Rezervația Dealul Repedea lăsată pe mâna hoților

0
3733

De ieri circulă pe reţelele de socializare două imagini cu un tânăr venit cu un Mercedes-Benz în Rezervaţia Dealul Repedea, care decupa pătrate de pământ cu tot cu iarbă și o punea în portbagajul mașinii.

Poliția a fost sesizată la 112 de Cezar Aanicai cum că a surprins 2 indivizi veniți la furat iarbă din Rezervaţia Dealul Repedea.

„Priviţi şi cruciţi-vă la ce grad de incalificabilă mizerie morală s-a ajuns! Să furi iarbă din Rezervaţia Dealul Repedea, chiar de deasupra grotelor! Am anunţat poliţia prin 112 şi le-am pus la dispoziţie fotografiile. Din păcate, la sosirea echipajului (cam la 7-10 minute) respectivii fugiseră, dar măcar pot fi identificaţi. Eu aş preferă să nu le dea amendă, ci să mă lase să le jupoi pielea de pe braţe. Atât doar!“, a precizat ieşeanul indignat.

Din calculele făcute de acesta, suprafaţa de gazon scoasă nu trece de 100 de lei, însă distrugerea este cu mult mai mare: „În cât timp însă se va reface suprafaţa aceea e greu de spus. Eu chiar apreciez că e posibil să NU se refacă deloc, pentru că stratul vegetal acolo este foarte subțire, chiar şi de 4-5 cm în unele zone, dedesubt fiind piatră! Asta e o formă foarte gravă de distrugere şi furt chiar din rezervaţie şi pentru care nu trebuie să existe nici un fel de clemenţă!“.

Locul fosilifer Dealul Repedea este o arie protejată de interes naţional. Se întinde pe o suprafaţă de 5,8 hectare, pe teritoriul administrativ al comunei Birnova, la periferia municipiul Iaşi. Ca loc de contemplare a peisajelor geografice, Dealul Repedea stă alături de Muntele Cozla (Piatră Neamț), Dealul Cătălina (Cotnari) și Muntele Tâmpa (Brașov). În zilele luminoase de aici pot fi văzute Dealul Mare – Hârlău și chiar Ceahlăul.

Cercetările geologice efectuate aici, printre primii, de geologul Grigore Cobălcescu, au demonstrat că în urmă cu 5-7 milioane de ani (în perioada geologică Miocenă), amplasamentul unde se află azi Dealul Repedea era acoperit de apele Mării Sarmatice, care se întindeau pe un larg areal vest-est între Viena de astăzi și Munții Tian-Shan din Asia Centrală. Că urmare a faptului că era complet izolată de oceanul planetar și în ea se vărsau fluvii care aduceau cantități însemnate de apă dulce (Dunărea, Nistru, Don, Volga etc.), Marea Sarmatică, inițial parte din Oceanul Tetisian, a devenit salmastră.
Astfel, majoritatea animalelor marine adaptate la viața în apele sărate au dispărut (fenomen cunoscut sub denumirea de tanatocenoză), ele fiind înlocuite cu o faună adaptată la viața în apele salmastre. Cochiliile moluștelor de apă sărată care au murit s-au depus pe fundul mării, cimentându-se și formând Dealul Repedea de astăzi. Cu timpul, Marea Sarmatică s-a fragmentat, sub influența mișcărilor tectonice, într-o serie de bazine de mai mică întindere (Marea Neagră, Marea Caspică, Lacul Balaton, Lacul Aral și altele), care au evoluat separat. Pe teritoriul de astăzi al României, apă s-a evaporat, iar gresia și calcarul existent au suferit eroziuni din cauza mai multor fenomene naturale.
Mai rezistent în timp s-a dovedit calcarul, însă gresia, un fel de nisip compact, n-a suportat presiunea exercitată de apele ploilor și freatice și s-a dizolvat, dând naștere acestor grote.

Pe vârful Dealului Repedea, în apropiere de Releul de televiziune, la o altitudine de 353 metri, dealul prezintă o concavitate adâncă cu aspect de amfiteatru, având pereți abrupți, găuriți de caverne. De-a lungul timpului, oamenii s-au adăpostit în aceste grote în timpul războaielor sau al dezastrelor naturale.

În prezent, rezervația se confruntă cu diferite pericole: defrișarea masivă a copacilor, apropierea din ce în ce mai mult a zonelor locuite și masive alunecări de teren. Din cele două panouri mari pe care scria că zona este rezervație naturală protejată prin lege, nu mai există nici unul.

Populația municipiului Iași consideră teritoriul rezervației că pe un obiectiv turistic, ieșenii petrecându-și sfârșitul de săptămână și alte zile libere aici, la picnic. Pe platou sau la marginea pădurii se fac focuri și se încing grătare cu mici, existând zone cu pământ ars. În urmă excursiilor efectuate aici rămân numeroase deșeuri (sticle, PET-uri, pahare de plastic, ziare etc.). Nefiind spațiu turistic, nu există grupuri sanitare, iar turiștii de ocazie folosesc grotele și peșterile pentru a-și satisface necesitățile.

Largi sectoare împădurite au fost defrișate de hoții de lemne. În plus, localnicii au început să fure rocă din pereții rezervației, folosindu-le pentru placarea la exterior a fundațiilor caselor, cu toate că roca este sfărâmicioasă și nu este indicată a fi utilizată în construcții. În prezent, din cele cinci poligoane de cățărare, doar trei mai sunt funcționabile.
Se impune implicarea celor ce administrează această rezervație. Oficial, este a Academiei. Din informatiile de pe internet, administrativ ar fi împărțită între comuna Birnova, cea mai mare parte și municipiul Iași, o bucățică de vreun hectar. Formal, se află sub jurisdicția Primăriei Birnova și CJ Iași.
Primarul Mihai Balan a precizat ca rezervatia Dealul Repedea nu este in administrarea Primariei Birnova, ca atare nu poate face investitii, desi ar avea planuri din punct de vedere turistic.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: