Săptămâna Europeană la UAIC, ediția a doua

0
613

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 18-26 mai 2018, a doua ediție a evenimentului Săptămâna Europeană la UAIC. Evenimentul va cuprinde o suită de conferințe, forumuri, dezbateri, prelegeri, expoziții, concursuri studențești, naționale și internaționale, la care sunt așteptați să participe peste 2000 de studenți, profesori, cercetători, reprezentanți ai administrației locale, centrale și ai societății civile.

Una dintre cele mai importante manifestări din cadrul acestui proiect o reprezintă Conferința Internațională „Public Administration for well-being and growth” („Administrație publică pentru bunăstare și creștere”), care va fi organizată în perioada 24-26 mai de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Acțiunea, ajunsă la cea de-a XXVI-a ediție, este sponsorizată de Banca Comercială Română și are ca partener asociația The Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe. Pe parcursul celor trei zile, organizatorii își propun să analizeze modul în care politicile publice pot influența pozitiv creșterea și bunăstarea unei comunități.

Un alt eveniment de calibru din cadrul Săptămânii Europene la UAIC va fi Conferința Internațională EURINT 2018 („Reflecting on Europes’s (dis)order: scenarios for the EU’s future”). Aceasta va avea loc în perioada 18-19 mai, în cadrul Centrului de Studii Europene de la Facultatea de Drept. Evenimentul s-a derulat pentru prima oară în 2013, în cadrul programului „Jean Monnet”. Pe parcursul conferinței vor fi dezbătute subiecte actuale despre provocările economice, politice și sociale ale Uniunii Europene.

Tot despre realitățile și provocarile viitoare ale Uniunii Europene se va dezbate și în cadrul Conferinței Internaționale „Uniunea Europeană – Crize și Granițe în secolul XXI”,ediția a II-a, organizată vineri, 18 mai, în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.

Conferința Internațională EUFIRE – „European Financial Regulation” este o altă manifestare de anvergură organizată în Săptămâna Europeană la UAIC, care va avea loc în perioada 18-19 mai. Conferința, organizată de Catedra Jean Monnet EURIRE din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, își propune să pună în discuție subiecte importante legate de cerințele actuale ale reglementărilor financiare în cadrul Uniunii Europene și să identifice mijloacele și metodele de consolidare ale acestora. Participanții vor avea ocazia să prezinte rezultatele cercetărilor în domeniu și să le supună dezbaterilor, atât în sesiunea plenară, cât și în cadrul discuțiilor în grup.

Rolul universităților în societate va fi dezbătut în cadrul Forumului Internațional „University in society. Cross-border cooperation and regional development”. Evenimentul este organizat, în perioada 18-19 mai, de Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul European din România, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti și Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
Tot în cadrul Săptămânii Europene, la propunerea Facultății de Educație Fizică și Sport, va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa maestrului Pham Xuan Tong, fondatorul artei marțiale Qwan Ki Do. Evenimentul va avea loc vinery, 18 mai, la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Programul Săptămânii Europene la UAIC include, în principal, manifestări dedicate studenților. La Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației va avea loc, în perioada 17-19 mai, conferința studențească „Cercetarea psihologică și educațională fără frontiere”, ediția a IV-a. Acțiunea este organizată în parteneriat cu Asociaţia E-Team Psychology și Asociaţia Studenților Psihologi şi Pedagogi din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Facultatea de Litere organizează expoziția studențească de fotografie și creație grafică „Recyclages”, în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei – Biroul Europa centrală și orientală (AUF-BECO), Asociația Studenților Francofoni din Iaşi (ASFI), Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) și Corporația Medicală din Iași (CMI). Vernisajul va avea loc joi, 24 mai, în incinta Institutului Francez din Iași. De asemenea, studenții au fost provocați de Centrul de Studii Europene la concursul de eseuri „Visul meu european”, ediția a XI-a. Cele mai inspirate lucrări vor fi premiate în perioada 17-18 mai. Concursul este organizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Iași, Asociația Studenților în Drept și Asociația Studenților Europeni.

Programul complet, ce cuprinde manifestările organizate de toate facultățile, poate fi descărcat de aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2018/05/Brosura-Saptamana-Europeana-2018-WEB-1.pdf

loading...

Comentarii: