Mesajul procurorilor ieşeni legat de modificările legislative

0
641

Adunarea generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași întrunită în ședință azi, 22.05.2018, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, a adoptat următorul comunicat:

Constatăm cu îngrijorare că actualul proces legislativ de modificare a Codului penal și Codului de Procedură Penală are loc fără o consultare reală a sistemului judiciar, fără studii și analize de specialitate și fără o minimă estimare a consecințelor asupra impactului acestor modificări.
Mai mult, asistăm la o campanie publică de promovare a unor excese de limbaj, la distorsionarea opiniilor exprimate în cadrul procesului de consultare, la emiterea de acuzații directe la adresa procurorilor și judecătorilor privind existența represiunii nedrepte în cazurile în care au fost dispuse soluții de achitare, toate acestea fiind de natură să atingă independența magistraților și buna funcționare a sistemului judiciar.
Ne exprimăm profundă îngrijorare față de încercarea de transformare a unor abateri disciplinare în infracțiuni grave, respectiv Reaua credință și Grava neglijență infracțiuni de același nivel de gravitate cu infracțiuni împotriva vieții, integrității corporale, având ca subiect activ calificat judecători și procurori.
Pe de altă parte, constatăm menținerea la un nivel derizoriu al modului de incrminare a unor infracțiuni precum ultrajul, ultrajul judiciar, înșelăciunile, hărțuirea, precum și introducerea unor modificări ale Codului de Procedură Penală care lipsesc de conținut activitatea de cercetare penală până la imposibilitatea instrumentării unor cauze având ca obiect infracțiuni grave.
Această subminare a sistemului judiciar se face simțită pe toate planurile, lipsind cu desăvârșire orice preocupare pentru asigurarea condițiilor și resurselor adecvate pentru buna desfășurare a activității, lipsa de investiții în susținerea sistemului judiciar fiind puternic resimțită atât de magistrați, de personalul auxiliar, cât și de cetățeni.
De asemenea, lipsește o strategie cu privire la asigurarea adecvată a resurselor umane, cariera actuală a magistratului fiind lipsită de predictibilitate, cu privire la posibilitățile de promovare, limita vârstei de pensionare, modul de ocupare a posturilor vacante.
Ne exprimăm solidaritatea față de demersurile Adunărilor generale ale instanțelor și parchetelor din țară care s-au delimitat de acest proces legislativ, precum și față de demersurile, punctele de vedere și pozițiile publice exprimate de către Consiliul Superior al Magistraturii, Asociația Procurorilor din România și Forumul Judecătorilor.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here