ATENŢIE! Radarul „pistol” a ajuns în dotarea Poliţiei ieşene

0
1501

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au confirmat ieri că au început să folosească pentru prima oară radarul-pistol pe care l-au primit recent în dotare. „În urmă cu câteva zile am primit un radar de acest gen şi el a început să fie folosit în trafic de către colegii noştri din cadrul Poliţiei Rutiere. Colegii respectivi sunt acreditaţi pentru a utiliza acest gen de radar”, a declarat ieri Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Potrivit acesteia, radarul va fi folosit şi astăzi în trafic, pentru a depista persoanele care încalcă limitele legale de viteză pe şoselele din Iaşi.

Imposibil de detectat

Radarul-pistol care a intrat în dotarea poliţiştilor ieşeni face parte dintr-un lot de 50 de astfel de aparate, de tip LTI 20-20 TruCAM, folosite în peste 80 de ţări din întreaga lume. Acestea au fost achiziţionate de Poliţia Română în urma unei licitaţii demarate anul trecut şi câştigate de firma româno-poloneză Safety Camera System SRL, contractul semnat cu Poliţia Română fiind în valoare de 2,43 milioane de lei.

Specialiştii susţin că amenzile aplicate şoferilor certaţi cu legea cu ajutorul pistoalelor laser vor fi imposibil de anulat în instanţă, deoarece aparatele sunt extrem de precise.

Aparatul radar pistol poate detecta de la peste 1.000 de metri viteza de deplasare a maşinii, are un laser integrat şi o cameră video digitală de înaltă fidelitate, ceea ce îl converteşte în cel mai performant aparat de măsurare a vitezei din dotarea Poliţiei. Noul radar pistol va depista viteze de până la 320 km/h, în condiţii de temperatură de cel mult 50 grade Celsius, cu o eroarea maximă tolerată va fi de +/- 2 km pentru viteze de până la 100 Km/h. Acesta adună pe cardul de memorie înregistrări video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa cu numărul de înmatriculare şi chiar trăsăturile ale chipului şoferilor. Radarul măsoară viteza maşinii cu ajutorul unei unde laser, care nu necesită mai mult de 0.33 secunde pentru a stabili viteza, timp mult prea scurt pentru ca şoferul să poată reacţiona la orice semnal sonor scos de aparatele de detecţie radar. Aparatul poate înregistra simultan viteza mai multor maşini şi chiar ale motocicletelor, greu de înregistrat cu aparatele convenţionale de radar. Radarul se poate conecta la un sistem GIS (Geographic Information System), generând astfel informaţii mult mai ample legate de locaţia exactă în care a fost folosit aparatul.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here