Evenimentele săptămânii 14 – 20 mai 2018 la Ateneul din Iași

0
710

07 – 31 Mai 2018, de la ora 10.00 – Expoziție de pictură „Interferențe” – Marius Bucur Sabo

 

Ateneul din Iași găzduiește în perioada 07 – 31 Mai 2018 , în sala Galeriile de Artă, expoziția de pictură ,,INTERFERENȚE ‘’ , semnată de Sabo-Bucur Marius .

 

Lucrările expuse aparțin atât artei moderne cât și artei contemporane , tânărul pictor reușind în ambele stiluri să impresioneze prin elementele selectate si valorificate pentru comunicarea sa cu publicul – receptor (linii și tușe puternice, valențele comunicaționale ale culorilor și combinații cromatice îndrăznețe, forme stilizate). Prin lucrările aparținând artei contemporane, artistul integrează arta sa în arena socială, apelând din nou la cele două caracteristici cheie ale lucrărilor sale: viziune și vibrație.

 

14 mai 2018, de la ora 10.00 – Cu drag, Van Gogh la Iasi

 

Nu rata primul film din lume pictat in intregime !

Un thriller captivant despre controversata moarte a lui Van Gogh si un triumf artistic ce trebuie vazut in sala de cinema!

In filmul Cu drag, Van Gogh performanța unor actori de marca (Douglas Booth, Saoirse Ronan, Jerome Flynn si multi altii ) se combina cu performanta a 125 de pictori profesionisti si a animatiei digitale.

Niciun alt artist plastic nu a creat mai multe legende ca Vincent van Gogh. Etichetat adeseori ca un martir, un satir plin de pofte, un nebun, un geniu sau un trantor, adevaratul Vincent ni se dezvaluie prin intermediul corespondentei sale, ascunse de mituri si trecerea timpului. Vincent insusi spunea in ultima lui scrisoare: “Nu putem vorbi decat prin picturile noastre”. Il credem pe cuvant si lasam picturile sale sa spuna adevarata poveste a lui Vincent van Gogh

 

Premii

2017 Annecy International Film Festival – Premiul Publicului

2017 Shanghai International Film Festival – Premiul pentru cea mai buna animatie

2017 Ostend Film Festival – Premiul Publicului

2017 Ajyal Youth Film Festival- Premiul Publicului si Premiul Juriului

2017 – Byron Bay International Film Festival – Premiul pentru cea mai buna animatie

2017 Alliance of Women Film Journalists – Premiul pentru cea mai buna animatie

2018 – Annie Awards – Cel mai bun lungmetraj animat independent

2018 – Golden Eagle Awards – Cel mai bun film strain

Nominalizari

2018 – Premiile Oscar

2018 – Premiile Golden Globes

2018 -Premiile Bafta

2018- Art Directors Guild

2018 -David di Donatello Awards

2018- Broadcast Film Critics Association Awards

2017- Chicago Film Critics Association Awards

 

18 mai 2018, de la ora 12.00 – Expoziție de Arte Vizuale „Interferențe Vis Joc Realitate”

 

În luna mai 2018, Ateneul Iași găzduiește la parter-foaier, patru manifestări artistice:

  1. INTERFERENȚE-Expoziție națională cu participare internațională unor artiști vizuali din cele mai importante județe din țară și din Republica Moldova.
  2. VIS –Expoziție de PICTURĂ a prof. dr. Ofelia Huțul, artist vizual din UAPR filial Iași
  3. JOC-Expoziția discipolilor unor pictori contemporani
  4. REALITATE-Expoziție de PICTURĂ a prof Adriana A. Botezatu, artist plastic

 

Aceste patru evenimente vor fi prezentate vineri 11 mai 2018 orele 12 de prof. Univ. Mihai Păstrăguș, prof. dr. Ofelia Huțul și prof. Adriana A. Botezatu în cadrul Cercului Pedagogic nr. 2 din Iași, după momentul musical oferit de Corul L.T.,,D.C.,,-,,Lira,, condus de prof. Mirela Iordachi.

Intrarea este liberă.

 

15 mai 2018, de la ora 17:00 – Lansare de carte „Loc lângă tine, loc fără tine”, Iulian Gamentz

 

Scriitorul româno-canadian, Julian Gamentz, organizează Turneul de carte ”Loc lângă tine, loc fără tine”, în cinci orașe din România, în perioada 14 – 18 mai 2018.

 

Julian Gamentz, autorul poemului manifest «La moartea Regelui meu drag al Romaniei», prezent si astăzi sub bustul Regelui Mihai I al Romaniei din Piateta Regelui, își va lansa în România cărțile ”40 de zile” și ”Cuvântul care mă însoțește”, în cadrul Turneului de carte ”Loc lângă tine, loc fără tine”, în perioada 14 – 18 mai în orașele Alexandria (14 mai), Iași (15 mai), Cluj (16 mai), Sibiu (17 mai) și București (18 mai).

 

Aflat într-o continuă călătorie, între țara natală și țara adoptivă, Iulian Gamentz scrie într-o limbă română de mare acuratețe, prin care reușește să surprindă emoții și stări, trăiri și extaz sufletesc, care așează în cărțile sale o atmosferă specială, de un modernism evident, fără complexe și false pudori. Iulian celebrează familia, soția, copiii, părinții, și scrie despre pierderea mamei soacre o carte-recunoștință, care creionează în mod rarisim în literatură un personaj luminos, generos și esențial.

Paginile celor două cărți – ”40 de zile”, un roman al despărțirii de un parinte și ”Cuvântul care mă însoțește”, un jurnal de versuri și gânduri, împletite într-o fuziune de stiluri și abordări – îl descriu fidel pe autor drept un om echilibrat, dinamic, un familist și un patriot total angajat în misiunile vieții sale: de tată și soț și de român monarhist convins.

Cu Iulian Gamentz, cititorii și prietenii se pot întâlni cu ocazia lansărilor la Bibilioteca Județeană ”Marin Preda” din Alexandria, pe 14 mai, orele 17:30 ; la ”Ateneul din Iași” pe 15 mai, orele 17:00 ; la ”Casa Radio România” din Cluj, pe 16 mai, orele 18:00; la Biblioteca Județeană ”ASTRA” din Sibiu, pe 17 mai, orele 18:00 și la Librăria ”Seneca Anticafe” din București, pe 18 mai, orele 18:00. De asemenea, prietenii virtuali și nu numai ai autorului îl vor putea urmări zilnic, începând din 1 mai, pe contul său de Facebook – @Julian Gamentz, unde va posta zilnic un preambul introspectiv – ”Dialogul cărții cu autorul”- al celor mai relevante fragmente din cărțile lansate -.

 

17 mai 2018, de la ora 18.00 – „Scandal în culise”, direcția scenică Daniel Onoae

 

„Sardele aici, sardele acolo!! Laitmotivul sunt sardelele. De ce am ales această piesa? E simplu: vreau să vedeți un altfel de spectacol. V-ați pus vreodată întrebarea…ce se întâmplă în culisele unui spectacol? Ce probleme personale au actorii? Cum reuşesc ei să facă față unui spectacol care prezintă o mulțime de probleme?
Asta vă vom arăta noi: dezlănțuirea un HAOS organizat! Dați frâu liber râsetelor şi…vizionare plăcută!„ Daniel Onoae

Direcția scenică: Daniel Onoae

Daniel Onoae – Regizor
Alexandra Acalfoae – Doamna Clackett
Dumitru Florescu – Roger Tramplemain
Alexandra Paftală – Vicki
Codrin Dănilă – Philip Brent/Șeicul
Cezara Fantu – Flavia Brent
Dragoș Maftei – Hoțul
Alexandra Macovei – Asistent regie/sufleur
Ana Hegyi – Mașinist
Scenografie: Titus Ivan

Comedia „Scandal în culise” are loc joi, 17 mai 2018, ora 18.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Durata spectacolului 1h50min, cu pauză.

 

18 mai 2018, ora 18 .00 – „Eu sunt fata”, regia Iuliana Moraru

 

Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a reuși să supraviețuim? Care ne sunt limitele și ce compromisuri suntem capabili să facem pentru a reuși? Aflăm vineri, 18 mai 2018, ora 18, în Sala Mică de Spectacole a Ateneului din Iași.

 

Drama unei femei ce alege să se prostitueze pentru a-și permite un trai decent. O poveste despre ororile vieții de noapte din mahalale și cartiere obscure, dar și despre speranța și curajul unei educatoare,despre o lume dură de unde puțini pot ieși sunt concentrate într-un spectacol de 50 de minute.

 

Spectacolul “Eu sunt fata” ne prezintă realitatea dură în care trăim și pe care adesea ne facem că nu o vedem. Adevăruri spuse cu voce tare, care dor, pentru că adesea ne mințim pentru a putea supraviețui…

 

“Norocul nostru că Ăl de Sus ne-a făcut gândurile mute. Dacă ne-ar fi dat darul să ne auzim unul altuia gândurile, mamă, ce-ar fi fost“. “Eu sunt vulgară cu glas tare. Asta-i diferența.” “Doar noi și nebunii spunem ce gândim. Suntem cele mai sincere făpturi de pe lume“.

 

În spatele fetei vulgare se ascunde un suflet pur care are nevoie de ajutor. Mii de femei cad pradă iluziei că o viață lipsită de nevoi materiale este tot ceea ce contează.. Și de fiecare dată se dovedește că nu este așa… V-am făcut curioși? Haideți să descoperim împreună destinul educatoarei. Oare va avea norocul frumușicăi din celebrul film “Pretty women” sau…

 

18 mai 2018 de la ora 19.00 – Comedia „Măturător de praf de stele”, de Andrei Ciobanu

 

Cum ar fi sa poti vedea intr-o singura seara sapte personaje care defileaza in fata ta pe o scena a vietii? Asta se intampla in spectacolul ,,Maturator de praf de stele”, o comedie care surprinde viciile sistemice ale societatii si investigheaza modalitati de opozitie fata de acestea, desconspirind adaptarea la realitatea cotidiana ca pe o forma de abandon social.

Spectacolul aduce in fata publicului o inlantuire de povesti de viata, care aparent nu au nicio legatura una cu cealalta, dar si o evolutie cameleonica a aceluiasi actor, care trece de la un personaj la celalalt. Sau, mai pe scurt, o demonstratie de virtuozitate actoriceasca, ambalata intr-o comedie spumoasa.

O comedie care incepe ca si un one man show si se termina intr-un one and ½ men show.

Cuvantul regizorului: ,,A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea… Dar eu încă mai am speranţe, pentru că poate să apară de nicăieri, chiar si de la niste personaje care cuprind in ele viciile vietii sau chiar din mijlocul nostru. Va dau intalnire la o comedie dinamica, gandita astfel incat sa tina publicul cu sufletul la gura, o radiografiere a societii in care traim sau pur si simplu o intalnire de suflet, in care sa mai si radem, sa facem haz de necaz. Este o intalnire cu publicul pe care mi-o doream de foarte mult timp. Cu siguranta, voi avea nevoie si de ajutorul vostru pentru a ne face seara memorabila, pentru ca publicul va lua parte activ la spectacol. Pentru mine, comunicarea cu voi este esentiala! Eu ma duc la teatru sa imi iau o gura de oxigen? Voi?“

O comedie de Andrei Ciobanu. Distributie: Andrei Ciobanu, Tudor Ostafie. Vineri 18 mai 2018 de la ora 19.00.

 

19 mai 2018, ora 19.00 – „Steaua fără nume”, regia Andrei Ciobanu

 

„Steaua fără nume”, un spectacol în care comedia se împletește cu drama, recomandat cu căldură tuturor celor care vor să viseze și să evadeze din cotidian!

„<Steaua fără nume> e o savuroasă comedie romantică plină de emoție, sensibilitate, lirism, empatie și, nu în ultimul rând, umor. Acțiunea se desfășoară în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, un timp plin de bonomia și parfumul specifice epocii. O gară dintr-un târg cenușiu de provincie- acesta este locul, aparent banal, în care se întâlnesc cele două personaje: timidul și visătorul profesor Miroiu și Mona, o fată frumoasă captivă a confortului lejer obținut. Dar ce se va întâmpla în noaptea specială care va urma va schimba pentru totdeauna destinul celor doi. Bărbatul, care își imagina o lume de o frumusețe infinită, își vede materializat visul, iar femeia fără nicio adevărată pasiune, prinsă într-o lume a bogației materiale, se descoperă, în sfârșit, pe sine. Se va îndrăgosti Mona? S-ar putea. Se va (re)descoperi Mona? Cu sigurață. Dar dimineață va disipa magia nopții și va aduce un personaj-cheie. Apariția lui Grig va obliga personajul central al piesei să penduleze între tentația visului și cea a luxului. Ce decizie va lua Mona?!
Steaua fără nume, un spectacol în care comedia se împletește cu drama, vi-l recomand cu căldură tuturor celor care vreți să visați și să evadați din cotidian!” (Andrei Ciobanu, regizor).

Durata piesei: 1h 50 min

Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu
Scenografie: Cătălin Târziu
Compoziție muzicală: Dan Spînu
Light design: Lucian Țurcanu

Distribuție:
Bogdan Matei – Marin Miroiu
Cezara Fantu – Mona
Codrin Danila – Radu Udrea
Ana Hegyi – Domnișoara Cucu
Daniel Onoae – Grig
Andrei Ciobanu– Șeful de gară
Arun Cotic – Ichim
Alexandra Paftala – Eleva

Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 19.00.

 

19 mai 2018, ora 10.00 – „Păcală și Tândală la doctor”, regia Andrei Ciobanu

 

Cele mai îndragite și mai haioase personaje românești, Păcală și Tândală, revin la cererea publicului într-un nou spectacol plin de umor, povești populare și voie bună.

 

Acum, Tândală s-a ales cu o durere de măsea și este nevoit să părăsească satul tradițional și să vină în vizită la prietenul său Păcală, care s-a mutat de ceva vreme în oraș. Ce medic îi va recomanda Păcală? Oare va reuși să se facă bine Tândală? Va rămane și el în oraș sau se va întoarce în satul său?

 

Vă așteptăm pe toți, cu mic cu mare, să îl ajutați pe Tândală să se însănătoșească! Bineînțeles că nu vor lipsi poveștile cu pilde, dansurile și cântecele vesele.

 

Regie: Andrei Ciobanu. Distribuție: Tudor Ostafie, Andrei Ciobanu. Durata spectacolului: 50 min . Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 10.00.

 

20 mai 2018, de la ora 10.00 – „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Ioan Sandu

“În lumea fantastică a lui Carroll Lewis suntem purtați ca într-un carusel amețitor al jocurilor de cuvinte și rime întortocheate – și totuși Alice are ceva atât de simplu. Alice, cea din Țara Minunilor este copilul care îndrăznește. Ea îndrăznește să viseze, fără limite, fără frică, ea îndrăznește să își înfrunte fricile și să țină piept întrupărilor acestora, ea îndrăznește să fie liberă – liberă să plutească într-o lume care ne provoacă să o înțelegem și care până la urmă, nu e decât o simplă joacă de copil. Alături de ea suntem cu toții invitați să închidem ochii și să visăm, dar nu oricum, ci cu poftă și curajul copilului pur, un vis fără bariere…ca o joacă într-una dintre cele mai fascinante și provocatoare povești ale tuturor timpurilor”. Iulian Ioan Sandu, regizor

Distribuția: Alice – Cezara Fantu
Iepurele de alb – Alexandra Macovei
Ducesa – Alexandra Paftală
Pisica Cheshire – Codrin Dănilă
Palarierul nebun – Vlad Baba
Regina de inimă – Erica Moldovan
Regele – Dumitru Florescu
Omida – Andrei Ciobanu
Broasca Țestoasă – Ana Hegyi
Bursucul – Daniel Onoae
Iepurele de câmp – Ionut Gînju
Grifonul – Arun Cotic
Bucătăreasa – Alexandra Macovei

Spectacolul de Teatru pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, în regia lui Iulian Ioan Sandu va avea loc duminică, 20 mai 2018, ora 10.00, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.

Vă așteptăm la Ateneu să ne bucurăm împreună de unire prin cultură!


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413264{main}( ).../index.php:0
20.0004414736require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.659766379688require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.673966421528include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.959568922416locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.959568922512load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.959768932968require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
80.978868977856td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
90.979168994448td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
100.997669113664td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii: