In cea de-a treia etapa, si ultima, tanarul fermier finalizeaza procesul de instalare. Acest moment se considera indeplinit pe baza implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată). Solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.

12. Instalarea tinerilor fermieri: amenajari de gestionare a gunoiului de grajd
In cazul in care fermierul are o ferma de crestere a animalelor, planul de afaceri trebuie sa includa obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu.

13. Instalarea tinerilor fermieri: sediul social
Tânărul fermier (care se instalează) trebuie să îşi stabilească domiciliul în UAT-ul în care exploataţia este înregistrată (în cazul în care domiciliul nu este astfel stabilit). Sediul social al beneficiarului va fi localizat în aceeaşi UAT în care este înregistrată exploataţia.

14. Instalarea tinerilor fermieri: indeplinirea obiectivului de comercializare a productiei
O implementare corecta a planului de afaceri include, in mod special, îndeplinirea obiectivului de comercializare a producției agricole proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată, demonstrată prin documente justificative.
Se va lua în calcul valoarea cumulată pe toată perioada dintre semnarea Contractului de finanțare și solicitarea celei de-a doua tranșă de plată.

15. Instalarea tinerilor fermieri: cursurile de calificare necesare
Pentru accesarea fondurilor europene sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanțare şi au absolvit minimum 8 clase, dar trebuie, de asemenea să dețină competențe și aptitudini profesionale. De exemplu, studii medii sau superioare in domeniul agricol, veterinar, ori formare profesionala prin cursuri de calificare. Sau participarea la programe de instruire/ specializare, recunoscute ANC. In functie de tipul cursurilor absolvite, veti primi si un punctaj, mai mare sau mai mic.

* Dimensiunea economică a fermeri se determină pe baza Producției Standard Totale (SO – Standard Output), exprimată în euro (Reg.CE 1.242/2008), a exploatației agricole. SO se calculează înmulțind suprafața, respectiv numărul de animale din exploatație, cu coeficienții fiecărei culturi, respectiv specii.
Dimensiunea economica a fermeieste suma tuturor SO pe hectar de cultura si pe cap de animal.
SO exclude din calcul plățile directe și costurile de producție.
Dimensiunea economică a fermei este criteriul care determină dacă o exploatație este eligibilă pentru a primi finanţare prin PNDR 2014-2020 şi câţi bani poate primi.
(sursa:agroinfo)


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413224{main}( ).../index.php:0
20.0004414696require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.679666381368require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.694766422760include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.994968914184locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.994968914280load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.995068924736require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
81.012968956160td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
91.013168972752td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.032969100416td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii: