Începând de astăzi, se pot depune cereri pentru finanțarea dezvoltării reţelelor de acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot”

0
537

Începând de astăzi, 15 mai 2018, ora 14.00, administraţiile locale din România înscrise în cadrul programului WiFi4EU pot depune cereri pentru a obține finanțare din partea UE în vederea instalării unor puncte de acces public și gratuit la internet fără fir. Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeană oferă bonuri în valoare de 15.000 Euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.

Aceasta reprezintă prima dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor. Patru alte campanii de depunere a cererilor vor fi lansate ulterior – toate înainte de sfârșitul anului 2020.

În cadrul acestui prim apel pentru depunerea cererilor de finanțare, aproximativ 1.183 de municipalități vor primi un voucher WiFi4EU de 15.000 € pentru a finanța echipamentul Wi-Fi și instalarea acestuia în spații publice. La primirea voucherului, municipalitățile vor trebui să ofere servicii securizate de Wi-Fi timp de cel puțin 3 ani.
Pentru a fi eligibile, municipalitățile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Acest portal a fost deschis pe 20 martie și peste 17.000 de municipalități s-au înregistrat deja. Selecția se va face pe principiul „primului venit”.

Cine poate aplica pentru finanţare

Lista administraţiilor locale din România care pot aplica la acest sprijin financiar poate fi accesată aici. Lista a fost convenită cu fiecare stat membru și este disponibilă ca referință, astfel încât municipalitățile sau asociațiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze/să își depună candidatura.
Administraţiile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Despre WiFi4EU

Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

Potrivit declarației președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inițiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii: